Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Diagram

Digital sårbehandling - SamSår

Digitale videoløsninger kan bidra til en trygg og kvalitativt god oppfølging av sårpasienter i eget hjem eller i institusjon. Helse Sør Øst har innvilget tilskuddsmidler for spredning av "Felles tjenestemordell for digitale sårtjenester" gjennom Samsår prosjektet. Hovedmålet med prosjektet er å implementere sårtjenestemodellen i seks nye helseforetak og aktuelle kommuner og Telemark er med.

Sår og sårbehandling er en samfunnsutfordring. Mellom 50 000–100 000 pasienter i Norge lever med vanskelig helende sår. Dette legger beslag på 1-4 % av helsebudsjettet. Andel pasienter med trykksår på sykehjem er 5 – 48 %, i hjemmetjenesten 10 – 33 % og på sykehus 7 – 15 %. 250 000 personer lever med diabetes. Av disse utvikler 15 – 25 % fotsår. 400 – 500 amputasjoner gjennomføres pr år, og rundt 50 personer dør pga komplikasjoner etter amputasjon. Kompetansebehovet i kommunene er stort. 

 

Digitale videoløsninger kan bidra til en trygg og kvalitativt god oppfølging av sårpasienter i eget hjem eller i institusjon. Kommunalt ansatte samarbeider med personell i spesialisthelsetjenesten på video under sårbehandlingen, slik at pasientene slipper å transporteres til sykehus for behandling.  Tjenesten sikrer at pasienter får trygge, likeverdige og tilfredsstillende oppfølging, uavhengig av geografisk lokalisasjon. 

 

«Felles tjenestemodell for digitale sårtjenester» er et samhandlingsprosjekt mellom Sykehuset Innlandet, Sørlandet sykehus, Vestre Viken og Sunnaas sykehus, kommunehelsetjenesten inkludert fastleger, brukerorganisasjoner og Universitetet i Sørøst- Norge. Prosjektet har pågått i perioden 2022 – 2024 med finansiering fra Helse Sør-Øst. Sykehuset Innlandet har vært prosjekteier. 

 

Gjennom samarbeidet med «Felles tjenestemodell» er det utviklet felles prosedyrer, retningslinjer og anbefalinger rundt digital sårbehandling, samt utarbeidet digitale kompetansetilbud for å fremme spredning av digitale tjenester og øke kompetansen innen sårbehandling. 

 

Modellen er innført ved 4 helseforetak og 56 kommuner og kan vise til svært gode resultater.  

 

Sluttrapport inkludert resultater kan leses her: sluttrapport-felles-tjenestemodell-innen-sarbehandling.pdf 

 

SamSår

Helse Sør Øst har innvilget tilskuddsmidler for spredning av modellen gjennom Samsår prosjektet. Hovedmålet med prosjektet er å implementere sårtjenestemodellen i seks nye helseforetak og aktuelle kommuner. Prosjektet skal gjennomføre en standardisert innføring av modellen i tråd med anbefalingene i nasjonal veileder, med bruk av digitale og fysiske samlinger, lokale arbeidspakker og nettverksarbeid.

 

Sykehuset Telemark har sagt ja til å delta og det er planlagt en prosjektorganisering i samarbeid med 2 pilotkommuner, Porsgrunn og Drangedal. Hensikten er utprøving før eventuell spredning til flere kommuner i Telemark. 

 

Helsefellesskapet i Telemark har forankret et vedtak som innebærer at alle 17 kommuner i Telemark støtter opp om spredningsprosjekt for digital sårbehandling.

  • Etablere et likeverdig, samhandlingsorientert tilbud til sårpasienter, uavhengig av geografisk lokalisasjon og digital kompetanse, og uten uønsket variasjon i kvalitet, kostnad eller tilgjengelighet av tilbud 
  • Unngå belastende reiser for pasienter med komplekse og sammensatte behov, sparte reisekostnader og miljø 
  • Økt kunnskap og kompetanseutveksling som gir kvalitet i sårbehandlingen 
  • Redusert forekomst av komplikasjoner som infeksjon og amputasjon 
  • Reduserte ventelister 
  • Redusert sårforekomst over tid 

Tiltaket er tildelt Rekrutterings- og samhandlingstilskudd.

Det er kirurgisk klinikk og kommunene Porsgrunn og Drangedal som er deltakere, men målet er spredning av en digital tjenestemodell til alle kommuner i Telemark.

Ansvarlig for tiltaket er klinikksjef Kirurgisk klinikk og kontaktperson for arbeidet er Jannicke Stordalen.

Sist oppdatert 02.07.2025