Sammen med deg vurderer vi hvilken behandling du har behov for.
Behandling i TSB kan omfatte avrusning, kartlegging/utredning, poliklinisk behandling, dagbehandling, døgnbehandling og ambulerende oppfølging/behandling.
Som oftest får du tilbud om å starte behandlingen på poliklinikk. Sammen med deg vurderer vi fortløpende om du har behov for et annet behandlingsopplegg, som for eksempel døgnbehandling.
Avrusning
Mange kan ha behov for avrusning i starten eller underveis i et behandlingsforløp. Avrusningen kan skje poliklinisk ved dagbehandling eller ved innleggelser i en avrusningsenhet.
Vi følger
Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler.
Avrusning fra alkohol ved Seksjon for avrusning, Skien
Avrusning fra alkohol bør skje på institusjon når det er fare for alvorlige avrusningsreaksjoner, når du tidligere har hatt delirium tremens eller abstinenskramper, hvis du har samtidige alvorlige somatiske eller psykiske helseproblemer, andre kompliserende tilstander (som graviditet) og hvis du har avhengighet av flere rusmidler eller blandingsmisbruk.
Om alkohol og helse - se helsenorge.no
Avrusning på institusjon innebærer medikamentelle, medisinske, miljøterapeutiske og sosiale tiltak for å hjelpe deg å komme igjennom avrusnings- og abstinensfasen ved rusmiddelavhengighet. Du får tilbud om opphold i et skjermet miljø med individuelle tiltak for akkurat din tilstand.
-
Før
I brevet du får fra behandlingsstedet vil du få time til forsamtale med din behandler. I denne samtalen ser dere på henvisningen din. Her kan du stille de spørsmålene du måtte ha. Du og din behandler går gjennom og planlegger behandlingen.
Du kan også få omvisning på avdelingen hvis du ønsker det, samt informasjon om rutiner og generelt behandlingsopplegg.
Du bør lage deg en oversikt alkoholforbruket ditt den siste tiden, slik at de medisinske og miljøterapeutiske tiltakene kan tilpasses ditt behov på best mulig vis. Har du tidligere erfaringer med avrusning, og vet hva som fungerer best for deg, er det også viktig å informere din behandler om dette.Det er veldig viktig at du opplyser hvis du før har hatt episoder med delir eller kramper, da dette vil øke faren for at det kan skje igjen, og du må få behandling for å forebygge dette.
Avdelingen som skal behandle deg vil ta kontakt med din fastlege/henviser, men det er ønskelig at du informerer oss om eventuelle kroppslige eller psykiske plager du ønsker at vi skal vite om eller forsøke å hjelpe deg med.
Veldig mange gruer seg til avrusningen og sliter med egenmotivasjonen før innleggelsen. Dette er noe vi kan hjelpe deg med, så si fra om dette.
Hvis du glemmer å spørre om noe eller lurer på mer etter samtalen, kan du når som helst ta kontakt med oss. Trenger du transport til samtale/innleggelse, les merpåpasientreiser.no
-
Under
I brevet du fikk fra behandlingsstedet står det sted og tidspunkt for oppmøte til innleggelse. Nylig inntak av rusmidler er ingen hindring for å møte til avtalt tidspunkt, da vi kan ivareta deg i den formen du er.
Du får oppnevnt et behandlingsteam, ofte bestående av en behandler og to sykepleiere/miljøterapeuter. Når du kommer til avdelingen tas du imot av kyndig helsepersonell, og du undersøkes av lege ved ankomst. Du vil bli bedt om å avgi promilletest (blåsetest) slik at vi kan vite om du har promille og at den eventuelt er synkende.
For å forebygge faren for utvikling av Wernickes encefalopati, som kan oppstå som følge av mangel på tiamin (vitamin B), vil du tilbys B- vitamininjeksjoner de første dagene. Vi anbefaler sterkt at du tar imot dette.Vi vil i den første tiden måle puls og blodtrykk, og også sjekke andre symptomer på abstinenser, slik at du kan få rett medisinsk behandling og for å forebygge komplikasjoner.
Hvis du er i fare for å utvikle kramper, vil du få medisin som forebygger dette. Dette vil legen informere deg om. Nok søvn og mat er viktig for at du skal komme best mulig igjennom denne fasen, så du vil få oppholde deg på rommet og oppfordres til å sove mye de første dagene.På generell basis tar denne fasen rundt en uke.
-
Etter
Avrusning er som regel den første delen av et lengre behandlingsforløp.Videre behandling og eventuell oppfølging etter oppholdet vil enten avklares før du kommer eller i løpet av behandlingen.
Vi kommuniserer elektronisk med fastlege og eventuelle andre du vil ha bruk for når det gjelder oppfølging etter oppholdet, for eksempel kommunal oppfølgingstjeneste, legemiddelassistert rehabilitering (LAR), apotek, ruskonsulent, rusteam og lignende. Informasjon som videresendes andre instanser gjøres kun med tillatelse fra deg.
Vi kan være behjelpelig med å formidle kontakt med likemannstiltak og andre tilbud som kan være til støtte for deg etter behandlingen, for eksempel
Anonyme alkoholikere (AA),
Anonyme narkomane(NA) og lignende.
Gå til
Avrusning fra alkohol
-
Avdeling
-
Avrusning - seksjon
Avrusning benzodiazepiner
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Avrusning opioider
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Poliklinikk
Poliklinikk er ofte hovedtilbudet i behandlingen. Her starter og avslutter som regel behandlingen. Under veis i behandlingen, kan du ha behov for annen type behandling. I en poliklinikk går du til regelmessige samtaler hos en behandler over en periode.
Poliklinisk behandling ved rusavhengighet
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Ambulante tjenester/behandling
Prinsippet i ambulant behandling er at oppfølging foregår der du har ditt nettverk. Behandlingen flyttes altså ut av vår institusjon og hjem til deg og ditt nærmiljø. Ambulante tjenester kan være en forsterking av poliklinisk behandling eller et eget behandlingstilbud. Vi kan være tett på, med mulighet for daglig oppfølging sammen med deg, i en intensiv, men tidsavgrenset periode.
Døgnbehandling
Dersom du og din behandler kommer frem til at poliklinisk behandling ikke er tilstrekkelig, kan det være nødvendig med døgninnleggelse. Da vil behandlingen foregå ved en døgnenhet. En døgninnleggelse har vanligvis en varighet på: korttid inntil 3-6 måneder og langtid 6-12 måneder, men dette kan også tilrettelegges individuelt.
Det finnes flere metoder og terapiformer for behandling av rusavhengighet. De ulike behandlingsstedene har forskjellig tilnærming.
Du kan lese mer om disse på helsenorge.no