Koronastudie vekker internasjonal oppmerksomhet

391 personer har deltatt i koronastudien som viser at også mild sykdom gir beskyttelse forholdsvis lenge etterpå. Nå er studien publisert i det digitale tidsskriftet "PLOS ONE".

Publisert 12.08.2022
Sist oppdatert 11.01.2023
Ikon for covita-studien

​Det er Sykehuset Telemark og Sykehuset Sørlandet som står bak studien "SARS-CoV-2 antibody persistence after five and twelve months: A cohort study from South-Eastern Norway​". Personene som deltar hadde covid-19 i den første smittebølgen i mars 2020 eller den andre som utspant seg fra september samme år. 

Mild sykdom beskytter mer enn vi først trodde 

- Det viktigste funnet er at vi ser at deltakerne hadde gode nivåer av antistoffer 10-12 måneder etter covid-19. Og når dette er personer som hadde mild sykdom, forteller det at immunforsvaret beskytter mer enn vi først trodde i denne tiden. At ingen av deltakerne har hatt reinfeksjoner i løpet av de 12 månedene underbygger dette, sier Marjut Anneli Sarjomaa, overlege og stipendiat. De første deltakerne startet testingen i mai 2020. Stort sett alle de 391 deltakerne hadde et mildt sykdomsbilde. 12 måneder etter at de fikk påvist korona hadde 94 prosent fortsatt gode nivåer av antistoffer i blodet. 

- Det er norske pasienter med mild covid som er med i studien. Funnene  er interessant for vår befolkning og det gjør at det er viktig å forsette studien med de samme deltakerne for å se på nivåer av antistoffer etter 24 måneder, forklarer Anne Kristin Møller Fell, overlege og​ prosjektleder. Fell, som er førsteamunensis ved avdeling for samfunnsmedisin og global helse ved Universtitet i Oslo,  er også hovedveileder for stipendiaten. 

​Finansiell støtte

- Den første finansielle støtten fikk vi fra Sykehuset Telemark. Uten den hadde ikke studien kommet i gang. Sykehuset har stilt veldig opp midt i en pandemi og etablert et team forskere fra Sørlandet Sykehus. Det er ikke bare personer fra Telemark som deltar i studien, men mange fra Agder også. Teamet fra Agder ledes av nevrolog Randi Eikeland som har gjort en kjempejobb, poengterer Marjut Anneli Sarjomaa. 
- Og ikke minst deg Marjut. Du har drevet det praktiske og virkelig lagt ned en enorm innsats, legger Anne Kristin Møller Fell til. 

Takknemlig

Framover skal studien undersøke antistoffene man får av vaksinene og antistoffene man får av covid-19. 
- Det vil gi oss ytterligere ny kunnskap om hva slags beskyttelse antistoffene gir og eventuelle forskjeller. Vi vet jo fremdeles ikke hvilket nivå som gir beskyttelse mot smitte, poengterer Sarjomaa som understreker at de er veldig takknemlig for den innsatsen som deltakerne legger ned. ​
-  De har stilt opp midt i en pandemi og det er vi veldig imponerte over. Det er snakk om kontroll hvert halvår i to år. Samtidig har vi også hatt 719 deltakere som ikke har hatt korona som kontrollpersoner i studien. Det er vi veldig takknemlige for og vi håper virkelig de kommer tilbake til 24 månederskontrollen også, avslutter hun. 

Les studien i sin helhet på "PLOS ONE"