Det er de nyeste tallene fra helsenorge.no som viser at telemarkingene er best til å starte med hjerte- lungeredning. – Noe av årsaken er nok at de ansatte ved AMK er dyktige til å veilede personer som ringer 113, tror ambulansesjefen.
Skoland forteller også at det er mange bedrifter i fylket som er opptatt av å kurse sine ansatte i hjerte- lungeredning, og at dette er kunnskap som mange får bruk for på fritiden.
Han oppfordrer bedrifter og andre aktører som har hjertestartere til å registrere seg i hjertestarterregisteret.
Også ambulansetjenesten i Telemark kommer godt ut på statistikken. Selv om det er store avstander i fylket vårt, kommer ambulansetjenesten på tredjeplass i vellykket gjenoppliving etter hjertestans.
– Vi er opptatt av at våre ansatte skal ha god kompetanse, og vi driver med avansert behandling utenfor sykehuset, sier Skoland. Han mener at dyktige ansatte i ambulansetjenesten og ved AMK, kombinert med kunnskap i befolkningen, fører til at mange overlever brå hjertestans i Telemark.
Selv om tallen er gode og det er mange som blir gjenopplivet, er Skoland opptatt av å forbedre den akutte helsetjenesten ytterligere. Han mener derfor at akuttkjedeprosjektet i Telemark, som sykehuset og kommunene samarbeider om, er viktig.
– God samhandling mellom de ulike aktørene er nøkkelen til å gjøre ting enda bedre, sier ambulansesjefen.
Dette bør du huske på
Dersom du oppdager en tilsynelatende livløs person, er det viktig å vite hva du skal gjøre:
- Sørg for frie luftveier
- Sjekk om personen puster eller ikke
- Ring 113, eller helst få noen andre til å ringe
- Hvis personen ikke puster normalt, start hjerte- lungeredning (30:2)
- Fortsett med hjerte- lungeredning til ambulanse eller annen helsehjelp kommer frem