Diagnose
Fedme hos voksne
For å vurdere om din fedme er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av sykelig overvekt er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil. Pasienter som har prøvd alt annet uten å lykkes kan etter grundig utredning henvises til fedmekirurgi.Introduksjon
Vi ønsker å bidra til en helhetlig livsstilsendring som styres av indre motivasjon og legger vekt på eget ansvar.
Vårt behandlingsmål:
Å bidra til at pasienten endrer ugunstig livsstil mot sunnere levevaner slik at pasienten oppnår bedre livskvalitet, fysisk og psykisk helse og vektreduksjon. Vi vektlegger at den enkelte tar eget ansvar, deltar aktivt og at det fokuseres på ressurser og muligheter.
Sykelig overvekt er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggsykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggsykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap vil bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.
Fedmeoperasjon betraktes som siste utvei ved sykelig overvekt. Det er viktig å være klar over at operasjon sjelden er tilstrekkelig for å oppnå et varig vekttap. Det viktigste er endringer i kosthold og fysisk aktivitet.
Henvisning og vurdering
Henvisning fra fastlege vurderes etter nasjonale retningslinjer. De nasjonale kriteriene for vurdering er BMI 40 eller mer, eller BMI 35-39,9 med fedmerelatert tilleggssykdom. Eksempler på slike tilleggssykdommer kan være nattlig pustestans (søvnapné), høyt blodtrykk og diabetes type 2.
Behandling
Samvalg
Når du har blitt syk eller har et helseproblem finnes det ofte ulike muligheter for både undersøkelser og behandling.
Se samvalgsverktøy som kan hjelpe deg til å ta valget
Fedmebehandling - livsstilsendring
Sykelig overvekt behandles med livsstilsbehandling (atferdsbehandling) med eller uten medikamentell støtte og med eller uten vektreduserende operasjon.
Fedmeoperasjon
Personer med sykelig overvekt som ønsker å gå ned i vekt, men som ikke har lykkes etter gjentatte forsøk, kan få tilbud om fedmeoperasjon. For fedmeoperasjon henvises pasienten til annet foretak.
Beskrivelsene av de to typene fedmeoperasjoner nedenfor er fra Sykehuset i Vestfold.
Oppfølging
Videre oppfølging blir vurdert og evaluert med jevne mellomrom i løpet av behandlingsforløpet.
Plastikkirurgi
Det store vekttapet medfører ofte overskuddshud som kan gi plager i form av eksem, irritasjon, infeksjon, gnagsår, smerte, redusert mulighet for fysisk aktivitet og psykiske plager.
Plastikkirurgi vurderes først etter at vekten har vært stabil i minst ett år og tidligst to år etter fedmeoperasjonen.
Kontakt
Nordagutu
Rehabilitering, Nordagutu - seksjon
Nordagutu
Bjørnskåsvegen 44
3820 Nordagutu