Hva er Gastronet?
Gastronet er at av 51 nasjonale medisinske registre i Norge.
Gastronets intensjon er å kartlegge og forbedre endoskopikvaliteten (kikkertundersøkelser) for pasienter i forbindelse med utredning, behandling og screening av tarmsykdommer og sykdommer av bukspyttkjertel og galleveier.
Målet er å registrere
- alle polikliniske koloskopier
tarmkikkertundersøkeler; høyt antall og stor variasjon i kvalitet med stort forbedringspotensiale - alle ERCPer
kombinert kikkert- og røntgenundersøkelse av galleganger og bukspyttkjertelganger; lavt antall, men med høy risiko for alvorlige komplikasjoner
ved offentlige sykehus, private sentre eller screeningsentre.
Utover det skal Gastronet bidra med forskning for å fremme endoskopikvaliteten.
Vi måler om endoskopisentrene oppnår internasjonalt godkjente kvalitetsindikatorer for koloskopi og ERCP.
Et senter som oppnår kvalitetsstandarder vil i større grad oppdage sykdommer, bidra til å forebygge følgesykdommer og redusere antallet komplikasjoner.
Målsettingen er at hvert endoskopisenter og hver endoskopør skal kunne holde oversikt over egne resultater og bruke denne informasjonen til eget forbedringsarbeid. I tillegg oppfordres alle avdelinger til å bruke Gastronet-data aktivt i kvalitetsarbeidet. Ansvaret for kvalitetsforbedring ligger hos den lokale (sykehus-)ledelsen.
Gastronet er:
- Et verktøy til lokal kvalitetsutvikling (ERCP og koloskopi) – hjelp til selvhjelp
- En plattform for forskning
- En plattform for sertifisering for endoskopører
- En plattform for evaluering av undervisning
Gastronet fagråd
- Lars Normann Karlsen, overlege, Helse Stavanger - Stavanger universitetssykehus (SUS), Helse Vest
- Lars Mikal Aasen, overlege, Universitetssykehuset i nord (UNN) - Tromsø, Helse Nord
- Marius Vinje, overlege, Vestre Viken - Bærum sykehus, Helse Sør-Øst
- Georg Dimcevski, Kanalspesialistene Bergen, Helse Vest
- Anita Jørgensen, sykepleier, Tarmscreeningprogrammet, Helse Sør-Øst
- Roald Flesland Havre, overlege, EUS, Helse Bergen - Haukeland universitetssykehus, Helse Vest
- Gry Håvi, sykepleier, Oslo universitetssykehus (OUS) - Ullevål, Helse Sør-Øst
- Kristin Ranheim Randel, lege, forsker, Kreftregisteret, Helse Sør-Øst
- Lene Larsen, Oslo universitetssykehus (OUS) - Ullevål, Helse Sør-Øst
- Egil Rye-Hytten, brukerrepresentant, Helse Sør-Øst
- Kjetil Garborg, overlege, Endoskopiskolen, Oslo universitetssykehus (OUS) - Rikshospitalet, Helse Sør-Øst
- Robert Sparby Hammer, Universitetssykehuset i nord (UNN) - Tromsø, Helse Nord
Publikasjoner fra Gastronet
Publikasjoner fra det nasjonale kvalitetsregisteret Gastronet, inkludert uavhengige studier som har benyttet Gastronet registrerings- og rapporteringsverktøy
Vedtekter for Gastronet
Vedtekter for Gastronet
Spørreskjemaer
Bruksanvisninger MRS
Søknad om tilgang i GastronetRegistrering av koloskopier i MRSRegistrering av EUS i MRSRegistrering av ERCP i MRSLegeskjema
koloskopi - i bruk fra 1.januar 2020ERCPPasientskjema
koloskopi - i bruk fra 1.januar 2020Pasientinformasjon
Gatronet koloskopi pasientinformasjonGastronet ERCP pasientinformasjon
Gastronet EUS pasientinformasjonBruksanvisning MRS pasienter
Resultater
Registrering av kvalitetsindikatorer i Gastronet skal bidra til å kartlegge og stadig forbedre endoskopikvaliteten for den enkelte endoskopør og for hele avdelinger. I utgangspunktet er registeret lagt opp slikt at endoskopørene kan sammenligne sine egne resultater med alle andre uten at identiteten er synlig for noen andre. Samtidig er resultater av endoskopisentrene tilgjengelig for alle som er interessert. Dette vil være til hjelp for benchmarking av resultatene for pasienter, ledere, administratorer og andre.
De foreliggende data må dog brukes kritisk før man trekker konklusjoner. Dekningsgraden generelt i Gastronet er relativt lav. Det er fortsatt enkelte endoskopisentre som ikke registrerer sine data i det hele tatt og andre registrerer høyst ufullstendig. Vi vet ingenting om kvaliteten på de undersøkelsene som ikke er registrert i Gastronet. Men – det er grunn til å tro at uønskete hendelser (mye smerter, komplikasjoner, ufullstendige undersøkelser) er overrepresentert i undersøkelser som ikke rapporteres Dette er vist i en publikasjon fra Gastronet (1).
Vi bør nok være spesielt kritiske når vi vurderer andelen ERCP-undersøkelser med rapporterte komplikasjoner. Det er god grunn til å anta at for eksempel antall post-ERCP pankreatitter er underestimert i Gastronet (2). Årsaken er at det er en tilleggsjobb å gå inn i journalene 30 dager etter undersøkelsen for å samle inn komplikasjonsdata. I en klinisk hverdag blir dette ofte nedprioritert. Samtidig er kvaliteten av registeret helt avhengig av en fullstendig og korrekt registrering.
Til tross for disse utilstrekkelighetene er Gastronet et verdifullt verktøy for den enkelte endoskopør til å kartlegge sin egen virksomhet og å sammenligne seg selv med andre. Vi jobber hardt med å forbedre datakvaliteten. Gastronet blir bedre jo bedre kvaliteten er på de data som legges inn i registeret.
- Hoff G, de Lange T, Bretthauer M, et al. Registration bias in a clinical quality register. Endosc Int Open 2019;7(1):E90-E98. doi: 10.1055/a-0806-7006
- Domagk D, Oppong KW, Aabakken L, et al. Performance measures for ERCP and endoscopic ultrasound: a European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Quality Improvement Initiative. Endoscopy 2018;50(11):1116-27. doi: 10.1055/a-0749-8767
Dekningsgradsanalyser
Resultater koloskopi - senter
Resultater koloskopi - endoskopører
Resultater ERCP - senter
Årsrapporter
Årsmøte referater
Kontakt oss
Faglig leder Gastronet
Overlege PhD Gert Huppertz-Hauss;
hhge@sthf.no
Telefon: 35 00 44 23
Sekreteriat
Elin Hørtha;
elin.hortha@sthf.no
Telefon: 35 00 30 99
Jane Andreassen;
Jane.Andreassen@sthf.no
Telefon: 35 00 58 65
Postadresse
Gastronet, Sykehuset Telemark, Postboks 2900 Kjørbekk, 3710 Skien