Sammen med kollega Theodor Jensen og stasjonsleder Ottar Høgli er hun blant de første i ambulansetjenesten i Telemark som bruker VR-briller til slik opplæring. Målet er at de ansatte i ambulansetjenesten skal få trening med VR-briller én gang i måneden.
Det er de ansatte selv som har spilt inn de ulike scenariene som det øves på. Én av øvelsene er å hente en manisk mann og kvinne som skal tvangsinnlegges på sykehuset.
Når Ronja Smerud tar på seg VR-brillene, forsvinner det trange møterommet. Gjennom brillene ser hun et større lokale der to ambulansearbeidere jobber med å overbeviser en kvinne i en sofa om at hun bør følge frivillig med for tvangsinnleggelse. Med VR-brillene på kan de snu seg rundt for å sjekke om det er trusler de må være oppmerksomme på.
Når øvelsen er over, drøfter Ronja Smerud og Theodor Jensen hvordan situasjonen ble løst og hva de kan lære.
– Det er helt sykt hvor virkelig alt var gjennom VR-brillene, sier Jensen. Han synes det er fint å kunne lære uten at det er en virkelig situasjon, og han mener dette er en bedre metode enn å lese om temaet i en bok. Det samme synes Ronja Smerud. Hun la blant annet merke til hvordan ambulansearbeiderne fjernet en saks – uten at pasienten la merke til det. Hun fikk også med seg hvordan de snakket og oppførte seg for å få kvinnen til å bli med uten å gjøre mostand.
Tilslutt gjennomgikk de en felles
fasilitering med Christian Jørgensen (SIM MAP). Samtalen og refleksjonen skal bidra til å øke læringseffekten.