Behandling, Distal radiusfraktur, ekstern fiksasjon

Brudd i håndledd, operasjon med utvendig ramme

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ved eller i håndleddet. Ved behandling med utvendig ramme blir det først lagt på en midlertidig gips. Operasjonen utføres med kontroller etter to og seks uker. Det tar omtrent seks uker for bruddet å gro.

Håndleddsbrudd er en av de vanligste bruddtypene, og er brudd like ved eller i håndleddet. De fleste brudd blir behandlet med gips.

Les mer på helsenorge.no

Før

Ved valg av operasjon vil vi alltid først legge på en gips. Operasjonen vil så bli utført i løpet av en til to uker. Ofte kan du være hjemme i ventetiden, og så møte opp på sykehuset til avtalt tid.

Det er viktig at du beveger fingrene hele tiden etter at du har fått gips. De første dagene etter bruddet bør du også holde armen høyt, slik at hånden ikke blir for hoven.

Forberedelser til operasjon

Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller etter kl. 24.00. Du kan og bør drikke klare væsker som vann og saft (men ikke noe annet) fram til 2 timer før oppmøtetidspunktet på operasjonsdagen.

Under

Operasjon

Vi opererer bruddet ved å montere en ramme utenpå armen som vi fester til knokler i underarmen og hånden. Denne rammen holder bruddet i ro i korrekt stilling mens det gror.

Selve operasjonen tar omtrent 30 minutter, men dette kan variere.

Etter

Det er svært viktig at du kommer deg raskt i gang med bevegelse av fingrene. Dette bør startes så snart som mulig etter operasjonen.

Egeninnsats og gjør faren for komplikasjoner som hevelse og tilstivning mye mindre. 

Du vil få smertestillende medikamenter slik at dette skal la seg gjøre.

Bruddet er vanligvis grodd etter seks uker. Opptreningstiden etter operasjonen vil variere med bruddets kompleksitet.

  • Bandasjene skiftes én gang i uken eller dersom bandasjene er fuktige.
  • Ved sivning, vask alle pinnene og sårene med rent vann.
  • Når sivingen stopper kan du kutte ut bandasje. Skorper trenger ikke å fjernes.
  • Vask alltid hendene før og etter bandasjeskift. 

Du kan dusje uten å dekke til. Skyll godt med rent vann slik at det ikke blir liggende såpe i sårene. Tørk godt med rent håndkle. Husk å alltid skifte til tørr bandasje etter dusjing.

Du vil bli innkalt til kontroll med røntgen etter cirka to uker. Her sjekker vi at bruddet fremdeles står i korrekt stilling, fjerner sting og inspiserer operasjonssårene. I noen tilfeller vil det være nødvendig å stramme rammen.

Dersom alt ser fint ut vil du bli innkalt til ny kontroll etter ytterligere fire uker. Da blir det tatt røntgen og rammen vil bli fjernet. Vi anbefaler at du tar to Paracet (til sammen 1 gram) en time før konsultasjonen. Du trenger ikke å få bedøvelse i forbindelse med fjerningen.

Bruddet trenger omtrent seks uker på å gro. Derfor skal du ikke løfte noe tungt de første seks ukene, men du kan bruke hånden til lette ting, som å løfte en kopp og å bruke bestikk. Deretter kan man vanligvis starte med gradvis belastning med mindre annet er avtalt.

Noen har behov for ekstra smertestillende på resept. Dette avtales med lege ved utreise. Resepten er elektronisk og man kan hente den ut på alle apotek. Ta med legitimasjon.

Hvor lenge det er nødvendig å være sykemeldt, er avhengig av yrket ditt. I manuelle yrker som stiller krav til tunge løft, må man regne med seks ukers sykemelding. I andre yrker hvor man ikke må løfte tungt, for eksempel kontorarbeid, kan det være nok med noen dager.


 

Informasjon fra fysioterapeut

Ikke støtt deg på hånden eller løft noe tungt. Du kan støtte eller bære med albuen. Dersom du bruker ganghjelpemiddel, må du bytte til en type der du støtter på albuen, for eksempel underarmsrullator eller underarmskrykke.

Bruk hånden så normalt som mulig til vanlige, lette aktiviteter. Bruk hånden til å kle på deg eller smøre en brødskive så langt det går.

Beveg skulderen og albuen normalt for at de uskadde leddene ikke skal stivne til. Strekk armen opp mot taket, over på motsatt skulder og bak på ryggen. Strekk armene ut og bakover mens du trekker pusten godt inn.

Gruppe pasienter strekker armene opp i luften. Foto

Når du vekselsvis knytter hånden og spriker fingrene, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av hånden. Når hevelsen går ned, blir det lettere å bevege og da skaper du en god sirkel. Derfor er det svært viktig å komme raskt i gang med å bevege fingrene så mye som rammen tillater. 

  • Strekk alle fingrene samtidig.
  • Sprik med fingrene.
  • Få med tommelen så mye som rammen tillater.
  • Knytt hånden. Prøv å få fingertuppene helt inn i håndflaten så mye som rammen tillater.
  • Hjelp den skadde hånden med den friske, for å få fingertuppene helt inn i håndflaten.

Det er vanlig at hånden er hoven den første tiden etter bruddet og operasjonen. Hold hånden over hjertehøyde for mest effektiv drenasje av hevelsen. Når du sitter kan du hvile armen oppå sofaryggen, på nabostolens ryggstøtte, på en pute i vinduskarmen eller på et høyt bord.

Så lenge det er vondt å pendle normalt med armen når du går, kan du hvile hånden i jakkelommen. Strekk og knytt hånden vekselsvis inne i lommen, siden fingerbevegelse er det mest effektive tiltaket for å få ned hevelsen.

Kvinne hviler arm på stolrygg. Foto

Rammen fjernes vanligvis etter 6 uker. Så snart rammen er tatt av, skal du begynne å bevege håndleddet i alle retninger. Det er normalt at det er stivt og ømt i bløtvevet etter at rammen er fjernet. Bevegeligheten skal gradvis komme tilbake når du gjør øvelser og tar i bruk hånden til daglige aktiviteter. Ømhet i ytterstillingene er normalt den første tiden.

Håndleddsbrudd som er operert med utvendig ramme (distal radiusfraktur, operert med ekstern fiksasjon) gror vanligvis i løpet av 6 uker. Etter at rammen er fjernet, er det viktig at du normaliserer aktiviteter og bevegelsesmønsteret ditt så raskt som mulig. Tungt, fysisk arbeid må du trappe opp gradvis. Smertegrensen er oftest en god indikator for hvor mye du kan gjøre.

Vær oppmerksom

Ta kontakt med sykehuset ved tegn på infeksjon:

  • Rødhet
  • Økende smerte og/eller hevelse
  • Puss, gul eller grønn væske fra såret
  • Feber
  • Sykdomsfølelse

Kontakt

Bygg 85 i Porsgrunn, hovedinngang Ortopedisk poliklinikk

Kontakt Ortopedisk poliklinikk

Oppmøtested

Vi holder til på sykehusområdet i Porsgrunn, benytt hovedinngang. Henvend deg i resepsjonen ved hovedinngangen dersom du trenger hjelp til å finne fram.

Åpningstider

  • I dag STENGT
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Sykehusområdet i Porsgrunn

Bygg 85 i Porsgrunn, hovedinngang

Sykehuset Telemark, Aallsgate 41

3922 Porsgrunn

Transport

​For pasienter gjelder spesielle regler for transport.

Ta kontakt med Kjørekontoret for pasientreiser på telefon 05515, for informasjon om reiser med rekvisisjon.

Helseekspressen

Se rutetider for Helseekspressen på helsenorge.no/pasientreiser/om/helseekspressen

Nettbuss har avganger fra bussstasjon i Porsgrunn sentrum, Kammerherreløkka, ved siden av jernbanestasjonen.

Nettbuss ved lokal rute M3 stopper i Aallsgate, ved sykehusets hovedekspedisjon i Porsgrunn.

Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:
 Vy

 

 

Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

Se rutetider på helsenorge.no 

Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

 

 

Praktisk informasjon

​Sykehuset Telemark oppfordrer alle besøkende om å lese skiltingen ved parkeringen nøye.

Det er Aimo Park som driver parkeringsordningen i Skien, i Porsgrunn er det Park nordic. 

​Priser i Skien​ og Porsgrunn

kr 9 per påbegynt halvtime.

kr 85 per døgn.

Ved behov for lengre opphold kan du kjøpe parkering for inntil 14 dager. Dette koster 340 kroner.Se mer informasjon 14 dagers parkering lenger ned på siden.

Du må betale parkeringsavgift på hverdager, mandag til fredag, hele døgnet. Det er gratis parkering i helgene, fra fredag kl. 24.00 til søndag kl. 24.00. Det er også gratis parkering på helligdager og offentlige høytidsdager.​

​Betalingsordning i Skien 

Kjøretøyets registreringsnummer blir registrert av et kamera ved all inn- og utkjøring til sykehusområdet i Skien. Det innebærer at du ikke trenger å registrere kjøretøyets registreringsnummer når du parkerer. 
​Det er gebyr for alle kjøretøy med registreringsskilt. Det betyr at det også er gebyr for parkering av motorsykler og mopeder.​
 

Inntil 14-dagers parkering

​I Skien kan du enten henvende deg i hovedresepsjonen og betale der.  Eller du kan benytte EasyPark-appen. Etter å ha startet en parkering i appen kan du velge takstprodukt 486810 i appen.​


Skilt som viser de ulike betalingsordningene
 
Betal til betalingsautomat ved avreise
Ved bruk av parkeringsautomaten må du registrere kjøretøyets​ registreringsnummer når du skal dra fra sykehuset.​ 
 
Betaling på nett ​

Betal via nettsiden, Online betaling, innen 48 timer.

 
Faktura
Hvis du ikke betaler til automat eller på nett innen 48 timer, vil du få faktura i posten for den tiden du har parkert, samt et fakturagebyr på 49 kroner.
 
Automatisk betaling  
Registrer deg og ditt kjøretøy for automatisk trekk​ for raskere og enklere parkering. Påløpt avgift trekkes automatisk på registrert betalingskort ved utkjøring.
 
Betaling via app
Benytt app fra Aimo Park eller EasyPark. Husk å aktivere kameraparkering i "appen".
Mer om Aimo Park
Se Aimo parks​ nettside​​ om parkeringsordningen ved Sykehuset Telemark i Skien.
 
​Ved denne løsningen vil ingen få parkeringsbøter på grunn av manglende betaling. 
 

​Betalingsordning i Porsgrunn 

​Du må registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten når du parkerer. 

Ved bruk av kort betaler du kun for tiden du har stått parkert, dersom kortet settes inn i automaten igjen før du drar fra parkeringen. 

Når du blir bedt om det må du registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten. ​

Det er også mulig å benytte en parkeringsapp på mobil. ​​​

​El-bil

Det er ladeplasser for el-bil på parkeringsplassen ved Tannklinikken i Skien. Ladestasjonene er eid og drevet av det eksterne firmaet Fortum.

​​MC og moped

MC og moped må benytte samme parkeringstilbud som for bil.

​Blodgivere

Det er gratis parkering for blodgivere på reserverte plasser. Du må registrere bilnummeret når du kommer til blodbanken for å få gratis parkering. 

​Forflytningshemmede

Forflytningshemmede parkerer gratis, med parkeringskort fra kommunen.

Det er kameraregistrering av bilens registreringsnummer i Skien. Eventuelle parkeringstillatelser for forflytningshemmede (HC-bevis) blir ikke registrert av kamera. Pasienter og besøkende må derfor vise fram HC-kort i hovedekspedisjonen, eller ved annet oppmøtested, for å få fritak for avgift.​

​Andre unntak fra avgift i Skien

Drosjer 

​Drosjene skal ikke betale avgift dersom levering og henting av passasjerer skjer i løpet av tjue minutter. Drosjene må betale avgift hvis de er innenfor kamerasonen i mer enn tjue minutter (karenstid).​

​​​Vareleveranse til hovedlager 

Dette skjer utenfor kamerasonen, og de slipper derfor avgift.

​Avfallshenting og gassleveranse

Disse slipper avgift hvis de kjører inn og ut av kamerasonen i løpet av tjue minutter.​

​Se parkeringsområdet ved Sykehuset Telemark i Porsgrunn på street view google maps.

​I Porsgrunn er det kantina med kiosk i underetasjen i hovedbygget.

Åpningstider mandag-fredag, alle hverdager kl. 10.00 - 13.30
Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt​

Det er mulig å betale med Vipps.

 

​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

  • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
  • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
  • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
  • yrkesskade
  • allmennfarlige smittsomme sykdommer

Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. ​

Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

Ved manglende oppmøte hvor du ikke har gitt beskjed i god tid i forveien blir du fakturert for et gebyr. 

Les mer om ege​nandeler, frikort og ev. gebyrer ved manglende oppmøte​



For tilreisende pasienter som trenger overnatting presenterer vi her en oversikt over hotell i Skien, Porsgrunn og på Notodden.

Ta kontakt med hotellet for informasjon om pris og bestilling.

 

Sykehuset Telemark har ikke pasienthotell. 

Hotelloversikt

Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

​Se oversikt over tiltakene

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

Dersom du ønsker utskrift av din pasientjournal må du sende et skjema for å be om utskrift.

Elektronisk forespørsel

Dette kan du gjøre elektronisk ved å logge inn på helsenorge.no - se https://helsenorge.no/pasientjournal

Send forespørsel som ordinær papirpost 

, fyll ut skjemaet "Forespørsel - kopi av egen journal".

Dersom du ønsker å registrere/endre nærmeste pårørende, fyll ut skjemaet "Registrering/endring av pårørende i egen journal".

Du finner lenke til nedlasting av skjemaene på:
www.sthf.no/rettigheter under overskriften innsyn i din pasientjournal

Ved besøk på Sykehuset Telemark kan du få utlevert skjemaene i hovedekspedisjonen.

Skjemaet fylles ut, underskrives og sendes til:

Sykehuset Telemark
Pasientdokumentasjon og arkiv
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien

​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.