HELSENORGE
Celiac trunk and hepatic arteries: anatomical variations of liver arterial supply detected with MDCT in 1520 patients and its clinical importance.

2019 - Billedframstilling av karforsyning til leveren før leveroperasjoner

Gkaragkounis A, Fanariotis M, Tepetes K, Fezoulidis I, Vassiou K
Clin Anat. 2019 Nov 5

​Det gjøres en del avansert leverkirurgi - for eksempel fjerning av svulster i leveren. Da må man vite hvor de forskjellige delene av leveren får blodforsyningen fra. Leveren er et av de organene hvor det er størst variasjon i forløpet av blodårer som holder liv i leveren. Derfor er det spesielt viktig å få god billedframstilling av blodforsyningen i forkant av operasjoner på leveren.

Denne artikkelen beskriver en metode for billedframstilling av blodforsyning ved hjelp av avansert røntgenmetodikk basert på MDCT-teknologi (Multi-Detector Computed Tomography). 1520 pasienter ble undersøkt og de anatomiske variantene av karforsyning ble klassifisert. 73% hadde den vanligste («normale») karforsyningen og resten hadde forskjellige andre varianter.

Artikkelen beskriver en teknisk framgangsmåte for å oppnå god kartlegging av karforsyning før operasjoner på lever og i området rundt leveren.  

Geir Hoff

Link PubMed

Doi: 10.1002/ca.23511

 

 

Fant du det du lette etter?