HELSENORGE

Honnør til alle som sikret beredskapen i uværshelga

Den sterke vinden sist fredag slo ut både strømnettet, mobilnettet og nødnett flere steder i Telemark. Først tirsdag 23.november kom nødnettet tilbake i ordinær drift. Ambulansetjenesten i Telemark satte i verk mange tiltak for å sikre beredskapen. 

Prehospital-sjefen gir honnør til alle som gjorde en innsats. 

– Alle som deltok skal ha stor honnør. De viste stor kreativitet og pågangsmot for å løse oppgavene i en krevende situasjon, understreker Knut-Inge B. Skoland. 
I uværshelga ble ekstra ambulansebiler utstasjonert. Også Akuttlegebilen ble flyttet til Vest-Telemark deler av fredag. Det ble gjort for å sikre området i fall det mest alvorlige skulle skje. 
–  Nå er heldigvis alt tilbake til normalen igjen, oppsummerer Knut Inge B. Skoland. Han gir honnør til mannskapene sine etter krevende dager da nødnett og annen kommunikasjon falt ut i deler av øvre Telemark.

Et viktig tiltak i uværshelga var utplassering av ambulanser på strategiske steder- slik at de kunne kom raskt fram- hvis det oppstod behov.
To ekstra ambulanser ble satt i drift-  en i Vinje og den andre på Rjukan. Det ble også utplassert ambulanser på synlige beredskapspunkter i Edland, Rauland, Åmot, Rjukan, Austbygdi , Mæl og ved legesenteret i Tokke. 

 – Dette gjorde vi for å ivareta innbyggernes sikkerhet hvis noen skulle bli akutt syke eller skadet, påpeker Skoland. Han synes det var positivt at ambulansearbeiderne i flere ambulanser utstyrte seg med motorsager. Slik kunne de ta vekk mindre trær på veien for å sikre at de kunne komme fram under utrykning. Skoland satte også pris på at de fikk låne sikringsradioer av Vinje Røde kors og satellitt-telefoner fra Vinje kommune og Notodden brannvesen. Dermed var de sikret kommunikasjon også når nødnett og mobiltelefoni var ute av drift.

Et ambulanseteam fra Rjukan opplevde noe svært hyggelig sent fredag kveld. Da kom innehaveren av en lokal Kiwi-butikk med en eske full av matvarer som en oppmuntring   til de som skulle tilbringe natta i ambulansebilen.

Også ledelsen i ambulansetjenesten var i beredskap hele helgen. Det var de sammen med mannskap fra AMK og prehospital klinikk ved Sykehuset i Vestfold. – På den måten sikret vi tett dialog slik at vi kunne iverksette tiltak straks behovene meldte seg, understreker Skoland.