HELSENORGE

Kokkene bidrar til bedre matlyst

Det er mange syke som sliter med dårlig matlyst. Derfor jobber kokkene ved Sykehuset Telemark bevisst med å friste pasienter til å spise mer. – Jeg prøver å lage retter som smaker godt og som er lette å spise, sier Hanne Skjelbred. 

Kokkene Hanne Skjelbred, Kristin Lunden og Marianne Gjertsen lager smoothies, miniboller og småkaker, og dette er et resultat av et tett samarbeid mellom ernæringsavdelingen og avdeling for kreft og blodsykdommer.

Målet har vært å lage mat som kan friste kreftpasienter til å spise mer. Hvis pasientene spiser mer, vil de ofte være i stand til å tåle behandlingen bedre.

– Når jeg baker små boller, er det fordi jeg vet at det øker sjansen for at pasienten spise. Kanskje de til og med tar to hvis det smaker godt, sier Hanne Skjelbred. Mellom hovedmåltidene kjører hun en tralle med energirike fristelser til de pasientene der det står OK på døra.

– Dette er et tilbud pasientene setter stor pris på. Samtidig får jeg ofte en prat med pasienten om hva slags mat han eller hun liker og har behov for, sier Hanne Skjelbred. 

Når det er spesielle utfordringer, tilkaller hun klinisk ernæringsfysiolog som hjelper til med å finne den menyen pasienten trenger for å bli sterkere, og for å unngå underernæring.

Kvalitetsrådgiver Carina Abrahamsen gir honnør til prosjektet som det siste halvåret har involvert både klinisk ernæringsfysiolog, sykehuskjøkken, sykepleiere og kokker.
– De har vært utrolig kreative til å finne fram til småretter og presentere disse som appetittvekkere til kreftpasienter med risiko for underernæring, sier Abrahamsen.

Sykepleierne tar ansvar for å kartlegge ernæringsstatus og sikrer at lege henviser til klinisk ernæringsfysiolog ved behov.
– Dette samarbeidet har virkelig hevet pasientsikkerheten på dette området for kreftpasientene, sier Abrahamsen. 

Etter de gode erfaringene på kreftavdelingen, er planen å utvide tiltaket til flere sengeposter.