Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
Portrett av Torstein Borch Skolseg fra Porsgrunn kommune og Lars Erik Eide Johansen fra STHF

Selvmordsforebygging Telemark

I løpet av de siste ti årene (fra 2014) har Telemark ligget over landsgjennomsnittet i 8 av 10 år, med særlig høye topper i 2021 og 2023. I 2023 hadde Telemark den høyeste selvmordsraten i landet. Det er behov for å øke innsatsen for selvmordsforebygging i Telemark. Det er ikke effekten av enkeltstående tiltak som er avgjørende, men systematisk og helhetlig behandling og oppfølging av mennesker i selvmordskrise.

I 2023 døde 704 mennesker i selvmord i Norge, med en rate på 12,9 per 100 000 innbyggere. Telemark har lenge hatt en høyere selvmordsrate enn landsgjennomsnittet, og i 2023 var raten 18,2 per 100 000, noe som er betydelig over gjennomsnittet. I løpet av de siste ti årene (fra 2014) har Telemark ligget over landsgjennomsnittet i 8 av 10 år, med særlig høye topper i 2021 og 2023. I 2023 hadde Telemark den høyeste selvmordsraten i landet.

I Telemark ser det ut til at mellom 60 og 70 % av innbyggerne som dør i selvmord, ikke har vært i kontakt med spesialisthelsetjenesten på tidspunktet for dødsfallet eller i inntil et år i forkant av dødsfallet. Dette tallet er noe høyere enn det nasjonale gjennomsnittet på 57 %.

Det er behov for å øke innsatsen for selvmordsforebygging i Telemark. Det er ikke effekten av enkeltstående tiltak som er avgjørende, men systematisk og helhetlig behandling og oppfølging av mennesker i selvmordskrise. Telemark består av 17 kommuner med stor variasjon i areal, innbyggertall og organisering, noe som fører til ulike rutiner og forutsetninger for selvmordsforebyggende arbeid.

Våren 2024 ble nasjonalfaglige retningslinjer for selvmordsforebygging i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling lansert. Disse retningslinjene legger vekt på å gi tilbud til grupper av personer samtidig som det fokuseres på individuelt tilpasset oppfølging. Retningslinjene introduserer nye begreper for å beskrive selvmordsfare og endringer i konkrete tiltak for pasienter etter utskrivelse fra døgnavdeling. Det er et mål at innlagte pasienter i psykisk helsevern med suicidalitet skal få en timeavtale for oppfølging innen 72 timer etter utskrivelse, og at alle pasienter skal få en form for oppfølging i minimum 30 dager etter en innleggelse. Oppfølgingen skal skje der det er hensiktsmessig for pasienten, enten i spesialisthelsetjenesten eller i kommunalt psykisk helsevern.

Samtidig har Helse Sør-Øst utviklet «Ivaretagelse av pasienter i somatiske enheter etter selvskading eller selvmordsforsøk». Sykehuset Telemark HF piloterer implementeringen av dette nå. Anbefalingen til selvmordsforebygging i somatikken følger de samme anbefalingene som nevnt over. For at disse løsningene skal implementeres effektivt, er samarbeid med andre instanser nødvendig.

Også andre deler av retningslinjen vil innebære endringer i kunnskap, kompetanse og praksis. For å få dette til må det jobbes med å øke kompetansen og få et fellesskap rundt selvmordsforebyggingen. Det er behov for mer kunnskap, bedre rutiner og økt samarbeid for å styrke det selvmordsforebyggende arbeidet i Telemark. Vi ser behovet for å gjennomføre fagdag for å øke kunnskapen rundt nye retningslinjer, samt å øke samarbeidet mellom spesialisthelsetjeneste, kommuner og brukerorganisasjoner.

Studier viser at helheten av tiltak gir større effekt enn enkeltstående tiltak. En helhetlig tilnærming til selvmordsforebygging i Telemark har potensiale for å redde liv. Målet er å utvikle en slik plan i løpet av 2025 og implementere de nye nasjonale retningslinjene på tvers av nivåer og instanser i hele fylket.

Med Rekrutterings- og samhandlingsmidler opprettes det en stilling som skal jobbe med selvmordsforebygging på systemnivå i hele fylket sammen med spesialisthelsetjeneste, kommunehelsetjeneste og brukerorganisasjoner. Vi har valgt å starte med en større kommune (Porsgrunn), en mindre kommune (Vinje) og med Sykehuset Telemark HF slik at vi kan få erfaringer med tiltak på en mindre skala før eventuelle vellykkede tiltak bringes videre ut til alle. Gjennomføring av pilot vurderes som realistisk å gjennomføre i prosjektets tidsløp og vil grunnlag for enklere og felles implementering i Telemark etter prosjektperiodens ende. 

Delmål:

  • Kartlegge pasientflyt fra Sykehuset Telemark HF og Borgestadklinikken til kommunene.
  • Etablere forslag til rutiner og praktiske løsninger for oppfølging av pasienter med suicidalitet i hver kommune. Pilotere dette i Porsgrunn og Vinje.
  • Undersøke og foreslå rutiner som kan være gjeldende for alle kommunene, slik at pasienter får lik behandling og oppfølging.
  • Vurdere behovet for å etablere interkommunalt samarbeid for selvmordsforebygging i Telemark, og foreslå inntil tre forskjellige organiseringer av dette.
  • Innhente og foreslå en felles strategi for selvmordsforebygging i Telemark.
  • Bistå med kompetanseheving for kommuner og spesialisthelsetjenester i Telemark, primært ved å arrangere en fagdag sammen med helsefellesskapet.
  • Bistå kommuner i Telemark som ønsker å komme i gang med planarbeid knyttet til selvmordsforebyggende planer.
  • Etablere tett kontakt med brukerorganisasjoner i Telemark. Gjennomføre nettverksmøter og høringsrunder med disse.

Mål ved endt søknadsperiode:

  • Rutiner for oppfølging av pasienter er beskrevet og operativt i enkelte kommuner.
  • Klare forslag til implementering av disse rutinene for de resterende kommunene.
  • Forslag til et interkommunalt selvmordsforebyggende samarbeid, enten i form av et eget team selvmordsforebygging tilsvarende et kriseteam eller på andre måter.
  • En plan for selvmordsforebygging for Telemark som kan iverksettes fra august 2026.
  • Flere kommuner i Telemark har påbegynt arbeidet med selvmordsforebyggende planer.


Stillingen vil bli en ressurs for alle kommunene i fylket. Den vil ha et formelt samarbeid med utvalgte kommuner som piloter for utvikling og implementering av de nye retningslinjene. For å oppnå målene og sikre samarbeid på tvers av nivåer, vil stillingen ha tilgang på kontorplass hos samarbeidende kommuner til gitte tidspunkt og faste intervaller. Stillingen vil også ha tilgang på sentrale ressurspersoner på sykehuset og kommunalt som setter av tid til å samarbeide om prosjektet.

Det langsiktige målet er at alle pasienter innlagt med suicidalitet får oppfølging i kommunene eller i spesialisthelsetjenesten som anbefalt i nasjonalfaglig retningslinje og at det jobbes helhetlig med selvmordsforebyggende i Telemark.

Stillingen innebærer en 100 % stilling, forankret ved KPR, STHF, og vil svare til arbeidsgruppen for selvmordsforebygging i helsefellesskapet. Mål og delmål vil bli gjennomgått på møter i gruppen. Arbeidsgiveransvaret ivaretas av KPR, SHTF i en prosjektstilling. Medarbeideren forventes å delta på møter månedlig i arbeidsgruppen og vil jobbe tett med rådgiver Lars Erik Eide Johansen, rådgiver i selvmordsforebygging ved STHF.

 

Stillingen er nå lyst ut: Annonse - Webcruiter

Sist oppdatert 03.07.2025