HELSENORGE
The expression of neural cell adhesion molecule and the microenvironment of pituitary neuroendocrine tumours.

2021 - Bestemmelse av “nervecelle-adhesjonsmolekyl – NCAM” ser ikke ut til å kunne brukes i vurdering av prognosen ved hypofysesvulster.

Marques P, Barry S, Carlsen E, Collier D, Ronaldson A, Grieve J, Dorward N, Mendoza N, Nair R, Muquit S, Grossman AB, Korbonits M
Journal of Neuroendocrinology, 2021

Hypofysen er et ørende lite, merkelig organ (ca. 1 cm i diameter) som ligger bortgjemt under hjernen – bare skilt fra taket i nesehulen med en tynn beinplate. Hypofysen er en blanding av nervevev og kjertelvev hvor det skilles ut forskjellige hormoner som bl.a. styrer andre hormonproduserende kjertler i kroppen. Vevet i hypofysen kan også «klikke» og bli til ondartede svulster.

Et «nervecelle-adhesjonsmolekyl – NCAM» har flere viktige funksjoner i friskt nervevev, men høye konsentrasjoner av NCAM sees ved flere krefttyper, særlig fra svulster i nervevev og det er ofte et tegn på dårlig prognose.

I denne studien ble NCAM analysert i vev fra 24 pasienter med hypofysesvulster. Det var ingen forskjell i NCAM-nivå i svulster som viste tegn til spredning sammenlignet med andre «snillere» svulster. Det må tas forbehold for at det var et relativt lite antall pasienter i denne studien, men det ser ikke ut til at NCAM-bestemmelse kan brukes i vurdering av prognose for pasienter med svulster i hypofysen.

Geir Hoff

Link PubMed

Doi: 10.1111/jne.13052

 

Fant du det du lette etter?