Screening for tarmkreft er blitt et helsetilbud i mange land. Bare i USA utføres det ca. 14 millioner screening-koloskopier hvert år. De fleste land bruker testmetoder for å oppdage usynlig blod i avføringen før påvisning av blod fører til koloskopi-undersøkelse av tarmen. I Norge startet utrulling av et nasjonalt screeningprogram i 2022. Målet med slike programmer er å redusere forekomsten av tarmkreft og død grunnet tarmkreft. Det tar i snitt 10-15 år fra en godartet polypp kan påvises og til polyppen eventuelt har utviklet seg til kreft. NB! Svært få av de vanlige polyppene (vortelignende utvekster) i tarmen blir til kreft.
Det utvikles stadig nye, lovende screeningmetoder, men de må etter hvert testes ut som del av et løpende screeningprogram – helst i en randomisert studie hvor «ny test» prøves ut mot «gjeldende standard». Når målet med å redusere forekomst og død av tarmkreft ligger 10-15 år fram i tid, så vil de færreste akseptere å vente så lenge for å få vite om målsettingen er nådd med den nye metoden.
I dette prosjektet har en gruppe av eksperter fra hele verden forsøkt å finne akseptable metoder for å teste ut nye screeningmetoder uten å måtte vente 10-15 år før man kan ta en beslutning om den nye testen er bedre enn gjeldende standard. Artikkelen er ment som en rettledning i hvordan en kan løse problemene ved behov for god utprøving av nye screeningmetoder og samtidig forhindre at beslutningstakere hopper over behovet for forsvarlig utprøving.
Geir Hoff