Behandling
Endetarmskreft - operasjon
Vi behandler vanligvis endetarmskreft med operasjon, enten åpen eller ved kikkehullsteknikk. Da fjerner vi den delen av tarmen hvor svulsten er og lymfeknutene som ligger rundt. 1/3 av pasientene vil også få fjernet endetarmsåpningen, og det medfører at tarminnholdet må ledes ut et annet sted. Det betyr at du får permanent utlagt tarm (stomi).
Før
Forberedende samtale på poliklinikk
I forkant av operasjonen blir du innkalt til forberedelser på poliklinikken. Her får du snakke med lege/operatør og eventuelt stomisykepleier.
Forberedelser før operasjonsdagen
Det er viktig at du følger instruksjonene om hvordan du skal komme godt forberedt til sykehuset. Dersom du ikke følger regler om tarmtømming, faste og røyking, kan du risikere at vi må utsette operasjonen.
Dagen før operasjonsdagen
Du blir tatt imot av en sykepleier som skal forberede deg til operasjon.
Dette innebærer:
- Du får tildelt en seng.
- Operasjonsfeltet blir barbert av sykepleier.
- Du får lagt inn en kanyle (tynn plastslange) i armen for væske og antibiotikatilførsel.
- I enkelte tilfeller tas det blodprøver.
På operasjonsavdelingen møter du en operasjonssykepleier og anestesisykepleier som skal passe på deg under operasjonen.
Hvis du skal gjennom operasjon med fjerning av endetarmsåpningen legger anestesilegen inn et epiduralkateter inn i ryggen din. Det blir brukt til kontinuerlig smertebehandling under operasjonen og de første dagene etter. Slipper du å fjerne endetarmsåpningen er det ikke alltid nødvendig med innlagt epiduralkateter.
Det blir innlagt et blærekateter. Det er et mykt gummirør som går gjennom urinrøret til urinblæren og som gjør det mulig å følge med på urinproduksjonen. Anestesilegen vil gi deg narkose/ bedøvelse under operasjonen.
Ved Sykehuset Telemark bruker vi i de fleste tilfeller kikkhullsteknikk.
Under
På operasjonsavdelingen
På operasjonsdagen trilles du til operasjonsavdelingen. Her møter du operasjonssykepleier og anestesisykepleier som skal passe på deg under operasjonen. Hvis du blir opererert med åpen operasjon får du et epiduralkateter i ryggen. Det vil bli brukt til smertestillende under operasjonen og de første dagene etter operasjonen. Vi legger også inn et blærekateter som gjør at vi kan følge med på urinproduksjonen. Anestesilegen vil gi deg narkose/ bedøvelse under operasjonen.
Etter
Etter operasjonen blir du liggende på overvåkningen i 6 til 24 timer. Deretter kjører vi deg til sengeposten, hvor du blir værende 2 - 5 dager.
Vær oppmerksom
Dersom du etter hjemkomst skulle få tegn på infeksjon er (sår, urin- eller luftveisinfeksjon er) eller økende plager fra magen (for eksempel oppkast eller fravær av avføring) skal du ta kontakt med fastlegen din.
Kontakt avdelingen om du opplever:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
Bygg 56 i Skien, hovedinngang
Kirurgisk sengepost 3. etg.
Oppmøtested
Bygg 56 i Skien, hovedinngang
Ulefossveien 55, 3710 Skien