HELSENORGE

Foreldre kan lindre barnas smerter

Foreldre kan avlede barnas smerte. Det mener sykepleier og doktorgradsstipendiat Randi Dovland Andersen. Hun ønsker at foreldre skal få mer kunnskap om smertelindring.

Sykepleieren jobber på Barne- og Ungdomsklikken ved Sykehuset Telemark er medlem av det internasjonale smertenettverket PEARL, Pain in Early Life. Medlemmer av nettverket har blant annet tekstet en video, som handler om smertelindring, på ulike språk. Videoen er sett over 220 000 ganger, og Randi Dovland Andersen står for den norske versjonen.

Videoen handler om en jente som må ta sprøyte. Jenta sier til sin mor at moren godt kan være redd for nåler, men at jenta selv ikke trenger å være redd. Moren kan heller distrahere henne med morsomme spill og såpebobler, og sørge for at hun får bedøvelsesplaster på forhånd.

– Ved hjelp av enkle grep kan vi sammen med foreldrene sørge for at et sprøytestikk eller en blodprøve blir tilnærmet smertefritt for barna, sier Dovland Andersen. Hun mener at foreldre blant annet bør la være å si «at det kommer til å gå bra» og «det er snart over».

– Studier viser at når foreldre sier sånt, så blir barnet mer stresset og engstelig, sier hun.
Randi Dovland Andersen mener det er viktig å tenke god smertelindring fra tidlig i livet. – Da kan vi forhindre at barna blir stikkredde, sier hun.

Her kan du se «The Power of a Parent’s Touch».