Helsenorge

Trygt med røntgen og CT

Sykehuset Telemark er ett av fem offentlige sykehus som gir lave stråledoser ved bruk av røntgen og CT. – Dette har vi jobbet aktivt med i mange år, og det er hyggelig at arbeidet gir resultater, sier avdelingsleder Kirsty Børnes.

Tidligere denne uka fortalte NRK at flere sykehus gir pasientene for høye stråledoser. I oversikten over stråling ved norske sykehus kommer Sykehuset Telemark godt ut.

– Dette resultatet har vi fått takket være stor innsats og stort engasjement blant mange ansatte, sier Børnes.

Hun forteller at radiologisk avdeling i lang tid har fokusert på best mulig bildekvalitet med lavest mulig stråledose. Nå jobber de videre med et prosjekt hvor målet også er å redusere bruken av kontrastvæske. Kontrastbruk kan være en risiko for pasientene, fordi det noen ganger fører til allergiske reaksjoner og nyreskade.

Kirsty Børnes sier at de lave stråledosene også henger sammen med utstyret. Nytt røntgenutstyr gir ofte lavere stråledoser enn gammelt. Sykehuset Telemark har blant annet investert i en av toppmodellene til General Electric (GE), og denne gir mange muligheter til å optimalisere CT-undersøkelsene.

Nå skal sykehuset gå til anskaffelse av to nye røntgenlabber i tillegg til en ny MR.
– To av våre ti år gamle «arbeidshester» skal byttes ut, og da vil vi få en enda bedre og mer moderne utstyrspark, sier Kirsty Børnes.