Acceptablity of two colorectal cancer screening tests: pain as a key determinant in sigmoidoscopy

Kirkøen B, Berstad P, Botteri E, Dalén E, Nilsen JA, Hoff G, de Lange T, Bernklev T

Endoscopy. 2017 Nov;49(11):1075-1086.

Det er planlagt innføring av et nasjonalt screeningprogram mot tarmkreft i Norge fra 2019. I en «pilot» på et slikt program er det testet ut to aktuelle metoder. Den ene er undersøkelse for usynlig blod i avføringen med en metode som bare gir utslag på humant blod (ikke blodig biff) og bruk av en bøyelig, tynn kikkert (et sigmoidoskop) for å inspisere nederste ca. 50cm av tarmen. 3257 personer i alder 50-74 år ble tilbudt en av screeningmetodene ved loddtrekning for å finne ut hvilken metode som fremsto minst plagsom og mest akseptabel å gjenta for målgruppene.

Etter ett år var 90 % villige til å gjenta testen for blod i avføringen mot 80% for sigmoidoskopi. Dette skyldtes kvinnenes preferanse for testing for blod i avføingen pga mer smerter ved sigmoidoskopimetoden for kvinner. 22 % av kvinnene rapporterte smerter ved sigmoiodoskopi mot 5 % av mennene. Det er kjent fra før at flere kvinner enn menn får smerter ved tarmkikkertundersøkelse pga anatomiske forhold.


Hvis sigmoidoskopi eller annen tarmkikkertmetode skal tilbys kvinner som screeningmetode, må det tas mer hensyn til forventede smerter ved undersøkelsen.

Geir Hoff

PubMed

Fant du det du lette etter?