HELSENORGE
Rehabilitering, Nordagutu - seksjon

Fedme hos voksne

For å vurdere om din fedme er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av sykelig overvekt er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil. Pasienter som har prøvd alt annet uten å lykkes kan etter grundig utredning henvises til fedmekirurgi.

Ventetider

Innledning

Vi ønsker å bidra til en helhetlig livsstilsendring som styres av indre motivasjon og legger vekt på eget ansvar.

Vårt behandlingsmål:
Å bidra til at pasienten endrer ugunstig livsstil mot sunnere levevaner slik at pasienten oppnår bedre livskvalitet, fysisk og psykisk helse og vektreduksjon. Vi vektlegger at den enkelte tar eget ansvar, deltar aktivt og at det fokuseres på ressurser og muligheter. 

Behandlingstilbudene våre tar utgangspunkt i samspillet mellom kosthold, fysisk aktivitet, bevisstgjøring og motivasjonsarbeid. Seksjonen følger helsedirektoratets kostråd og anbefalinger for fysisk aktivitet. 

Endring av vaner og varig vektreduksjon gjennom livsstilsendring er en prosess som vil ta tid. Vi vet at riktig kosthold og økt fysisk aktivitet har betydning for vektnedgang. Det handler imidlertid også om vårt følelsesliv og psykisk helse. Derfor forsøker vi å bidra til at den enkelte blir mer bevisst årsakssammenhenger, egne valg og muligheter. 


Sykelig overvekt er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggsykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggsykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap vil bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.

Fedmeoperasjon betraktes som siste utvei ved sykelig overvekt. Det er viktig å være klar over at operasjon sjelden er tilstrekkelig for å oppnå et varig vekttap. Det viktigste er endringer i kosthold og fysisk aktivitet. 

 

Henvisning og vurdering

Henvisning fra fastlege vurderes etter nasjonale retningslinjer. De nasjonale kriteriene for vurdering er BMI  40 eller mer, eller BMI 35-39,9 med fedmerelatert tilleggssykdom. Eksempler på slike tilleggssykdommer kan være nattlig pustestans (søvnapné), høyt blodtrykk og diabetes type 2.


Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisning sendes elektronisk, eller per post til:

Sykehuset Telemark
Seksjon for sykelig overvekt, Nordagutu
Bjørnskåsvegen 44
3820 Nordagutu

Viser til “Nasjonal faglig retningslinje for forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksne”  fra Helsedirektoratet .

For fedmeoperasjon henvises pasienten til annet foretak.

BMI ≥ 40   
eller   
BMI 35 – 39,9 med fedmerelaterte sykdommer:   
  • Diabetes type 2
  • Hjerte-/karsykdom
  • Hypertensjon
  • PCOS
  • Søvnapné
  • Atrose i vektbærende ledd

Følgende opplysninger bør inkluderes i henvisningen   

Pasienten må være ferdig avklart i forhold til sin overvektsproblematikk for å utelukke andre sykdommer som kan være fedmefremmende, derfor må følgende inkluderes i henvising:
  • Høyde, vekt og BMI (obligatorisk)
  • Tidligere sykdommer, andre kroniske sykdommer, også psykiske, inkludert spiseforstyrrelser
  • Medikamentanamnese
  • Oppstart og utvikling av overvektsproblemene: Tidligere forsøk på vektreduksjon. Hvordan påvirker fedmen pasientens funksjonsstatus, sosiale situasjon og psykiske helse? Kartlegging av eventuelle komplikasjoner til fedmen.
  • Naturlige funksjoner: Søvnmønster, samt symptomer på søvnapné (snorking, pustestopp). Vekt under og etter graviditet.
  • Stimulantia: Røyk, snus, alkohol og andre rusmidler.
  • Pasientens forventninger og motivasjon: Hva ønsker pasienten å oppnå? I hvilken grad er pasienten motivert for behandling og oppfølging?
  • Vektutvikling (inklusive maxvekt)
  • Tidligere behandlingsforsøk med resultat (inklusive Grethe Roede, Mylife, pulver, Xenical o.i., oppfølging hos fastlege/primærhelsetjenesten og evt tildligere behandlingsopplegg for sykelig overvekt her eller andre steder)
  • Blodprøver (Hematologi, ALAT, kreatinin, urinsyre, Na, K, kolesterol, LDL, HDL, triglyserider, fastende blodsukker, HbA1c, c-peptid, evt spytt cortisol kl 21-23 (Hormonlaboratoriet OUS))

Utredning

Behandling

Samvalg

Når du har blitt syk eller har et helseproblem finnes det ofte ulike muligheter for både undersøkelser og behandling. 

Se samvalgsverktøy som kan hjelpe deg til å ta valget

Fedmebehandling - livsstilsendring

Sykelig overvekt behandles med livsstilsbehandling (atferdsbehandling) med eller uten medikamentell støtte og med eller uten vektreduserende operasjon.

Les mer om Fedmebehandling - livsstilsendring

Fedmebehandling - livsstilsendring

Sykelig overvekt behandles med livsstilsbehandling (atferdsbehandling), med eller uten medikamentell støtte og med eller uten vektreduserende operasjon.
Du vil først gå gjennom atferdsbehandlingen der vi fokuserer på hvordan du kan endre din livsstil. Målet med behandlingen er varig bedring av levevaner, vektreduksjon, vektstabilisering og bedring av følgesykdommer. Behandlingen kan bestå av individuelle samtaler og/eller undervisning på Dagtilbud i gruppe. 

Overvektspoliklinikken er en tverrfaglig poliklinikk hvor du møter sykepleiere, fysioterapeuter, idrettspedagoger, ernæringsfysiolog, og kostveiledere

Første del av behandlingsforløpet ved Overvektspoliklinikken innebærer en kartliggingsperiode på ca 2-3 uker. Dette gjør vi fordi vi ønsker å komme frem til en felles forståelse for hva du trenger hjelp til fra oss. Formålet er å kartlegge hva du spiser, din fysiske aktivitet og årsakssammenhenger for din overvekt.

I praksis betyr det at første møte her hos oss er til en sykepleier som vil ha en samtale med deg. Du skal ha tatt blodprøver hos fastlegen som er vurdert av fastlegen før timen. I timen med sykepleier kartlegges din vekthistorie, hvordan forholdet ditt til mat og fysisk aktivitet er i dag. 

Etter ca en uke møter du på time til en ernæringsfysiolog/kostveileder. Siste timen er til fysioterapeut/idrettspedagog.

I tiden mellom disse timene vil det være viktig at du kartlegger og registrerer egne mønstre og vaner ved hjelp av skjemaer som vi gir deg underveis. Dette skal vi informere deg om hvordan du gjør når du er på timene. Disse tre timene som du får som oppstart henger sammen, så det er viktig at du sjekker om du har mulighet til å delta på alle tre. 

Det å endre vaner er en prosess, og vi ønsker å gjøre en grundig start slik at det blir tydelig for deg hva du har tro på, og mener er viktig for deg å jobbe med av endringer. 

Etter kartleggingsperioden, vurderer vi sammen med deg hvilken type oppfølging du skal ha videre. Vi har ulike typer tilbud, både individuelle og i gruppe.
Hovedoppfølgingen i Overvektspoliklinikken er likevel poliklinisk, og den vil være en rød tråd gjennom hele forløpet. 

I tillegg til Overvektspoliklinikken har vi også tilbud om søvnpoliklinikk for aktuelle kandidater.

Vi har en testpoliklinikk for kartlegging av fysisk form, som vi bruker både for kartlegging og for måling av fremgang. 

Overvektspoliklinikken, Nordagutu ligger i naturskjønne omgivelser med gode turmuligheter i variert terreng.

Vi har eget treningskjøkken hvor du kan lære å tilberede sunn mat dersom du deltar på Dagtilbudet Livsstil.

Livsstilsbehandling skal hjelpe deg til å gjennomføre de endringene som trengs for å gå ned i vekt og oppnå varig stabilisering av vekten. En del av livsstilsbehandlingen er atferdsbehandling. Dette er nyttig for å sikre at du som pasient reduserer inntak av kalorier og opprettholder eller øker nivået av fysisk aktivitet.

Intensiv livsstilsbehandling er basis for all vektreduserende behandling også før og etter vektreduserende kirurgi.  Atferdsbehandlingen skal hjelpe deg til å gjennomføre endringer i din livsstil og opprettholde gode kost- og aktivitetsvaner. Målet er å oppnå vektreduksjon og varig vektstabilisering.

  1. Før

    Et vellykket resultat av livsstilsbehandling krever at du som pasient er motivert og klar for endring av dine levevaner.

  2. Under

    Atferdsbehandling er en viktig del av behandlingen som skal hjelpe deg til å endre og opprettholde nye kost- og aktivitetsvaner over tid. Den består av hyppig oppfølging både individuelt og i gruppe. Sammen jobber vi både med strategier og tiltak i hverdagen og med konkrete mål.

    Konkrete mål

    Det lønner seg å sette helt konkrete mål for ny atferd som kan føre til en varig vektreduksjon. Et eksempel på dette er at du bestemmer deg for å gå en rask 30 minutters tur hver dag uansett vær, men at du også bestemmer deg for en konkret erstatning hvis det blir et forferdelig uvær.

    Selvmonitorering

    Før de nye vanene er innarbeidet kan det også være viktig at du systematisk kartlegger matinntak, fysisk aktivitet og kroppsvekt, og at du bruker denne informasjonen som hjelp til å bli bevisst dine vaner og endre livsstil. Det er viktig at du tør å veie deg og at du bruker disse resultatene til å justere matinntak og fysisk aktivitet (selvmonitorering).

    Stimuluskontroll

    Det er viktig å forstå hvilke ytre faktorer (stimuli) som kan utløse overspising, som for eksempel lett tilgjengelig sjokolade eller snacks på bordet. Jo mer sulten man er, desto større er sjansen for at fristelsene kan påvirke dine valg. Et eksempel er å gå i butikken når det er lenge siden man har spist.

    Man bør forsøke å redusere eller fjerne fristelsene, eller belønne seg selv på andre måter dersom man klarer å la være å forsyne seg. 




  3. Etter

    Mange har erfart at vektstabilisering etter vekttap er vanskelig. Kroppen har en rekke innebyggede forsvarsmekanismer mot vekttap, og disse har gode metoder til å bringe vekten opp igjen. De som har gått mye ned i vekt blir mer sultne, får mer lyst på usunn mat og får lavere forbrenning (spareblusseffekten). Dette gjør det mye lettere å legge på seg igjen.

    Du bør derfor legge en god plan for hva som må til for stabilisere vekten etter en vellykket vektreduksjon.  Dette innebærer praktisk planlegging, oppfølging hos fastlegen og bruk av sosiale nettverk, venner og familie for å få støtte til livsstilsendringene som er nødvendige.

    Å opprettholde gode levevaner etter vektreduksjon er en livslang krevende prosess, og du bør forberede deg på at det kan bli vanskelig i perioder. Dersom du får tilbakefall eller nye problemer kan du henvises til sykehuset på nytt.

Gå til Fedmebehandling - livsstilsendring

Fedmeoperasjon

Personer med sykelig overvekt som ønsker å gå ned i vekt, men som ikke har lykkes etter gjentatte forsøk, kan få tilbud om fedmeoperasjon. For fedmeoperasjon henvises pasienten til annet foretak. 
Beskrivelsene av de to typene fedmeoperasjoner nedenfor er fra Sykehuset i Vestfold.

Utføres hos Sykehuset i Vestfold
Les mer om Fedmeoperasjon - gastric bypass
Utføres hos Sykehuset i Vestfold

Fedmeoperasjon - gastric bypass

Personer med sykelig overvekt som ikke har lykkes med å gå ned i vekt etter gjentatte forsøk, kan ha nytte av fedmeoperasjon. Hovedgrunnen til at en fedmeoperasjon gir vektreduksjon er at man blir blir mindre sulten og raskere mett, ikke at man har koblet ut deler av tarmen. Gastrisk bypass er en type fedmekirurgi der magesekken blir redusert med om lag 95 prosent og tarmene kobles om. 

 

Ved operasjonen gastrisk bypass gjøres magesekken mindre ved at kirurgen lager en lomme (cirka 20 - 30 ml) av din opprinnelige magesekk og kobler den til tynntarmen. Inngrepet gjør at du får en tidlig og vedvarende metthetsfølelse og fører til at de fleste går ned i vekt de første 12-18 månedene etter operasjonen.. 

Den lille magesekken gjør at du må spise små og hyppige måltider, og at du vil tåle fett og sukker dårligere enn før. 
 
Det er viktig å være klar over at kirurgi alene sjelden eller aldri er nok for å oppnå et varig vekttap, men kan hjelpe deg med sykelig overvekt å gå ned i vekt og opprettholde vektreduksjonen over tid. Det viktigste er å endre levevaner, noe som blant annet innebærer endret kosthold og økt fysisk aktivitet.
 

En fedmeoperasjon alene kan ikke kurere fedme.

  1. Før

    Lavkaloridiett før operasjon

    Fysisk aktivitet i fedmebehandling

    Det er viktig å være godt forberedt før en fedmeoperasjon. Sykehuset tilbyr både individuell og gruppebasert veiledning.

    Individuell veiledning etter behov

    Alle som skal fedmeopereres vil bli innkalt til en eller flere av behandlerne i vårt tverrfaglige team (lege, fysioterapeut, sykepleier, klinisk ernæringsfysiolog, psykolog) både før og etter operasjonen.

    Polikliniske samtaler før operasjon

    Du vil kalles inn til en samtale hos lege før operasjonen (sleeve-gastrektomi eller gastrisk bypass). Det er viktig at du tar med skriftlig liste over alle medisiner,  kosttilskudd og naturmidler du bruker, inkludert nøyaktige navn, styrke og doseringer. Liste over dine reseptpliktige medisiner finner du på helsenorge.no eller hos fastlegen.

    Enkelte pasienter må også gjennomgå ekstra undersøkelser som gastroskopi, røntgen eller hjerte- og lungeundersøkelse.

    Kvinner som er i fruktbar alder og er seksuelt aktive må ta en graviditetstest før planlagt operasjon. Hvis du er gravid, må operasjonen utsettes.

    Vektnedgang før operasjonen

    De fleste som skal opereres, må gå på en lavkaloridiett (800-1200 kalorier per dag) de siste tre ukene før operasjonen. Dette vil redusere fettmengden i buken og størrelsen på leveren og gjøre det lettere å gjennomføre operasjonen med kikkehullskirurgi.

    Kosthold før operasjonen

    Du bør bruke tiden før operasjonen til å jobbe med ditt spisemønster og matvarevalg. Her er noen av de utfordringene det er lurt å ta tak i:

    • Unngå småspising. Spis til faste tider og bruk tid på måltidene. Nyt maten! 
    • Spis mat med mye protein: Rent kjøtt, fugl eller fisk, egg, belgfrukter (erter, bønner, linser) eller magre melkeprodukter. 
    • Prøv å unngå å spise fordi du er lei deg, sint, deprimert eller kjeder deg. 
    • Følg en lavkaloridiett tre uker før operasjonen.
    Fysisk aktivitet før operasjonen

    Regelmessig fysisk aktivitet er viktig for å sikre et varig vekttap, og det er aldri for sent å begynne. Vi anbefaler minimum 1,5 time med fysisk aktivitet per uke med moderat intensitet. Det betyr at du skal bli lett andpusten. Ved høy intensitet kan du halvere den anbefalte tiden. 

    Spisemønster

    For å få et vellykket resultat etter fedmeoperasjon er det helt nødvendig at du forandrer spisemønster og livsstil. Spisemønster eller spiseatferd handler om hvordan du spiser i løpet av dagen.

    Vi skiller mellom:
    1. følelsesregulert spising, der du spiser eller drikker (eks. sjokolade, is, kaker, snacks) for å dempe ubehagelige følelser som indre uro, angst eller tristhet,
    2. ukontrollert spising, hvor du spiser mat i ukontrollerte mengder eller har en tendens til impulsstyrt spising
    3. spisebegrensning, hvor du i større eller mindre grad prøver å begrense inntaket av mat

    En fedmeoperasjon kan gjøre det enklere å endre disse spisemønstrene, men det er viktig at du allerede før operasjonen er bevisst på hvilke spisemønstre som har preget deg og som har ført til vektøkningen.

    I god tid før operasjonen kan du gradvis øve deg på å forbedre av spisemønsteret ditt slik at overgangen til tiden etter operasjonen ikke blir for vanskelig.

    Enkelte som regulerer vanskelige følelser med mat før operasjonen, opplever en slags sorg over ikke å kunne trøste seg med sukker- og fettholdig mat i etterkant. Noen trenger derfor tett oppfølging både før og etter operasjonen for å lære seg andre måter å håndtere vanskelige følelser på.

    Andre gode råd i forberedelsesfasen er:
    • Planlegg hvordan du skal gjennomføre forandringene
    • Spis regelmessig og langsomt, tygg maten godt og øv på små porsjonsstørrelser 
    • Øk ditt aktivitetsnivå for å komme i bedre form
    • Unngå vektøkning mens du venter på operasjonen 
    • Slutt å røyke
    Forventninger om vektreduksjon etter fedmeoperasjon

    I gjennomsnitt reduseres vekten med 30 prosent etter gastric bypass, men det er store individuelle forskjeller. Noen går ned mer, andre mindre. Vekten vil i gjennomsnitt reduseres 1-2 kg per uke det første halvåret. Etter 1-2 år etter operasjonen vil vekten stabilisere seg.

    Spise og drikke

    Du kan spise frem til kl. 20.00 og drikke frem til kl. 24.00 kvelden før operasjonen.

  2. Under

    Inngrepet gjøres som kikkhullskirurgi. Dette betyr at du får noen få, små snitt i bukveggen, hvor vi fører inn operasjonsinstrumenter og kamera.  Kirurgen lager en liten lomme i øvre del av magesekken ved å stifte sammen deler av magesekken. Resten av magesekken lukkes og skilles fra lommen, men fjernes ikke.

    Kirurgen deler så tarmen i den første delen av tynntarmen og kobler denne sammen med den lille lommen.

    Den resterende magesekken, som går over i tolvfingertarmen og øvre del av tynntarmen, kobles sammen med tynntarmen slik at magesaftene fra magesekken kan blande seg med maten i tynntarmen.

    (Illustrasjon av Kari C. Toverud)

  3. Etter

    Kosthold etter fedmeoperasjon

    Etter inngrepet blir du lagt på en oppvåkningsavdeling. Her overvåker vi dine kroppsfunksjoner en stund før du får komme tilbake til sengeposten.
     
    Behovet for overvåkning, smertelindring og antall dager på sykehuset avhenger av om du er operert laparoskopisk (kikkhull) eller med åpen kirurgi. Normalt er du innlagt en til tre dager etter en laparoskopisk operasjon og tre til fem dager etter åpen operasjon.
    De første timene etter operasjonen
    Du vil kunne drikke samme dag som du er operert. Likevel er det viktig at du i begynnelsen tar det forsiktig med kun små slurker av væske av gangen og venter en stund før du drikker mer. Hvis du får smerte eller annet ubehag, skal du vente med å drikke mer. Hvis du får ubehag eller ikke klarer å drikke nok, får du intravenøs væske. Dagen etter operasjonen kan du drikke så mye du vil.
    Komme raskt i gang med aktivitet

    Det er viktig å komme raskt i gang med å bevege seg etter operasjonen for å minske risikoen for blodpropp og lungekomplikasjoner. Allerede dagen etter operasjonen kan og bør du komme ut av sengen. Du kan etter hvert sitte oppe og gå i korridorene.

    Hjemreise fra sykehuset

    Hjemreisen fra sykehuset bør du ha planlagt på forhånd. Du kan ikke kjøre bil selv når du reiser hjem, og det er en fordel om du blir hentet. Sykehuset kan eventuelt hjelpe deg med å ordne transport.

    Les mer om rettigheter ved pasientreiser på helsenorge.no

     

    Oppfølging etter overvektsoperasjon

    De fleste blir sykemeldt en periode etter fedmeoperasjon.

    Du må øve på ditt nye spisemønster før du går tilbake til arbeid, skole eller studier, så du er godt forberedt på å håndtere ditt nye liv. I den første perioden, når vekttapet er størst, vil mange pasienter oppleve at de har lite overskudd og blir fort slitne. Vi oppfordrer deg til å være fysisk aktiv allerede kort tid etter operasjonen.

    Oppfølging etter operasjonen skjer i samarbeid mellom sykehuset og fastlegen. De første årene blir du kalt inn til flere kontroller ved sykehuset. Du vil bli bedt om å ta blodprøver i forkant eller når du møter til timen. Avhengig av resultatene vil det kunne gjøres endringer på medisiner, og tilskudd av vitaminer og mineraler. Fastlegen orienteres om resultatene fra disse.

    Plastikk-kirurgi

    Det store vekttapet fører ofte til overskuddshud som kan gi plager i form av eksem, irritasjon, infeksjon, gnagsår, smerte, redusert mulighet for fysisk aktivitet og psykiske plager.

    Først etter at vekten din har vært stabil i minst ett år og tidligst to år etter fedmeoperasjonen, vurderer vi plastikk-kirurgi. Ditt behov for plastikk-kirurgi bør vurderes av lege med erfaring innen feltet, og etter en grundig medisinsk vurdering tas den endelige avgjørelsen av kirurgen.

    Graviditet og prevensjon

    Vektreduksjon øker fruktbarheten, og mange overraskes over å bli gravid allerede etter å ha gått ned noen få kilo. Vi fraråder kvinner å bli gravide de første 18 månedene etter operasjonen fordi næringstilførselen til fosteret kan bli utilstrekkelig. Vi anbefaler derfor sikker og trygg prevensjon i form av hormonspiral i denne perioden. Hormonspiralen bør være på plass allerede før oppstart av lavkaloridietten tre uker før operasjonen, og beholdes i minst 18 måneder etter operasjonen.

    De som blir gravide etter fedmeoperasjon må følges nøye opp for å kontrollere vektøkning, fosterets helse og forebygge komplikasjoner og mangler på viktige næringsstoffer. Det bør tas regelmessige blodprøver (hver tredje måned) av jern, folat, vitamin B12, kalsium og vitamin D.

    Tidlige komplikasjoner etter operasjon (de første ukene)

    Alvorlige komplikasjoner som blødning, infeksjon, skade på tarm, lekkasje fra tarm til bukhule, tarmslyng, blodpropp eller akutt hjerte- og karsykdom og lungesykdom forekommer hos inntil 5 prosent av de som opereres for overvekt. Magesår kan oppstå i restmagesekken. Du må derfor ta medisiner som forebygger magesår de første 4 ukene etter operasjonen.

    For å forebygge kvalme, oppkast, gulping, luftsmerter, sure oppstøt, forstoppelse og diaré anbefaler vi hyppige og små protein- og fiberrike måltider. Det er også viktig å tygge maten godt, spise langsomt og å drikke rikelig mellom måltidene. Ofte tåler du gjærbakst, pasta, ris, hele kjøttbiter, samt skall og hinner i frukt og grønnsaker dårlig den første tiden etter operasjonen.

    Vanlige plager etter operasjon

    De vanligste plagene etter operasjonen er kvalme, oppkast, gulping, luftsmerter, sure oppstøt, forstoppelse og diaré. Noen av disse plagene oppstår først og fremst dersom du har spist for mye eller for fort og kan oppleves som at maten ”stopper opp”. Kalsiumtabletter og jerntabletter kan også gi bivirkninger og plager fra mage og tarm.

    Forstoppelse

    Det er normalt å ikke ha avføring daglig etter en overvektsoperasjon fordi du spiser mindre og får i deg lite fiber. Avføring sjeldnere enn hver tredje dag regnes som forstoppelse.

    Du kan forebygge forstoppelse ved å drikke rikelig med vann og være i aktivitet. I tillegg kan du:

    • Drikke Biola eller sviskesaft 
    • Spise svisker som har ligget i vann over natten 
    • Legge 1 spiseskje knuste linfrø i ½ glass vann over natten. Spis alt sammen, gjerne med Biola til 
    • Ta laktulose (15-30 ml daglig) i 2-4 dager inntil avføring er normal
    Diaré

    Diare kan blant annet skyldes intoleranse for melkesukker (laktose), fettintoleranse, eller at du ikke tåler sukker, kunstige søtstoffer eller fiber like godt som før.Får du diaré bør du ikke drikke søt melk eller spise mat som er laget av søt melk, f.eks. grøt, brunost og prim. Vær også ekstra forsiktig med fett i kosten.

    Senere komplikasjoner og plager etter inngrep

    Andre typiske plager etter fedmeoperasjon er at du fryser mer og mister hår. Dette kommer av det raske vekttapet. Kroppen reagerer med å spare energi på ”mindre viktige” funksjoner i kroppen. Plagene kommer oftest i fasen med stor vektreduksjon og normaliserer seg som regel når vekten stabiliseres.

    Gallestein

    Stor vektreduksjon øker risikoen for gallestein.

    Psykiske plager, spiseforstyrrelser og livskvalitet

    Psykiske plager og livskvalitet bedres ofte etter fedmeoperasjon, men enkelte kan utvikle eller få tilbakefall av tidligere plager eller sykdommer. Pasienter med alvorlig psykisk sykdom trenger tett oppfølging fra både sykehus og fastlege.

    Dumping

    Også kalt ”tidlig dumping”, er vanlig etter gastric bypass og skyldes blant annet at sukkerholdige drikker og matvarer trekker væske inn i tynntarmen. Dette fører til magesmerter, kvalme, oppkast, diaré, slapphet, hjertebank, kaldsvetting og svimmelhet. Disse symptomene oppstår som regel innen en halvtime etter måltidet.

    Dumping kan forebygges ved at du unngår raske karbohydrater (sukkerholdig mat og drikke og mat laget av hvitt mel), og ved at du spiser hyppige små protein- og fiberrike måltider. Det kan også være lurt å skille mat og drikke, for eksempel ved å unngå drikke i perioden fra en halv time før til en halv time etter måltidet. Dumpingplager avtar med tiden.

    Lavt blodsukker (hypoglykemi)

    Også kalt ”sen dumping”, er gankse vanlig etter gastric bypass og skyldes trolig at bukspyttkjertelen skiller ut for mye insulin etter et måltid. Lavt blodsukker kan oppstå en til tre timer etter at du har spist og symptomene kan minne om dumping.

    Lavt blodsukker kan oftest forebygges ved at du spiser relativt små, hyppige og fiberrike måltider, og ved å unngå raskt absorberbare karbohydrater (sukker og hvitt mel). Enkelte kan få store plager med lavt blodsukker og annen type behandling kan bli nødvendig.

    Indre brokk (tarmslyng)

    Indre brokk er en alvorlig komplikasjon som kan oppstå både kort og lang tid etter gastric bypass. Tilstanden kjennetegnes ved akutt innsettende, og i enkelte tilfeller varierende, kraftige magesmerter. Tilstanden krever rask vurdering av lege (øyeblikkelig hjelp).

    Luftplager og luftsmerter

    Du kan oppleve oppblåst mage, rumling og økt luftavgang etter fedmeoperasjon. En av forklaringene på dette er at det nye spisemønsteret gjør at mange svelger mer luft enn de gjorde før operasjonen. Andre forklaringer på luftplager kan være at noe av maten du spiser ikke blir ordentlig brutt ned i mage og tynntarm. Du kan også oppleve at du ikke tåler melkesukker (laktose) som før, og dette kan også føre til luftplager.

    Du kan unngå luftplager ved å spise og drikke langsomt, tygge maten godt, unngå kullsyreholdige drikker, tyggegummi og harde drops.

    Biola, Cultura og yoghurt tåles ofte bedre enn vanlig melk, men prøv deg frem. Luftplager kan også forebygges og lindres ved å spise mindre av det som gir deg plager, redusere inntaket av fiberrik mat en tid. Det hjelper også å spise langsomt og være fysisk aktiv.

    Medisiner etter operasjon

    For å forebygge magesår skal alle ta en medisin som hemmer syreproduksjonen i restmagesekken i fire uker etter inngrepet.

    Medisiner mot diabetes type 2

    De fleste pasientene med diabetes type 2 kan redusere dosen eller slutte med blodsukkersenkende medisiner (tabletter eller insulin). Det er viktig med hyppige egenmålinger av blodsukkeret og tett oppfølging de første ukene etter operasjonen.

    Medisiner mot høyt blodtrykk

    Mange pasienter med høyt blodtrykk kan etter operasjonen redusere eller slutte med blodtrykksmedisin, men en god del må fortsatt ha behandling. Det er derfor viktig at du regelmessig får kontrollert blodtrykket ditt og justert medisindoser hos fastlegen, hvis du trenger det.

    Vitaminer og mineraler

    Pasienter med sykelig overvekt har ofte for lave vitaminnivåer i blodet allerede før fedmeoperasjonen.

    Alle fedmeopererte kan utvikle mangel på viktige vitaminer og mineraler. For å forebygge dette skal du ta følgende tilskudd (kan variere i dose avhengig av blodprøvesvar hos den enkelte).

    • Multivitamin (komplett vitamin- og mineraltilskudd med jern og K-vitamin, eks. Nycoplus Multi) 2 tabletter daglig det første året etter operasjon, deretter 1-2 tabletter daglig.
    • Vitamin B12 i sprøyte, første gang 1 måned etter operasjon, deretter 1 mg hver 3. måned, eller vitamin B12 i tablettform 1 mg daglig.
    • Vitamin D- og kalsiumtilskudd (0,5 g kalsium og 10 μg vitamin D3) 1 tablett 2 ganger daglig eller 2 tabletter 1 gang daglig. 
    • Jern, 100 mg til kvinner som har menstruasjon 1 tablett 1 gang daglig. Menn og kvinner uten menstruasjon, 45-60 mg jern daglig.

    Tilskudd av kalsium og jern bør ikke tas samtidig fordi kalsium hemmer opptaket av jern i tarmen. Det bør gå minst to timer mellom inntak av kalsium- og jerntilskudd. I løpet av første uke etter operasjonen er de fleste i stand til å ta tilskuddene.

    Vitamin B12 dekkes på blå resept (§ 2), mens legen vil hjelpe deg med å søke Helfo om individuell stønad etter blåreseptforskriften (§ 3) til vitamin D-, kalsium- og jern-tilskudd.  Utgifter til multivitamintabletter dekkes ikke.

Vær oppmerksom

Det er mange komplikasjoner som kan oppstå etter fedmekirurgi, både på kort og på lang sikt. Tidlig etter operasjonen er blødninger, blodpropp, lekkasje fra gjenstående magesekk og infeksjoner de mest aktuelle. Faren for dødsfall i sammenheng med komplikasjoner er under 0,1 prosent.

Ikke nøl med å kontakte lege dersom du føler deg syk eller mistenker at ikke alt er som det skal være etter operasjonen.

Gå til Fedmeoperasjon - gastric bypass Sykehuset i Vestfold

Utføres hos Sykehuset i Vestfold
Les mer om Fedmeoperasjon - gastric sleeve
Utføres hos Sykehuset i Vestfold

Fedmeoperasjon - gastric sleeve

Personer med sykelig overvekt som ønsker å gå ned i vekt, men som ikke har lykkes etter gjentatte forsøk, kan ha nytte av fedmeoperasjon. Hovedgrunnen til at en fedmeoperasjon gir vektreduksjon er at man blir raskere mett og mindre sulten, ikke at man har koblet ut deler av tarmen. Sleeve-gastrektomi er en type fedmeoperasjon der omtrent 80 prosent av magesekken fjernes. Dette gir magesekken mye mindre volum og du får derfor følelsen av metthet raskere. 

Varig vektreduksjon krever varig endring i atferd. Mennesker er forskjellige, men for de fleste innebærer endringene en kombinasjon av kaloriredusert kost, økt fysisk aktivitet og mindre stillesitting. Det finnes forskjellige metoder som kan bidra til slik atferdsendring, både kirurgiske og ikke-kirurgiske.

Sleeve-gastrektomi skiller seg fra gastric bypass ved at tarmene ikke kobles om. I praksis betyr dette at risikoen for mangler på vitaminer og mineraler er noe lavere. Siden en del av magesekken fjernes kan man ikke reversere inngrepet. 

  1. Før

    Lavkaloridiett før operasjon

    Fysisk aktivitet i fedmebehandling

    Det er viktig å være godt forberedt før en fedmeoperasjon. Sykehuset tilbyr både individuell og gruppebasert veiledning.

    Individuell veiledning etter behov

    Alle som skal fedmeopereres vil etter behov få innkallelse til time hos en eller flere av behandlerne i vårt tverrfaglige team (lege, fysioterapeut, sykepleier, klinisk ernæringsfysiolog, psykolog) både før og etter operasjonen.

    Polikliniske samtaler før operasjon

    Du vil kalles inn til en samtale hos lege før operasjonen (sleeve-gastrektomi eller gastrisk bypass). Det er viktig at du tar med skriftlig liste over alle medisiner,  kosttilskudd og naturmidler du bruker, inkludert nøyaktige navn, styrke og doseringer. Liste over dine reseptpliktige medisiner finner du på www.helsenorge.no  eller hos fastlegen. Enkelte pasienter må også gjennomgå ekstra undersøkelser som gastroskopi, røntgen eller hjerte- og lungeundersøkelse.

    Kvinner som er i fertil alder og er seksuelt aktive må ta en graviditetstest før planlagt operasjon. Hvis man er gravid, må operasjonen utsettes.

    Vektnedgang før operasjonen

    De fleste som skal opereres må gjennomføre en lavkaloridiett (800-1200 kalorier per dag) de siste tre ukene før operasjonen. Dette vil gjøre det lettere å gjennomføre operasjonen med kikkehullskirurgi. Både mengde fett inne i buken og leverens størrelse vil reduseres i løpet av en lavkaloribehandling.

    Kosthold før operasjonen

    Du bør bruke tiden før operasjonen til å jobbe med spisemønster og matvarevalg. Her er noen av de utfordringene det er lurt å ta tak i:

    • Unngå småspising. Spis til regelmessige tider og bruk tid på måltidene – nyt maten! 
    • Spis mat med høy proteinkvalitet: Rent kjøtt, fugl eller fisk, egg, belgfrukter (erter, bønner, linser) eller magre melkeprodukter. 
    • Prøv å unngå å spise fordi du er lei deg, sint, deprimert eller kjeder deg. 
    • Følg en lavkaloridiett tre uker før operasjonen
    Fysisk aktivitet før operasjonen

    Regelmessig fysisk aktivitet er viktig for å sikre et varig vekttap, og det er aldri for sent å begynne. Vi anbefaler minimum 150 minutter med fysisk aktivitet per uke med moderat intensitet. Det betyr at du skal bli lett andpusten. Ved høy intensitet kan man halvere tiden. 

    Spisemønster

    For å få et vellykket resultat etter fedmeoperasjon er det helt nødvendig at du forandrer spisemønster og livsstil. Mentale og kroppslige forandringer må til, derfor er det viktig å forberede seg godt. Spisemønster eller spiseatferd handler om hvordan du spiser i løpet av dagen.

    Vi skiller mellom:
    1. følelsesregulert spising, der du spiser eller drikker (eks. sjokolade, is, kaker, snacks)  for å dempe ubehagelige følelser som indre uro, angst eller tristhet,
    2. ukontrollert spising, hvor du inntar mat i ukontrollerte mengder eller har en tendens til impulsstyrt spising 
    3. spisebegrensning, hvor du i større eller mindre grad prøver å begrense inntaket ditt av mat

    En fedmeoperasjon kan gjøre det enklere å endre disse spisemønstrene, men det er viktig at du allerede før operasjonen er bevisst på hvilke spisemønstre som har preget deg og som har ført til vektøkningen.

    I god tid før operasjonen kan du gradvis forsøke å øve deg på å forbedre spisemønsteret ditt, slik at overgangen til tiden etter operasjonen ikke blir for vanskelig.

    Enkelte som regulerer vanskelige følelser med mat før operasjonen, opplever en slags sorg over ikke å kunne trøste seg med sukker- og fettholdig mat etter operasjonen. Noen trenger derfor tett oppfølging både før og etter operasjonen for å lære seg andre måter å håndtere vanskelige følelser på.

    Andre gode råd i forberedelsesfasen er:
    • Planlegg hvordan du skal gjennomføre forandringene
    • Spis regelmessig og langsomt, tygg maten godt og øv på små porsjonsstørrelser 
    • Øk ditt aktivitetsnivå for å komme i bedre form 
    • Unngå vektøkning i mens du venter på operasjonen 
    • Slutt å røyke
    Forventninger om vektreduksjon etter fedmeoperasjon

    Den gjennomsnittlige vektreduksjonen er 30 prosent etter gastric sleeve, men det er store individuelle forskjeller. Noen går ned mer, andre mindre. Vekten vil i gjennomsnitt reduseres 1-2 kg per uke det første halvåret. 1-2 år etter operasjonen vil vekten stabilisere seg.

    Spise og drikke

    Du kan spise frem til kl. 20.00 og drikke frem til kl. 24.00 kvelden før operasjonen.

  2. Under

    Inngrepet gjøres som kikkhullskirurgi. Dette betyr at du får noen få, små snitt i bukveggen hvor vi fører inn instrumenter og kamera. Operasjonen tar normalt en til to timer.

    Under operasjonen fjerner vi cirka 80 prosent av magesekken slik at den får mer form av et rør ("sleeve" = et erme). Magesekken som er igjen stiftes sammen med avanserte kirurgiske instrumenter og huden lukkes med stifter.

    (Illustrasjon av Kari C. Toverud)

  3. Etter

    Kosthold etter fedmeoperasjon

    Etter inngrepet blir du lagt på en oppvåkningsavdeling. Her overvåker vi dine kroppsfunksjoner en stund før du får komme tilbake til sengeposten.

    Behovet for overvåkning, smertelindring og antall dager på sykehuset avhenger av om du er operert laparoskopisk (kikkehull) eller med åpen kirurgi. Normalt er man innlagt en til tre dager etter en laparoskopisk operasjon og tre til fem dager etter åpen operasjon.

    De første timene

    Du vil kunne drikke samme dag som du er operert. Likevel er det viktig at du i begynnelsen tar det forsiktig med kun små slurker av væske av gangen og venter en stund til du drikker mer. Hvis du får smerte eller annet ubehag, skal du vente med å drikke mer. Hvis man får ubehag eller ikke klarer å drikke nok, får du intravenøs væske. Dagen etter operasjonen kan du drikke fritt.

    Komme raskt i gang med aktivitet

    Det er viktig å komme raskt i gang med å bevege seg etter operasjonen for å minske risikoen for blodpropp og lungekomplikasjoner.

    Allerede dagen etter operasjonen kan og bør du komme ut av sengen. Du kan etter hvert sitte oppe og gå i korridorene.

    Hjemreise fra sykehuset

    Hjemreisen fra sykehuset bør du ha planlagt på forhånd. Du kan ikke kjøre selv og det er en fordel om du blir hentet. Sykehuset kan eventuelt hjelpe deg med å ordne transport.

    Se mer informasjon om rettigheter ved pasientreiser på helsenorge.no

     

    Oppfølging etter overvektsoperasjon

    De fleste blir sykemeldt en periode etter fedmeoperasjon.

    Du må øve på den nye spiseatferden før du går tilbake til arbeid, skole eller studier. Dette for å gjøre deg godt forberedt på å håndtere ditt nye liv. I den første perioden, når vekttapet er størst, vil mange pasienter oppleve at de har lite overskudd og bli fort slitne. Vi oppfordrer deg til å være fysisk aktiv allerede kort tid etter operasjonen.

    Oppfølging etter operasjonen skjer i samarbeid mellom sykehuset og fastlegen. De første årene blir du kalt inn til flere kontroller ved sykehuset. Du vil bli bedt om å ta blodprøver i forkant eller når du møter til timen. Avhengig av resultatene vil det kunne gjøres endringer på medisiner, og tilskudd av vitaminer og mineraler. Fastlegen orienteres om resultatene fra disse.

    Plastikk-kirurgi

    Det store vekttapet fører ofte til overskuddshud som kan gi plager i form av eksem, irritasjon, infeksjon, gnagsår, smerte, redusert mulighet for fysisk aktivitet og psykiske plager.

    Først etter at vekten din har vært stabil i minst ett år og tidligst to år etter fedmeoperasjonen, vurderer vi plastikk-kirurgi. Behovet for plastikk-kirurgi bør vurderes av lege med erfaring innen feltet, og etter en grundig medisinsk vurdering tas den endelige avgjørelsen av kirurgen.

    Graviditet og prevensjon

    Vektreduksjon øker fruktbarheten, og mange overraskes over å bli gravid allerede etter å ha gått ned noen få kilo. Vi fraråder kvinner å bli gravide de første 18 månedene etter operasjonen fordi næringstilførselen til fosteret kan bli utilstrekkelig. Vi anbefaler derfor sikker og trygg prevensjon i form av hormonspiral i denne perioden. Hormonspiralen bør være på plass allerede før oppstart av lavkaloridietten tre uker før operasjonen, og beholdes i minst 18 måneder etter operasjonen.

    De som blir gravide etter overvektskirurgi må følges nøye opp for å kontrollere vektøkning, fosterets helse og forebygge komplikasjoner og mangler på viktige næringsstoffer. Det bør tas regelmessige blodprøver (hver tredje måned,) av jern, folat, vitamin B12, kalsium og vitamin D.

    Tidlige komplikasjoner etter operasjon (de første ukene)

    Alvorlige komplikasjoner som blødning, infeksjon, skade på tarm, lekkasje fra tarm til bukhule, tarmslyng, blodpropp eller akutt hjerte- og karsykdom og lungesykdom forekommer hos inntil fem prosent av de som opereres for overvekt. Magesår kan oppstå i restmagesekken etter sleeve-gastrektomi. Du må derfor ta medisiner som forebygger magesår de første fire ukene etter operasjonen.

    For å forebygge kvalme, oppkast, gulping, luftsmerter, sure oppstøt, forstoppelse og diaré anbefaler vi hyppige og små protein- og fiberrike måltider, å tygge maten godt, spise langsomt og å drikke rikelig mellom måltidene. Ofte tåles gjærbakst, pasta, ris, hele kjøttbiter, samt skall og hinner i frukt og grønnsaker dårlig den første tiden etter operasjonen.

    Vanlige plager etter operasjon

    De vanligste plagene etter operasjonen er kvalme, oppkast, gulping, luftsmerter, sure oppstøt, forstoppelse og diaré. Noen av disse plagene oppstår først og fremst dersom man har spist for mye eller for fort. Dette kan oppleves som at maten ”stopper opp”. Kalsiumtabletter og jerntabletter kan også gi bivirkninger og plager fra mage og tarm.

    Forstoppelse

    Det er normalt å ikke ha avføring daglig etter en fedmeoperasjon. Man spiser lite mat og dermed lite fiber. Avføring sjeldnere enn hver tredje dag regnes som forstoppelse.

    Forstoppelse kan forebygges ved å drikke rikelig med vann og være i aktivitet.

    I tillegg kan du:

    • Drikke Biola eller sviskesaft 
    • Spise svisker som har ligget i vann over natten 
    • Legg 1 spiseskje knuste linfrø i et halvt glass vann over natten. Spis alt sammen, gjerne med Biola til 
    • Ved behov kan laktulose 15-30 ml daglig i to-fire dager inntil normal avføring forsøkes
    Diaré

    Det er mange mulige årsaker til at diaré kan forekomme. Det kan blant annet skyldes intoleranse for melkesukker (laktose), fettintoleranse, eller at man ikke tåler sukker, kunstige søtstoffer eller fiber like godt som før.Får man diaré bør man ikke drikke søt melk eller spise mat som er laget av søt melk f.eks. grøt, brunost og prim. Vær også ekstra varsom med fett i kosten.

    Senere komplikasjoner og plager etter inngrep

    Andre typiske plager etter fedmeoperasjon er at man fryser mer og mister hår. Dette skjer fordi du går raskt ned i vekt. Kroppen reagerer med å spare energi på ”mindre viktige” funksjoner i kroppen. Plagene kommer oftest i fasen med stor vektreduksjon og normaliserer seg som regel når vekten stabiliseres.

    Gallestein

    Stor vektreduksjon øker risikoen for gallestein.

    Psykiske plager, spiseforstyrrelser og livskvalitet

    Psykiske plager og livskvalitet bedres ofte etter fedmeoperasjon, men enkelte kan utvikle eller få tilbakefall av tidligere plager eller sykdommer. Pasienter med alvorlig psykisk sykdom trenger tett oppfølging fra sykehus og fastlege.

    Andre plager og komplikasjoner

    Ved gastric sleeve fjernes en stor del av magesekken, men tarmen kuttes ikke som ved gastric bypass. Risikoen for indre brokk (tarmslyng), vitamin- og mineralmangler, dumping og lavt blodsukker etter måltider er derfor lavere etter denne operasjonsmåten enn etter gastric bypass. Risikoen for sure oppstøt og halsbrann er derimot høyere etter gastric sleeve.

    Dumping

    Også kalt ”tidlig dumping”, skyldes blant annet at sukkerholdige drikker og matvarer trekker væske inn i tynntarmen. Dette fører til symptomer som magesmerter, kvalme, oppkast, diaré, slapphet, hjertebank, kaldsvetting og svimmelhet. Disse symptomene oppstår som regel innen en halvtime etter måltidet.

    Dumping kan forebygges ved at man unngår raske karbohydrater (sukkerholdig mat og drikke og mat laget av hvitt mel), og ved hyppige og små protein- og fiberrike måltider. Det kan også være lurt å skille mat og drikke, for eksempel ved å unngå drikke i perioden fra en halv time før til en halv time etter måltidet. Dumpingplager avtar med tiden.

    Lavt blodsukker (hypoglykemi)

    Også kalt ”sen dumping”, skyldes trolig at bukspyttkjertelen skiller ut for mye insulin etter et måltid. Lavt blodsukker kan oppstå en til tre timer etter matinntak og symptomene kan minne om dumping.

    Lavt blodsukker kan forebygges ved at man spiser relativt små, hyppige og fiberrike måltider og ved å unngå raskt absorberbare karbohydrater (sukker og hvitt mel). Enkelte kan få store plager med lavt blodsukker og annen type behandling kan bli nødvendig.

    Luftplager og luftsmerter

    Oppblåst mage, rumling og økt luftavgang er vanlig etter fedmeoperasjon. En av forklaringene på dette er at det nye spisemønsteret gjør at mange svelger mer luft enn de gjorde før operasjonen. Andre forklaringer på luftplager kan være at noe av maten du spiser ikke blir ordentlig brutt ned i mage og tynntarm. Noen opplever også at de ikke tåler melkesukker (laktose) som før, og dette kan også føre til luftplager.

    Du kan unngå luftplager ved å spise og drikke langsomt, tygge maten godt, unngå kullsyreholdige drikker, tyggegummi og harde drops.

    Biola, Cultura og yoghurt tåles ofte bedre enn vanlig melk, men prøv deg frem. Luftplager kan også forebygges og lindres ved å spise mindre av det som gir deg plager, midlertidig reduksjon av fiberrik mat, spis langsomt og vær fysisk aktiv.

    Medisiner, vitaminer og mineraler etter operasjon

    For å forebygge magesår skal alle ta en medisin som hemmer syreproduksjonen i restmagesekken i fire uker etter inngrepet.

    Medisiner mot diabetes type 2

    De fleste pasientene med diabetes type 2 kan redusere dosen eller slutte med blodsukkersenkende medisiner (tabletter eller insulin). Det er viktig med hyppige egenmålinger av blodsukkeret og tett oppfølging de første ukene etter operasjonen.

    Medisiner mot høyt blodtrykk

    Mange pasienter med høyt blodtrykk kan etter operasjonen redusere eller slutte med blodtrykksmedisin, men en god del må fortsatt ha behandling. Det er derfor viktig med regelmessig blodtrykkskontroll hos fastlegen etter operasjonen og eventuelle dosejusteringer av medisiner ved behov.

    Vitaminer og mineraler

    Pasienter med sykelig overvekt har ofte for lave vitaminnivåer i blodet allerede før fedmeoperasjonen.

    Alle fedmeopererte kan utvikle mangel på viktige vitaminer og mineraler. For å forebygge mangler skal du ta følgende tilskudd som alle kan variere i dose avhengig av blodprøvesvar.

    • Multivitamin (komplett vitamin- og mineraltilskudd med jern og K-vitamin, eks. Nycoplus Multi) 2 tabletter daglig det første året etter operasjon, deretter 1-2 tabletter daglig.
    • Vitamin B12 i sprøyte, første gang 1 måned etter operasjon, deretter 1 mg hver 3. måned, eller vitamin B12 i tablettform 1 mg daglig.
    • Vitamin D- og kalsiumtilskudd (0,5 g kalsium og 10 μg vitamin D3) 1 tablett 2 ganger daglig eller 2 tabletter 1 gang daglig. 
    • Jern, 100 mg til kvinner som har menstruasjon 1 tablett 1 gang daglig. Menn og kvinner uten menstruasjon, 45-60 mg jern daglig.

    Tilskudd av kalsium og jern bør ikke tas samtidig fordi kalsium hemmer opptaket av jern i tarmen. Det bør gå minst to timer mellom inntak av kalsium- og jerntilskudd. I løpet av første uke etter operasjonen er de fleste i stand til å ta tilskuddene.

    VitaVitamin B12 dekkes på blå resept (§ 2), mens legen vil hjelpe deg med å søke Helfo om individuell stønad etter blåreseptforskriften (§ 3) til vitamin D-, kalsium- og jern-tilskudd. Utgifter til multivitamintabletter dekkes ikke.

Vær oppmerksom

Det er mange komplikasjoner som kan oppstå etter fedmekirurgi, både på kort og på lang sikt. Tidlig etter operasjonen er blødninger, blodpropp, lekkasje fra gjenstående magesekk og infeksjoner det mest aktuelle. Faren for dødsfall i sammenheng med komplikasjoner er beregnet til under 0,1 prosent.

Ikke nøl med å kontakte lege dersom du føler deg syk eller mistenker at ikke alt er som det skal være etter operasjonen.

Gå til Fedmeoperasjon - gastric sleeve Sykehuset i Vestfold

For å bedre helse er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet, og det er aldri for sent å begynne.
Vi anbefaler minimum 150 minutter med fysisk aktivitet per uke med moderat intensitet. Det betyr at du skal bli lett andpusten. Ved høy intensitet kan man halvere tiden.


Oppfølging

Videre oppfølging blir vurdert og evaluert med jevne mellomrom i løpet av behandlingsforløpet. 

Plastikkirurgi

Det store vekttapet medfører ofte overskuddshud som kan gi plager i form av eksem, irritasjon, infeksjon, gnagsår, smerte, redusert mulighet for fysisk aktivitet og psykiske plager.

Plastikkirurgi vurderes først etter at vekten har vært stabil i minst ett år og tidligst to år etter fedmeoperasjonen.

Les mer om Fjerning av overskuddshud etter sykelig overvekt, ekstremitet (armer og ben)

Fjerning av overskuddshud etter sykelig overvekt, ekstremitet (armer og ben)

Hensikten med inngrepet er å fjerne hud- og fettoverskudd og stramme opp løs hud etter stort vekttap. Vekten må være stabilisert. 

Vi deler inn i armplastikk som gjelder overskuddshud på overarmer, og lårplastikk gjelder overskuddshud på innsiden av lår.

Redusert hudoverskudd forventes å gi mindre eksem og sopp i hudfolder, noe som igjen kan motivere til en fortsatt god livsstil.

  1. Før

    Bruker du blodfortynnende medikamenter?

    Dersom du står på blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer behovet for å justere eller endre bruken av disse medikamentene i god tid før inngrepet. Har du ikke fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.

    Anbefaling om bruk av tøy etter inngrepet 

    I innkallingen til operasjon får du beskjed om hva slags tøy som er anbefalt å bruke etter inngrepet, og hvor du eventuelt kan få kjøpt dette.

    Armplastikk: Vi anbefaler at du kjøper en langarmet treningsvest med god elastikk til bruk etter inngrepet.

    Lårplastikk: Vi anbefaler at du kjøper sportstights med god elastikk til bruk etter inngrepet.

    Bruk desinfiserende såpe - Hibiscrub før du kommer

    Vi anbefaler at du dusjer og vasker deg med Hibiscrub kvelden og morgenen før inngrepet. Hibiscrub er en desinfiserende såpe, som du får kjøpt på apoteket. Følg anvisningen på flasken.

    Faste

    Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen. Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml). Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

    Planlegg hjemreise

     Du vil ikke kunne kjøre bil selv og trenger transport hjem fra sykehuset. Se eventuelt www.pasientreiser.no.

  2. Under

    Armplastikk

    I narkose fjerner vi overflødig hud og fett på innsiden av begge overarmene. Løs hud strammes, og såret sys sammen med tråd som løses opp av seg selv. Det er derfor ingen sting å fjerne i ettertid. Avslutningsvis får du på din medbragte sportsvest.

    Operasjonstiden er omlag 150 minutter.

    Lårplastikk

    I narkose fjernes overflødig hud og fett på innsiden av begge lår. Løs hud strammes, og såret sys sammen med tråd som løses opp av seg selv. Det er derfor ingen sting å fjerne i ettertid. Avslutningsvis får du på din medbragte sportstigths.

    Operasjonstiden er omlag 150 minutter.

  3. Etter

    Oppvåkningsavdelingen

    Du våkner på oppvåkningsavdelingen, der sykepleiere hjelper deg med eventuelle tidlige plager. Du får smertestillende etter behov, og får på deg det medbrakte tøyet. Deretter blir du flyttet du til sengeavdeling.

    Sengeavdelingen

    Vi vil hjelpe deg med å komme i gang med fysisk aktivitet allerede fra og med operasjonsdagen.

    Praktiske opplysninger og råd etter operasjonen
    Armplastikk
    • Normalt kan du reise hjem dagen etter at du er operert.
    • Vanligvis skriver vi sykemelding for tre uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse.
    • Du kan dusje etter fire dager.
    • Sportsvesten skal du bruke dag og natt i fire uker, så ytterligere fire uker kun på dagtid.
    • Behandlingsstedet gir deg informasjon om hvor lenge du skal bruke sårtape (Micropore) etter operasjonen.
    • Du skal unngå trening de seks til åtte første ukene etter operasjonen, turgåing er tillatt
    • Du frarådes å kjøre bil (som sjåfør) de to første ukene, på grunn av økt risiko for blødning/ruptur ved trafikkuhell eller ved andre spontane bevegelser
    • Etter sju til ti dager skal du ha sårkontroll hos fastlegen din. Husk å bestille time til dette!
    • Etter tre måneder blir du innkalt sykehuset til kontroll med foto
    Lårplastikk
    • Normalt kan du reise hjem dagen etter at du er operert
    • Du kan dusje etter to til fire dager, dersom operasjonssåret (suturranden) er tørr
    • Vanligvis skriver vi sykemelding for tre til uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse.
    • Sportstightsen skal du bruke dag og natt i fire uker, så ytterligere fire uker kun på dagtid
    • Behandlingsstedet gir deg informasjon om hvor lenge du skal bruke sårtape (Micropore) etter operasjonen
    • Du skal unngå trening i seks til åtte uker etter operasjonen, turgåing er tillatt
    • Du frarådes å kjøre bil (som sjåfør) de to første ukene, på grunn av økt risiko for blødning/ruptur ved trafikkuhell eller ved andre spontane bevegelser
    • Etter sju til ti dager skal du ha sårkontroll hos fastlegen din.
      Husk å bestille time til dette!
    • Etter en måned blir du innkalt til sykehuset til kontroll med foto

Vær oppmerksom

Dersom du får feber og/eller smerter og hevelse eller sekresjon i operasjonsområdet, bør du kontakte fastlege eller legevakt.

Gå til Fjerning av overskuddshud etter sykelig overvekt, ekstremitet (armer og ben)

Avdeling
Kirurgisk sengepost 1. etg.
Sted
Bygg 56 i Skien, hovedinngang


Les mer om Bukplastikk

Bukplastikk

Hensikten med inngrepet er å fjerne hud/fett-fold på fremsiden av magen etter kraftig vektnedgang der vekten er stabilisert i to år. Det er ikke hovedsakelig et inngrep for fettfjerning. Du som pasient må oppfylle våre operasjonskriterier.

Du kan forvente følgende resultater av behandlingen:

  • mindre hudoverskudd på fremsiden av magen

  • mindre eksem/sopp-tendens under magefolden

  • intimhygiene blir enklere å utføre

  • bedret kroppsholdning

  • bedring i ryggplager

Du kan ikke forvente vektreduksjon av større betydning etter dette inngrepet.

  1. Før

    Bruker du blodfortynnende medikamenter?

    Dersom du står på blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer behovet for å justere eller endre bruken av disse medikamentene i god tid før inngrepet. Har du ikke fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.

    Kompresjonstøy

    Før operasjonen får du beskjed om hva slags kompresjonstøy som er anbefalt, og om du må kjøpe dette på forhånd. Du bør ha to sett kompresjonstøy. Du betaler selv for kompresjonstøyet.

    Bruk desinfiserende såpe - Hibiscrub før du kommer

    Vi anbefaler at du dusjer og vasker deg med Hibiscrub kvelden og morgenen før inngrepet. Hibiscrub er en desinfiserende såpe, som du får kjøpt på apoteket. Følg anvisningen på flasken.

    Faste

    Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen. Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml). Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

    Planlegg hjemreise

    Du vil ikke kunne kjøre bil selv og trenger transport hjem fra sykehuset. Se eventuelt informasjon om pasientreiser på helsenorge.no

  2. Under

    Inngrepet utføres i narkose.

    Vi utfører en begrenset fettsuging av magen for å minske totale fettmengden.

    Vi lager et snitt på tvers av nedre del av magen gjennom hud og fett. Deretter løsner vi fett med hud fra underlaget og noe forbi navlen. Så trekker vi hud/fettvevsflaket ned og fjerner overskuddsvev.  I enkelte tilfeller blir dren satt inn til drenasje av væske. Navlen blir sydd fast i en ny åpning.

    Tilslutt syr vi sårkantene mot hverandre med tråd.

    Operasjonstiden er omlag to timer.

  3. Etter

    Oppvåkningsavdelingen

    Du våkner på oppvåkningsavdelingen, der sykepleiere hjelper deg med eventuelle tidlige plager. Du får smertestillende etter behov, og får på deg det medbrakte kompresjonstøyet. Deretter blir du flyttet du til sengeavdeling.

    Sengeavdelingen

    Vi vil hjelpe deg med å komme i gang med fysisk aktivitet  allerede fra og med operasjonsdagen.

    Du skal ha en lett fremoverbøy i hoften for å unngå strekk i såret.

    Når du er klart til hjemreise fjerner vi drenet  dersom produksjonen av væske er akseptabel. I noen tilfeller blir drenet fjernet hos fastlegen, senest en uke etter inngrepet

    Normalt kan du reise hjem dagen etter at du er operert.

    Praktiske opplysninger etter operasjonen
    • Vanligvis skriver vi sykemelding for tre til fire uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse.
    • Behandlingsstedet gir informasjon om
      • hvor lenge du skal bruke sårtape på arret.
      • hvor lenge du skal bruke kompresjonstøyet.
      • hvilke restriksjoner som gjelder for fysisk anstrengelse i tiden etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Potensielle komplikasjoner
  • Narkoseproblemer
  • Blødning, sårinfeksjon, sårruptur og forlenget tilhelingsprosess
  • Brede arr
  • Asymmetri
  • Ufullstendig korreksjon
  • Tilbakekomst av hudfold
  • Væskeansamling
  • Nerveskade med nedsatt lokal følelsesfunksjon

Dersom du får feber og/eller smerter og hevelse eller sekresjon i operasjonsområdet, bør du kontakte fastlege eller legevakt.

Gå til Bukplastikk

Avdeling
Kirurgisk sengepost 1. etg.
Sted
Bygg 56 i Skien, hovedinngang


Les mer om Bukplastikk, omvendt T-snitt

Bukplastikk, omvendt T-snitt

Hensikten med operasjonen er å fjerne hud-/fett-fold på fremsiden av magen etter kraftig vektnedgang. Vekten må ha vært stabil i to år. Vi benytter vertikal bukplastikk (omvendt T-snitt) der vi ikke får tilstrekkelig hudoppstramming med standard bukplastikk. Dette er ikke hovedsakelig et inngrep for fettfjerning, men oppstramming av løs hud. Du må oppfylle kriteriene som er satt for å få utført operasjon.

Du kan forvente følgende resultater av behandlingen:

  • mindre hudoverskudd på fremsiden av magen
  • mindre eksem-/sopptendens under magefolden
  • det blir enklere å utføre intimhygiene
  • bedret kroppsholdning
  • bedring i ryggplager

Du kan ikke forvente vektreduksjon av større betydning etter dette inngrepet.

  1. Før

    Bruker du blodfortynnende medikamenter?

    Dersom du tar blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer om det er behov for å justere eller endre bruken av disse i god tid før inngrepet. Har du ikke fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.

    Kjøp anbefalt kompresjonstøy

    I innkallingen til operasjon får du beskjed om hva slags kompresjonstøy vi anbefalter, og hvor du kan få kjøpt dette. Du bør ha to sett kompresjonstøy og du betaler selv for dette.

    Bruk desinfiserende såpe - Hibiscrub før du kommer

    Vi anbefaler at du dusjer og vasker deg med Hibiscrub kvelden og morgenen før inngrepet. Hibiscrub er en desinfiserende såpe, som du får kjøpt på apoteket. Følg anvisningen på flasken.

    Faste

    Før operasjonen må du faste. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, eller tygge tyggegummi/drops. Magesekken må være tom for at ikke mat eller væske skal komme over i lungene under narkosen. Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om faste kan du risikere at vi må utsette operasjonen. Du skal ikke spise fast føde eller drikke melk i 6 timer før operasjonen. Du kan gjerne drikke klare væsker (vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te, kaffe uten melk/fløte) inntil 2 timer før planlagt operasjon. Unngå tyggegummi og sukkertøy i 2 timer før operasjonen. Inntil 1 time før operasjonen kan du svelge medisiner med et glass vann (max 150 ml). Ved spesielle inngrep kan det være andre rutiner som gjelder. Dette blir du orientert om på sykehuset før operasjonen.

    Planlegg hjemreise

    Du kan ikke kjøre bil hjem selv og trenger transport hjem fra sykehuset. Se eventuelt informasjon om pasientreiser på helsenorge.no

  2. Under

    Inngrepet utføres i narkose.

    Vi utfører en begrenset fettsuging av magen for å minske totale fettmengden.

    Vi lager et snitt i midtlinjen langs hele magen gjennom hud og fett.
    Deretter løsner vi fett med hud fra underlaget, noe rundt navlen og ut til sidene.
    Hud/fettvevsflaket trekkes inn mot midten og vi fjerner overskuddsvev. Deretter lager vi et nytt snitt på tvers av nedre del av magen gjennom hud og fett.
    Vi løsner fett og hud fra underlaget, opp mot og navlen, trekker hud/fettvevsflaket ned og fjerner overskuddsvev.

    I enkelte tilfeller settes inn dren til drenasje av væske. Navlen sys fast i midtlinjen. Tilslutt syr vi sårkantene mot hverandre med tråd.

    Operasjonstiden er omlag tre timer.

  3. Etter

    Oppvåkningsavdelingen

    Du våkner på oppvåkningsavdelingen, der sykepleiere hjelper deg med eventuelle tidlige plager. Du får smertestillende etter behov, og får på deg det medbrakte kompresjonstøyet. Deretter blir du flyttet du til sengeavdeling.

    Sengeavdelingen

    Vi vil hjelpe deg med å komme i gang med fysisk aktivitet allerede fra og med operasjonsdagen.

    Du skal ha en lett fremoverbøy i hoften for å unngå strekk i såret.

    Om du har dren, fjerner vi det når produksjonen av væske er redusert til et akseptabelt nivå. Reiser du hjem med dren kan fastlegen fjerne det når produksjonen av væske er akseptabel, dog senest en uke etter inngrepet.

    Normalt kan du reise hjem dagen etter at du er operert.

    Praktiske opplysninger etter operasjonen
    • Vanligvis skriver vi sykemelding for tre uker. Kontakt fastlegen din ved behov for forlengelse.
    • Behandlingsstedet gir informasjon om
      • hvor lenge du skal bruke sårtape på arret.
      • hvor lenge du skal bruke kompresjonstøyet.
      • hvilke restriksjoner som gjelder for fysisk anstrengelse i tiden etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Dersom du får feber og/eller smerter og hevelse eller væske fra/i operasjonsområdet, bør du kontakte fastlege eller legevakt.

Gå til Bukplastikk, omvendt T-snitt

Avdeling
Kirurgisk sengepost 1. etg.
Sted
Bygg 56 i Skien, hovedinngang



Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

- Praktiske opplysninger - Seksjon rehabilitering Nordagutu

Hva skal jeg ha med til døgnopphold?

Til døgnopphold ved Seksjon rehabilitering Nordagutu trenger du å ha med følgende:

  • Treningsklær og sko til inne- og utebruk
  • Badetøy
  • Turklær og fottøy tilpasset årstid.​
  • Liten tursekk
  • Drikkeflaske
  • Skrivesaker​
  • Såpe og toalettsaker
  • Yogamatte og et teppe hvis ønskelig
  • Dersom du har brodder, piggsko, gåstaver og annet relevant utstyr - ta det gjerne med
  • Oppdatert medisinliste fra fastlegen
  • Egne medisiner for hele oppholdet

​Er det butikk i nærheten?

Det er ca 500 meter til nærbutikk.

Er det TV og internett-tilgang?

Senteret har wifi-tilgang med trådløst nettverk. Det er to TV-stuer ved senteret.

Hva koster oppholdet?

Pr. 15.03.2021 benyttes følgende takster:

  • Døgnopphold – trening som medisin: egenandel pr døgn kr 150, innenfor egenandelstak 1
    (Fra 2021 kun frikort 1 med beløpsgrense på kr 3183,-)
  • Poliklinisk konsultasjon:r egenandel kr 375, innenfor egenandelstak 1 
  • Søvnpoliklinikk: egenandel kr 450
  • Testpoliklinikk: egenandel kr 375

Barn som pårørende

​Denne informasjonen er til deg som har barn eller unge i familien. Du er kanskje pasient, pårørende eller forelder til et sykt barn som har søsken.

Blomster og parfyme

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

Egenandeler og frikort

​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. ​

Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

Ved manglende oppmøte hvor du ikke har gitt beskjed i god tid i forveien blir du fakturert for et gebyr. 

Les mer om ege​nandeler, frikort og ev. gebyrer ved manglende oppmøte​



Ekstraordinære smitteverntiltak

Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

​Se oversikt over tiltakene

Fotografering og filming

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

Pasientjournal - bestille utskrift av egen journal

Dersom du ønsker utskrift av din pasientjournal må du sende et skjema for å be om utskrift.

Elektronisk forespørsel

Dette kan du gjøre elektronisk ved å logge inn på helsenorge.no - se https://helsenorge.no/pasientjournal/se-pasientjournalen-din-fra-helse-sor-ost

Send forespørsel som ordinær papirpost 

, fyll ut skjemaet "Forespørsel - kopi av egen journal".

Dersom du ønsker å registrere/endre nærmeste pårørende, fyll ut skjemaet "Registrering/endring av pårørende i egen journal".

Du finner lenke til nedlasting av skjemaene på:
www.sthf.no/rettigheter#innsyn-i-din-pasientjournal

Ved besøk på Sykehuset Telemark kan du få utlevert skjemaene i hovedekspedisjonen.

Skjemaet fylles ut, underskrives og sendes til:

Sykehuset Telemark
Dokumentasjonssenteret
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien

Røyking

​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.

Testing etter utenlandsopphold i sykehus eller institusjon

​Dersom du skal legges inn på sykehus og du i løpet av siste 12 måneder har vært innlagt sykehus eller helseinstitusjon utenfor Norge, må det gjennomføres endel tester for å unngå smitte på sykehus.

Les mer om hva og hvorfor på www.sthf.no/behandlinger/testing-etter-opphold-pa-sykehus-eller-helseinstitusjon-utenfor-norden

Verdisaker

Ha med minst mulig verdisaker og penger under oppholdet på sykehuset (ringer, ørepynt, halssmykker, klokker, sedler mv).
Pasienter som ikke kan ivareta seg selv, vil få sine eiendeler oppbevart, og utlevert ved utskriving.
Hvilke eiendeler som skal oppbevares blir registrert i pasientsystemet, og oversikten signeres av to pleiere og pasienten selv, dersom pasienten er i stand til det.
Tilsvarende kvitteres det i pasientsystemet at eiendelene er utlevert ved utskriving, og utleveringsskjema signeres av pasient eller pårørende i pasientens sted.

Fant du det du lette etter?