Miljøbehandling for pasienter i alderspyskiatriske sengeposter er lite beskrevet i forskning og faglitteratur tidligere. – Vår studie viser hvor viktig miljøbehandlingen er når den virker sammen med den medisinske og psykologiske behandlingen, sier førsteforfatter Marit Nåvik. Hun er prosjektleder for alderspsykiatrisk forskningsnettverk i Telemark og Vestfold.
Nåvik tror at studien kan ha overføringsverdi til sykehjem, hjemmetjenester og undervisning. Sammen med overlege Ulrike Sagen og professor Solveig Hauge fra Universitetet i Sørøst-Norge har hun intervjuet 21 ansatte ved den alderspsykiatriske sengeposten i Skien.
– Personalet beskrev miljøbehandlingen som bevisst samhandling og kommunikasjon 24 timer i døgnet. Her observerer de og søker etter informasjon i pasientens historie, som kan si noe om funksjonsnivå, ressurser, utfordringer og hvilken behandlingstilnærminger som kan være nyttige, sier Nåvik.
Miljøterapeutiske tiltak og daglige gjøremål benyttes aktivt for å utfordre pasienten til å jobbe med det som er vanskelig, for å redusere angst og depresjon, endre fokus, utforske utfordringer og mestringsstrategier. Tiltak og effekt blir vurdert og tilpasset fortløpende.
Studien fra Telemark er publisert i Nordic Journal of Psychiatry.