Vi har like mange
bakterier i tarmen som vi har celler i kroppen, men vi vet lite om disse bakteriene.
Gammeldags dyrkning av tarmbakterier har store begrensninger. Kartlegging av
tarmbakterier er blitt mye bedre de senere år takket være mulighetene for
molekylæranalyser, for eksempel undersøkelse av arvestoff (DNA) i bakteriene.
I forskjellige screeningprosjekter
mot tarmkreft er det blitt lagret dypfryst avføring opp til 17 år. Med
DNA-analyser av bakteriene kan vi nå kanskje finne ut hvilke bakterier for 17
år siden som har sammenheng med senere risiko for å få tarmkreft. Med denne DNA-teknologien
kan vi kanskje også finne fram til bedre screeningmetoder. For å kunne komme i
gang med dette må vi finne ut om lagrede avføringsprøver virkelig kan brukes
til denne type forskning.
Denne studien
konkluderer med at lagrede avføringsprøver kan brukes. Dermed er det åpent for
videre forskning på tarmbakterier og risiko for tarmkreft.
Geir Hoff
Link PubMed