Sideinnhold
Seksjon for sykelig overvekt på Nordagutu har hatt behandlingstilbud siden 2005. – Vi fokuserer på livsstilsendring. Dette er et utfordrende, interessant og sammensatt fagfelt, sier seksjonsleder Birger Svela. Han forteller at behandlingen tar utgangspunkt i samspillet mellom kosthold, fysisk aktivitet, bevisstgjøring og motivasjonsarbeid.
40 prosent av døgnpasientene på Nordagutu har redusert vekten sin med mer enn ti prosent. – Dette er pasienter som vi har fulgt opp over lengre tid, sier Svela.
Seksjonen har startet med elektronisk registrering av livskvalitet hos pasientene. – Vi får mange tilbakemeldinger på at behandlingstilbudet hos oss betyr veldig mye og utgjør en stor forskjell i livet hos mange, sier Birger Svela.
En bacheloroppgave fra Høgskolen i Sørøst-Norge bekrefter at redusert kroppsvekt gir bedre livskvalitet for mange. I oppgaven, som ble avsluttet tidligere i år, svarer 62 tidligere pasienter på en rekke spørsmål om behandlingen på Nordagutu.
– Av de som svarte på undersøkelsen oppga mellom 60 og 70 prosent en endring i positiv retning i livskvalitet, fysisk aktivitetsnivå og fysisk form, sier Svela. Han synes det er gledelig at resultatene for sosial deltakelse også er positive. – Det var til og med flere av dem som ikke har oppgitt vektreduksjon som svarer at de har en høyere sosial deltakelse i etterkant av oppholdet, sier Svela.
Seksjon for sykelig overvekt har knyttet til seg tre brukerrepresentanter som skal bidra til å forbedre behandlingen. Alle disse har fullført opplegget og oppfølgingen ved Nordagutu, og de bidrar ved blant annet å dele egne erfaringer og refleksjoner med pasientene. – Tilbakemeldingene på dette er veldig gode, sier Birger Svela.
Vibeke Nystein synes det er meningsfylt å ha rollen som brukerrepresentant, og få bidra med sin egen kunnskap og erfaring. – Sykelig overvekt handler ofte om mye mer enn vektproblemer. Det er viktig å finne årsakene og sammenhengene i eget liv, sier Nystein.