Målgruppe
SEPREP deltakere
Ansatte i spesialist- og kommunehelsetjenesten
Brukere og pårørende
Arnhild Lauveng
Arnhild er spesialist i klinisk samfunnspsykologi. Hun har en doktorgrad om selvopplevelse ved alvorlig psykisk sykdom. Hun har skrevet flere bøker, bokkapitler og artikler, og er en aktiv foredragsholder.
I 2008 tildelte Stiftelsen Fritt Ord Arnhild Lauveng Fritt Ords Honnør, en påskjønnelse som deles ut for verdifull
virke i det frie ords tjeneste. I 2010 fikk hun Åpenhetsprisen.
Arnhild er ansatt ved Nasjonalt senter for erfarings-kompetanse innen psykisk helse.
"Det er mulig å tenke seg mange ulike forståelsesmodeller for psykisk lidelse og ruslidelser. Akkurat nå bruker vi i den vestlige verden hovedsakelig en medisinsk modell, med fokus på kortvarig behandling av symptomer. Når symptomene er borte, eller svakere, blir pasienten vurdert som frisk. Men dette stemmer ikke alltid så bra for mennesker med langvarige og sammensatte psykiske lidelser og rusproblemer, hvor livet ofte oppleves som mer belastende enn symptomene.
Denne fagdagen vil jeg først gå kort gjennom noen ulike grunnbegrep, knyttet til selvopplevelse ved psykose, relasjonstraumer, helse og betydningen av helhetlig og planmessig behandling. Deretter vil jeg fokuserer på funn fra doktorgradsavhandlingen min: Å vokse som menneske – mulighet for personlig utvikling hos voksne i utdanningen og behandling. De kvalitative intervjuene som danner grunnlaget for studien ble gjennomført på Daghøyskoler i Danmark, og DPS/kommunal behandling i Norge. Informantene var pasienter og behandlere ved DPS, og elever og lærere ved Daghøyskolene. Vi har ikke noe som helt tilsvarer Daghøyskolene her i Norge (foreløpig!), men resultatene er likevel høyst relevante for ordinær behandlingshverdag i Norge."
(Arnhild Lauveng)