Overvektspoliklinikken er en tverrfaglig poliklinikk hvor du møter sykepleiere, fysioterapeuter, idrettspedagoger, ernæringsfysiolog, og kostveiledere.
Første del av behandlingsforløpet ved Overvektspoliklinikken innebærer en kartliggingsperiode på ca 2-3 uker. Dette gjør vi fordi vi ønsker å komme frem til en felles forståelse for hva du trenger hjelp til fra oss. Formålet er å kartlegge hva du spiser, din fysiske aktivitet og årsakssammenhenger for din overvekt.
I praksis betyr det at første møte her hos oss er til en sykepleier som vil ha en samtale med deg. Du skal ha tatt blodprøver hos fastlegen som er vurdert av fastlegen før timen. I timen med sykepleier kartlegges din vekthistorie, hvordan forholdet ditt til mat og fysisk aktivitet er i dag.
Etter ca en uke møter du på time til en ernæringsfysiolog/kostveileder. Siste timen er til fysioterapeut/idrettspedagog.
I tiden mellom disse timene vil det være viktig at du kartlegger og registrerer egne mønstre og vaner ved hjelp av skjemaer som vi gir deg underveis. Dette skal vi informere deg om hvordan du gjør når du er på timene. Disse tre timene som du får som oppstart henger sammen, så det er viktig at du sjekker om du har mulighet til å delta på alle tre.
Det å endre vaner er en prosess, og vi ønsker å gjøre en grundig start slik at det blir tydelig for deg hva du har tro på, og mener er viktig for deg å jobbe med av endringer.
Etter kartleggingsperioden, vurderer vi sammen med deg hvilken type oppfølging du skal ha videre. Vi har ulike typer tilbud, både individuelle og i gruppe.
Hovedoppfølgingen i Overvektspoliklinikken er likevel poliklinisk, og den vil være en rød tråd gjennom hele forløpet.
I tillegg til Overvektspoliklinikken har vi også tilbud om søvnpoliklinikk for aktuelle kandidater.
Vi har en testpoliklinikk for kartlegging av fysisk form, som vi bruker både for kartlegging og for måling av fremgang.
Overvektspoliklinikken, Nordagutu ligger i naturskjønne omgivelser med gode turmuligheter i variert terreng.
Vi har eget treningskjøkken hvor du kan lære å tilberede sunn mat dersom du deltar på Dagtilbudet Livsstil.
Livsstilsbehandling skal hjelpe deg til å gjennomføre de endringene som trengs for å gå ned i vekt og oppnå varig stabilisering av vekten. En del av livsstilsbehandlingen er atferdsbehandling. Dette er nyttig for å sikre at du som pasient reduserer inntak av kalorier og opprettholder eller øker nivået av fysisk aktivitet.
Intensiv livsstilsbehandling er basis for all vektreduserende behandling også før og etter vektreduserende kirurgi. Atferdsbehandlingen skal hjelpe deg til å gjennomføre endringer i din livsstil og opprettholde gode kost- og aktivitetsvaner. Målet er å oppnå vektreduksjon og varig vektstabilisering.