Vi i Telemark har spesielt fokus på forskrivning av vanedannende legemidler gjennom satsingen Riktigere bruk av psykofarmaka og opioider i Telemark som i første omgang går fram til 2022.
I 2020 hadde 35 prosent flere telemarkinger tatt ut minst en resept på angstdempende. 25 prosent flere hadde tatt ut resept på et sovemiddel og 6 prosent flere hadde tatt ut resept på et opioid, enn i landet totalt. Det er betydelig variasjon i forbruksmønsteret mellom Telemarks-kommunene.
Hensikten med den nasjonale veilederen er å gi faglige rammer for ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler. I tillegg skal den bidra til å forebygge risikofylt bruk, skadelig bruk og/eller iatrogent avhengighetssyndrom ved bruk av vanedannende legemidler.
Her er noen eksempler på anbefalinger i veilederen:
- Fastlegen skal koordinere legemiddelbehandlingen til innbyggerne på listen
- Epikrise som sendes fastlege og/eller andre relevante instanser skal inneholde nødvendig informasjon om indikasjon, varighet, oppfølging og nedtrapping, samt hvem fastlege kan kontakte for råd og veiledning
- Vurdering av andre behandlingsalternativer enn bruk av vanedannende legemidler er spesielt viktig når den akutte tilstanden forventes å bli langvarig. Eksempler på andre behandlingsmetoder er motiverende intervju, kognitiv adferdsterapi, fysikalsk behandling eller legemidler som ikke er vanedannende.
- Lege skal ha utarbeidet eller utarbeide skriftlig behandlingsplan som grunnlag for å sikre nødvendig oppfølging av pasient
- For pasienter med langvarig bruk av vanedannende legemidler skal lege vurdere nedtrapping med mål om avslutning
- Lege bør ikke ordinere vanedannende legemidler til eget bruk, egen familie eller andre i nær relasjon til en selv
- Generell tilbakeholdenhet anbefales ved ordinering av vanedannende legemidler til personer under 18 år.