Kirugisk behandling av søvnapné

Øre, nese, hals (ØNH) - seksjon

En mindre andel av pasientene med obstruktiv søvnapné har anatomiske avvik i kjeve og øvre luftveier som kan avhjelpes med operasjon. 

Innledning

Spesielt er fjerning av mandler hos barn effektivt. Nesetetthet behandles ofte effektivt med kortison-spray, men større skjevheter i nesen, polypper og forstørrede nesemuslinger kan nødvendiggjøre mindre kirurgiske inngrep.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning1. Før

2. Under

Dette kan også være nødvendig som supplement til CPAP-behandling, for at luftstrømmen skal kunne passere nesehulrommet uten for stor motstand.

For øvrig gjøres ulike plastiske operasjoner på den bløte ganen med laser eller radiobølgekniv. Effekten er variabel ved obstruktiv søvnapné og ikke endelig klarlagt. Det er viktig med høy kompetanse, grundig utvelgelse og oppfølging.

Trakeotomi (hull på luftrøret) eller kirurgisk framflytting av kjeven kan løse problemet dersom pasienten har alvorlig OSA og annen behandling ikke har ført fram.

3. Etter

Kontakt

Oppmøte

Avhengig av type operasjon om det er behov for innleggelse, dagkirurgi eller om inngrepet kan utføres poliklinisk.

Se de aktuelle oppmøtestedene under Seksjon Øre-Nese-Hals (ØNH).

Praktisk informasjon er tilknyttet aktuelt oppmøtested.

Øre, nese, hals (ØNH) seksjon
Det er ulike tekefonummer for de ulike behandlingsstedene. Se lenke til aktuell seksjon, eller ring sentralbord: 35 00 35 00.
Postadresse
Seksjon øre, nese, hals (ØNH)
Sykehuset Telemark
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien
Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.