– Det var en av mine ansatte som hadde den gode ideen, forteller leder for teknisk drift ved Sykehuset Telemark, Roy Stian Gunnulfsen. Forhistorien er at det store grantreet som alltid har vært rigget til med juletrelys, nylig måtte sages ned. Det ble gjort av sikkerhetshensyn fordi det var tegn som tydet på at toppen kunne brekke av og falle ned.
Som en erstatning for julegrana ble det bestemt at den gamle juletrebelysningen skulle monteres på en pipe rett ved Ulefossveien. Den er ca 17 meter høy, men står på et fyrhus som gjør at den rager 25 meter over bakken. Pipa var i bruk den gang sykehuset fikk varme fra oljefyring Etter overgangen til grønn energi fra Skien fjernvarme, har ikke pipa vært i bruk.
–Vi håper at dette være et lite lyspunkt. Det er bare fint at den gamle juletrebelysningen kan komme til nytte. Resirkulering er jo en bra ting, sier Gunnulfsen.
–Jeg tror det nye «juletreet» blir synlig på ganske lang avstand i Skien- kanskje helt opp til Lagmannshøgda, sier Roy Stian. Han synes det er ok at juletrebelysningen nå blir brukt på en ny måte- selv om den gamle julegrana nå er borte.
Fire ansatte har stått på for å få opp det nye «pipe-juletreet». De har bestilt julestjerne, skaffet utstyr og montert det hele trygt 25 meter over bakken. – Etter en periode med korona, er det hyggelig å gjøre noe som kanskje blir et lite lyspunkt for ansatte på sykehuset og for befolkningen i Skien. Jeg trur julelysa blir synlig for moren min som bor ved Odd stadion, sier kjøletekniker Tommy Kovacs. Han har vært på toppen av pipa, men syntes det var litt høyt der oppe.
Derfor er han imponert over kollegene Øivind Sannerud og Trygve Steinhaug som har klatret opp og montert juletrelysstrengen og stjerna 25 meter over bakken. Kovacs forsikrer de som frykter dette ble dyrt med at de har jobbet innimellom andre oppdrag. Og bortsett fra noen ledninger og en julestjerne til 1200 kroner, har ikke pipejuletreet gjort store innhogg i sykehusbudsjettet.