Blir kvitt tvangslidelser på fire dager

Sykehuset Telemark har god erfaring med å behandle mennesker med tvangslidelser. Nå skal sykehuset tilby en ny behandling som vil gjøre 80 prosent av pasientene friske i løpet av fire dager.

– Det er sterkt å se at det kan skje så mye positivt med pasientene på så kort tid, sier psykolog Beate Bauer. Også psykolog Morten Homane synes det er motiverende å jobbe på denne måten. – Under oppsummeringen siste dag, er pasientene så positive at også behandlerne blir rørt, sier Homane.

Metoden de snakker om er utviklet av professor Gerd Kvale og psykologspesialist Bjarne Hansen. OCD-teamet ved Helse Bergen har brukt metoden en stund, og resultatene er så gode at metoden har fått pris som årets nyvinning i norsk psykologi.

OCD står for Obsessive Compulsive Disorder, og på norske kaller vi det gjerne tvangslidelser. OCD er en angstlidelse som kjennetegnes av tilbakevendende uønskede tanker og tvangshandlinger.

OCD-teamet ved DPS Porsgrunn er nå godkjent for å kunne bruke den nye metoden. Den går ut på at pasienter utsettes for intensiv eksponerings- og samtaleterapi over fire dager. Her må de utsette seg for det som skaper frykt, sammen med hver sin terapeut.

– Vi viser pasientene at det går an å leve med usikkerhet. Etter behandlingen kan de fleste gå videre i livet sitt, sier Ole Anders Bakk. Han er psykiatrisk sykepleier og kontaktperson for OCD-teamet.

Etter fire dager med behandling, blir pasientene fulgt opp via telefon og tekstmeldinger.