Nå har vi laget 6000 barn

Det er 20 år siden fertilitetsavdelingen ble etablert i Porsgrunn. Hittil har over 6000 barn kommet til verden med hjelp av Sykehuset Telemark.

Publisert 28.11.2022
Sist oppdatert 31.08.2023
Bilde av de ansatte ved Fertilitetsavdelingen Sør i Porsgrunn
​Jubileet ble behørig markert i Fertilitetsavdelingen Sør sine lokaler i Porsgrunn i dag med kaker, taler og festligheter. 
- Vi passerte 6000 barn for få dager siden. Vi har vokst og utviklet oss mye siden Paula Faye Rode og Jarl Kahn tegnet hele avdelingen i løpet av få dager våren 2002. Uten de to hadde vi ikke hatt noen fertilitetsavdeling i Porsgrunn, sier konstituert avdelingsleder Astrid Helene Sydtveit.

Godt i varetatt

I starten var det seks ansatte på avdelingen. Nå teller den 19 stykker. Per dags dato har 6010 barn kommet til verden med hjelp av Sykehuset Telemark og fertilitetsavdelingen. Av disse er cirka 1200 nye telemarkinger. Det er nå ett år siden avdelingen startet med tilbud om donorbehandling for enslige kvinner, lesbiske og heterofile par. De fire første barna er nå født som følge av dette behandlingstilbudet. Et av dem er datteren til Silje og Aina Kristensen Liverød. Hun ble født 16. november 2022.
- Vi er kjempefornøyde med  fertilitetsavdelingen i Porsgrunn og kunne ikke følt oss bedre ivaretatt, sier Silje og Aina Kristensen Liverød. De bor i Sandefjord, men da det sto mellom offentlig behandling i Oslo eller Porsgrunn,  var valget enkelt. 
- Det måtte bli Porsgrunn og Sykehuset Telemark. Vi bor kun 40 minutter unna og det er behagelig med kort reisevei. Vi har blitt så godt mottatt og følte oss veldig trygge allerede første gang vi var der, forteller det ferske foreldreparet. 

Valgte Sykehuset Telemark

Fertilitetsavdelingen Sør er den eneste offentlige fertilitetsavdelingen med lik ventetid for alle.  
- Det har vært en del saker rundt i landet om at det er mangel på sæddonorer og lange ventetider på forsøk med donor ved de andre offentlige avdelingen på Rikshospitalet og St.Olav. Vi har valgt å importere sæd fra Danmark, forklarer avdelingsleder Astrid Helene Sydtveit. De nybakte foreldrene fra Sandefjord sier de ble veldig positiv overrasket over at de kom så raskt i gang med behandlingen. 
- Vi var hos legen på sensommeren 2021 og allerede i februar 2022 hadde vi vårt første møte i Porsgrunn. Vi var så heldige at vi ble  gravide på første forsøk, smiler Silje og Aina  Kristensen Liverød 
som også valgte Telemark når det kom til fødested. 
- Og det valget er vi så fornøyde med! Vi har bare godt å si om fødeavdelingen i Skien. Et helt  fantastisk sted med trivelige og dyktige ansatte. Vi kunne ikke hatt en bedre opplevelse, sier Aina som var spesielt fornøyd med familierommet de ble tildelt. 
- Utrolig bra at  jeg også kunne overnatte​ på sykehuset og være sammen med Silje og jenta vår fra første stund. Det er trygt for førstegangsfødende. 


 

​