Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
En svart-hvitt boks

OBS-plan Telemark

OBS-plan er et norsk verktøy utviklet med basis internasjonal forskning, spesielt tilpasset pasienter med komplekse helsetilstander og høy grad av skrøpelighet. OBS-plan, bygger på "Portable Medical Order" (POLST), som bidrar til økt livskvalitet ved å redusere medisinsk overbehandling mot slutten av livet og sikre samsvar mellom pasientens ønsker og behandlingen som gis.

Helsetjenestene i Norge står overfor store utfordringer, særlig i møte med en aldrende
befolkning og økende spesialisering. For å sikre riktig behandling til rett tid og på rett sted, må det legges til rette for helhetlige og koordinerte pasientforløp. Dette forutsetter et tett samarbeid mellom spesialist- og primærhelsetjenesten, god pasientopplæring og grundig planlegging.

Forhåndsplanlegging, eller Advance Care Planning (ACP), gjør det mulig for enkeltpersoner å definere mål og preferanser for fremtidig behandling og omsorg. Dette innebærer samtaler med både familie og helsepersonell og dokumentasjon av disse ønskene. Forhåndsplanlegging er en prioritet i nasjonale retningslinjer for å styrke pasientens selvbestemmelse og sikre tilpasset behandling.

OBSplan er et norsk verktøy utviklet med basis internasjonal forskning, spesielt tilpasset pasienter med komplekse helsetilstander og høy grad av skrøpelighet. OBSplan, bygger på "Portable Medical Order" (POLST), som bidrar til økt livskvalitet ved å redusere medisinsk overbehandling mot slutten av livet og sikre samsvar mellom pasientens ønsker og behandlingen som gis. OBSplan er særlig nyttig for sykehjemsbeboere og andre pasienter med omfattende behov for omsorg, og forebygger unødvendige sykehusinnleggelser og uønskede inngrep.

Helsefellesskapet i Telemark anbefaler at kommunene tar i bruk OBSplan, som har vist seg nyttig for å fremme gode pasientforløp for alvorlig syke og skrøpelige pasienter. Flere kommuner i Telemark-regionen, som Seljord, Tokke, Vinje, Drangedal, Midt-Telemark, Hjartdal og Notodden, har allerede tatt i bruk verktøyet i ulik grad, men det er avdekket et behov for veiledning og opplæring til helsepersonell.

Målet er å sikre en felles forståelse mellom sektorer, med vekt på bedre kommunikasjon og koordinering. 

Prosjektet har stort spredningspotensiale til flere kommuner og helseforetak.

Prosjektet skal støtte implementeringen av OBSplan i kommunene i nedslagsfeltet for Sykehuset i Telemarks medisinsk avdeling for Øvre- Telemark, etablere et nettverk av kontaktpersoner, og videreutvikle https://obsplan.com med E-læring og ressurser for å styrke kompetansen på tvers av helsetjenestene. Undervisning, veiledning og samarbeid på tvers av sektorer er blant tiltakene.

Prosjektet vil arbeide for utbedring av journal- registrering og kommunikasjon på tvers av sektorer knyttet til overordnede behandlingsmål og slik at evt. begrensninger blir tilgjengelige i akutte situasjoner.

 

Hovedmål:

Fremme et bedre samarbeid mellom spesialist- og primærhelsetjenesten og
bidra til helhetlige og tilpassede pasientforløp for de mest alvorlig syke pasientgruppene,
gjennom strukturerte overordna behandlingsplaner (OBSplan)

Forventa gevinster for pasient og pårørende:

Stimulere til økt grad av forhåndssamtaler
og forhåndsplanlegging, noe som er anbefalt i nasjonale råd. Stimulere både til økt
pasientopplæring, samvalg og balansere pasienter og pårørendes forventninger til
helsetjenester. Forhåndssamtaler bidrar også til verdige prosesser mot slutten av livet.


Forventa gevinster for helsepersonell:

Tydelige mål og planer gir økt forutsigbarhet for
helsepersonell, noe som kan redusere press og uklarheter i akutte situasjoner. Enklere kommunikasjon mellom helsepersonellgrupper og tjenester.
Forventa gevinster for kommunene: Bedre kommunikasjon om behandlingsmål på tvers av ulike virksomheter (sykehjem, hjemmetjeneste med flere) i kommunen med særlig vekt på legevakt, legesenter og tjenester som har pasienter med alvorlig sykdom og svekkelse. Samme språk øker effektivitet og tydelighet. Enklere for lege på legevakt å kjenne til pasientens overordnede behandlingsplan fattet sammen med ansvarlig lege. Tydelig fastsettelse av behandlingsmål vil også være viktig for kvalitet i avdelinger og styrende for både medisinsk behandling og sykepleie hos de dårligste pasientene.


Forventa gevinster for spesialisthelsetjenesten:

Færre innleggelser av pasienter som ikke har behov for spesialisthelsetjenester eller ikke ønsker det kan gi lavere ventetider og best mulig kapasitetsutnyttelse for de som har behov, fordi man i størst mulig grad får prioritert selekterte pasientgrupper.

Forventa gevinster for samfunnet:

Rett behandling, på rett sted til rett tid kan ha samfunnsøkonomiske besparelser

Forventa gevinster til universitets og høyskole- sektoren:

Prosjektet vil stimulere til forskning på området. Forskningssamarbeid er allerede igangsatt mellom Notodden kommune og Universitetet i Sørøst-Norge (USN) i tilgrensa tematikk.

Notodden kommune er ansvarlig for tiltaket i samarbeid med Medisinsk klinikk.

Tiltaket er tildett Rekrutterings- og samhandlingstilskudd.

Kontaktperson er Jan-Eilert Pedersen i Notodden kommune. 

Sist oppdatert 02.07.2025