HELSENORGE
Akuttmottak, Skien - seksjon

Mottak og akuttbehandling ved alvorlige brannskader

Alvorlige brannskader kan være livstruende og behøver rask og høyspesialisert behandling.

Innledning

Større brannskader blir behandlet som andre ulykker og blir tatt imot direkte på sykehus av et traumeteam. Dette består av leger, sykepleiere og annet personell som er spesielt trent til å ta i mot alvorlig skadde pasienter.

Ved store skader blir man gjerne overflyttet til sykehus med tilgang på plastikkirurgisk og brannskadefaglig spesialkompetanse. De mest omfattende skadene vil bli overflyttet til Brannskadeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Før ankomst vil traumeteam bli varslet slik at de står klare til å ta imot pasienten i det han/hun ankommer sykehuset. Traumeteamet er tilgjengelig på kort varsel hele døgnet.

Under

Når pasienten kommer inn på sykehuset vil han/hun bli tatt imot umiddelbart. Det vil bli gjennomført en standardisert traumeundersøkelse for å avdekke eventuelle livstruende og alvorlige problemer som det haster å få behandlet.

Deretter vil det gjerne bli supplert med nødvendige billedundersøkelser, for eksempel røntgenbilder.

En sjelden gang kan det være aktuelt at pasienten tas direkte til operasjonsstuen for akutt kirurgi. Det er da oftest snakk om eskarotomi (deling av den uelastiske, brannskadde huden slik at man unngår skadelig økning av vevstrykket i den aktuelle delen av kroppen) eller fasciotomi (deling av en muskelhinne for å unngå skadelig økning av vevstrykket inne i en muskel).

Videre vil man gjennomføre en systematisk gjennomgang og vurdering av brannskadene pasienten har pådratt seg. Man vil forsøke å finne ut hvor mye av huden som er skadet og hvor dyp skaden i huden er. Til slutt vil man vaske og stelle alle brannsårene og dekke disse med rene bandasjer.

Det akutte mottaket og vurderingene tar gjerne 30-60 minutter. Dersom det er snakk om svært omfattende skader kan sårstellet ta flere timer.

Les mer om Operasjon av brannskade ved Kirurgisk sengepost 3. etg. i Skien

Operasjon av brannskade ved Kirurgisk sengepost 3. etg. i Skien

Store og dype brannskader gror ikke av seg selv og må som oftest opereres.

Ved dype brannskader vil ikke huden ha mulighet til å gro av seg selv. Det er da nødvendig å operere. Første steg er å fjerne all brent og ødelagt hud og underliggende vev. Deretter forsøker man å dekke de åpne sårflatene med pasientens egen hud dersom det er mulig. Som oftest vil dette skje gjennom en delhudstransplantasjon.

Ved brannskader som helt sikkert er dype, vil man helst fjerne alt brent og ødelagt vev innen tre dager etter at skaden inntreffer. For mindre skader, og spesielt for skåldningsskader som ofte har mulighet til å gro av seg selv, vil man noen ganger vente opp mot 2-3 uker før man opererer. På denne måten får den huden som har potensiale til å gro av seg selv mulighet til det.

  1. Før

    • Man må faste fra midnatt kvelden før operasjonen.
    • Det vil bli tatt blodprøver og man vil klargjøre blod til blodoverføring, siden det ofte er behov for dette ved store brannskadeoperasjoner.
    • Anestesilege vil gå nøye gjennom pasientens sykehistorie og aktuelle tilstand slik at man kan gi en trygg og godt overvåket narkose med riktig smertelindring.

    Man er avhengig av god overvåkning og trygge rammer ved brannskadeoperasjoner. Det behøves gjerne en time med forberedende arbeid på operasjonsstuen før selve operasjonen kommer i gang. I denne fasen ligger ofte pasienten allerede i narkose.

  2. Under

    Ved operasjonen fjerner man først den huden og de underliggende strukturene som er brent i stykker. Ved store skader er det mange kirurger som arbeider sammen, gjerne 3-4 stk. Dette blir gjort for å gjøre operasjonen så effektiv som mulig slik at påkjenningen for pasienten blir minst mulig.

    Når man har fjernet alt brannskadet vev, ønsker man om mulig å dekke pasientens sår med hans/hennes egen hud i form av en delhudstransplantasjon.

    I noen tilfeller er det ikke mulig å dekke alle sårflater med pasientens egen hud. Man vil da benytte syntetiske produkter og ulike spesialbandasjer i en fase, frem til det senere blir mulig å dekke sårområdene med pasientens egen hud.

    Dersom dypereliggende strukturer er ødelagte kan det også bli aktuelt med komplekse plastikkirurgiske teknikker som for eksempel stilkede og frie vevslapper (der man flytter muskler/bein/hud fra en plass på kroppen til en annen).

    Mindre inngrep tar ned til 20-30 minutter, mens store brannskadeoperasjoner gjerne varer en hel arbeidsdag eller lenger.

  3. Etter

    Etter operasjonen vil man bli overvåket på en spesialavdeling frem til man er helt våken, på samme måte som for alle andre nyopererte pasienter. Deretter vil man bli flyttet tilbake til en vanlig avdeling.

    Ved store brannskader kan det bli aktuelt å bli overvåket på intensivavdeling/brannskadeavdeling. Dette kan også være tilfelle ved svært alvorlig skade der det ikke er aktuelt å vekke pasienten de første dagene, og man blir liggende i en sammenhengende narkose frem til man er stabil nok til å tåle oppvåkning.

    I fasen etter operasjon ønsker man å få pasienten mobilisert og i stand til å spise og drikke godt på egen hånd så raskt som mulig. Dette bidrar til å sikre best mulig sluttresultat og reduserer også faren for komplikasjoner.

Gå til Operasjon av brannskade

Les mer om Sårstell etter brannskade Kirurgisk sengepost 3. etg. i Skien

Sårstell etter brannskade Kirurgisk sengepost 3. etg. i Skien

Frem til en brannskade er grodd vil man ha behov for sårstell. Dette gjelder både om skaden blir operert eller om man blir behandlet uten operasjon. Slike sårstell vil i varierende grad være smertefulle, og ved omfattende skader vil man i begynnelsen ha behov for narkose. Stell og rengjøring av sår hos brannskadde er viktig for å redusere faren for infeksjoner. 

  1. Før

    Ved større sårstell der det er behov for sedasjon eller narkose, må man forberede stellet på samme måte som man forbereder operasjoner.

    • Man må være fastende
    • Anestesilege vil gå nøye gjennom pasienten sin sykehistorie og aktuelle tilstand slik at man kan gi en trygg og godt overvåket narkose/sedasjon med riktig smertelindring
    • Det er gjerne behov for å utføre stellet på en operasjonsstue

    Man er avhengig av god overvåking og trygge rammer når man benytter sedasjon/narkose. Det er også nødvendig å klargjøre store mengder materiell til stell og bandasjer. Det trengs da gjerne opp mot en halv time med forberedende arbeid før selve sårskiftet kommer i gang.

  2. Under

    Ved store skader og omfattende sårstell vil pasienten gjerne ligge i narkose når stellet blir utført. Etter hvert som skadene gror og ved mindre skader, vil pasienten gjerne kunne være våken under sårstellet.

    Man starter med å fjerne alle gamle bandasjer. Deretter vasker man alle sårflater og inspiserer sårene. Ved mistanke om infeksjon tar man gjerne prøver fra såroverflatene for å se om det vokser sykdomsfremkallende bakterier der. I noen tilfeller kan det være aktuelt med mer hardhendt mekanisk rengjøring av sårflatene, for å fjerne skorper, gamle hudrester og lignende. Sårene blir ofte tatt bilde av, slik at situasjonen kan dokumenteres i pasienten sin journal. Dersom det er spørsmål om endring av behandling eller behov for operasjon, vil en kirurg ta stilling til dette.

    Man vil til slutt bandasjere pasienten på best mulig måte. Det finnes en rekke ulike bandasjer og sårprodukter man kan velge blant. Hovedmålet er å finne den bandasjen som gir best tilheling, samtidig som den gir minst mulig fare for infeksjon og bidrar til at man slipper altfor hyppige sårskift.

    Stell av store skader kan ta flere timer, mens stell av små skader kan være unnagjort på noen få minutter.

  3. Etter

    Dersom det blir benyttet narkose eller sedasjon, vil man gjerne bli overvåket på samme måte som nyopererte pasienter.

Gå til Sårstell etter brannskade

Etter

Etter mottak og sårstell vil man vurdere hvor pasienten er best tjent med at videre behandling foregår. For større skader er det ofte aktuelt med overflytting til regionsykehus eller sykehus med plastikkirurgisk kompetanse.

Nasjonal behandlingstjeneste for avansert brannskadebehandling har landsfunksjon for behandling av de største brannskadene. Dersom det er behov for overflytting til annet sykehus vil dette skje enten så snart som praktisk mulig, eller neste dag på dagtid. Noen ganger er det behov for å stabilisere og varme opp pasienten før transport og man velger da gjerne å overflytte morgenen etter skaden skjedde.

Vær oppmerksom

Dersom du mistenker alvorlig brannskade, ring 113 og be om hjelp.

Kontaktinformasjon

Buss eller tog til sykehuset i Skien

Nettbuss har avganger fra Landmannstorvet i Skien og fra jernbanestasjonen. 

Nettbuss ved lokal rute M3 stopper i Ulefossvegen, midt mellom somatisk og psykiatrisk side ved sykehuset i Skien.

Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:

Farte

Nor-Way

 Vy

 

Pasientreiser og Helseekspressen

Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

Se informasjon på www.helsenorge.no/rettigheter/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

Se rutetider på helsenorge.no 

Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

 

Reise med rekvisisjon til og fra sykehuset

​For pasienter gjelder spesielle regler for transport.

Ta kontakt med Kjørekontoret for pasientreiser på telefon 05515, for informasjon om reiser med rekvisisjon.

Helseekspressen

Se rutetider for Helseekspressen på helsenorge.no/pasientreiser

Praktisk informasjon

- Kafé og kiosk i Skien - åpningstider

I Skien er det kafé og kiosk i vestibylen, inngang via hovedekspedisjonen.

Det er mulig å betale med Vipps.​

Åpningstid

​​Mandag – fredag kl. 08:00 – 19:00, alle hverdager

Lørdag og søndag:​ kl. 11:00 - 18:00

Helligdager/røde dager: kl. 09:00 - 16:00​


- Kantine i bygg 54 i Skien - åpningstider

Mandag - fredag: kl.08.00 - 14.00.
Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt.​

Det er mulig å betale med Vipps.

- Områdekart Skien - sør for Ulefossvegen

​Kartutsnittet er hentet fra google maps og påført byggnummer. Se også kart på google maps.

Kart over sykehusområdet i Skien, sør for Ulefossvegen med byggnr og parkering inntegnet.

- Parkering i Skien og Porsgrunn

​Sykehuset Telemark oppfordrer alle besøkende om å lese skiltingen ved parkeringen nøye.

Det er Aimo Park som driver parkeringsordningen i Skien, i Porsgrunn er det Park nordic. 

​Priser i Skien​ og Porsgrunn

kr 9 per påbegynt halvtime.

kr 85 per døgn, maksimalt 340 kroner for parkering inntil 14 dager.​​

Du må betale parkeringsavgift på hverdager, mandag til fredag, hele døgnet. Det er gratis parkering i helgene, fra fredag kl. 24.00 til søndag kl. 24.00. Det er også gratis parkering på helligdager og offentlige høytidsdager.​

​Betalingsordning i Skien 

Kjøretøyets registreringsnummer blir registrert av et kamera ved all inn- og utkjøring til sykehusområdet i Skien. Det innebærer at du ikke trenger å registrere kjøretøyets registreringsnummer når du parkerer. 
​Det er gebyr for alle kjøretøy med registreringsskilt. Det betyr at det også er gebyr for parkering av motorsykler og mopeder.​

14-dagers parkeringsprodukt

​Du kan enten henvende deg i hovedresepsjonen og betale der.  Eller du kan benytte EasyPark-appen. Etter å ha startet en parkering kan du da velge takstprodukt 486810 i appen.​



Skilt som viser de ulike betalingsordningene

Betal til betalingsautomat ved avreise
Ved bruk av parkeringsautomaten må du registrere kjøretøyets​ registreringsnummer når du skal dra fra sykehuset.​ 

Betaling på nett ​

Betal via nettsiden, Online betaling, innen 48 timer.


Faktura
Hvis du ikke betaler til automat eller på nett innen 48 timer, vil du få faktura i posten for den tiden du har parkert, samt et fakturagebyr på 49 kroner.

Automatisk betaling  
Registrer deg og ditt kjøretøy for automatisk trekk​ for raskere og enklere parkering. Påløpt avgift trekkes automatisk på registrert betalingskort ved utkjøring.

Betaling via app
Benytt app fra Aimo Park eller EasyPark. Husk å aktivere kameraparkering i "appen".

Mer om Aimo Park
Se Aimo parks​ nettside​​ om parkeringsordningen ved Sykehuset Telemark i Skien.

​Ved denne løsningen vil ingen få parkeringsbøter på grunn av manglende betaling. 

​Betalingsordning i Porsgrunn 

​Du må registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten når du parkerer. 

Ved bruk av kort betaler du kun for tiden du har stått parkert, dersom kortet settes inn i automaten igjen før du drar fra parkeringen. 

Når du blir bedt om det må du registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten. ​

Det er også mulig å benytte en parkeringsapp på mobil. ​​​

​El-bil

Det er ladeplasser for el-bil på parkeringsplassen ved Tannklinikken i Skien. Ladestasjonene er eid og drevet av det eksterne firmaet Fortum.

​​MC og moped

MC og moped må benytte samme parkeringstilbud som for bil.

​Blodgivere

Det er gratis parkering for blodgivere på reserverte plasser. Du må registrere bilnummeret når du kommer til blodbanken for å få gratis parkering. 

​Forflytningshemmede

Forflytningshemmede parkerer gratis, med parkeringskort fra kommunen. Da er det ikke nødvendig å registrere kjøretøyets​ registreringsnummer.​

Fra og ​med 1. juli 2021 er det kameraregistrering av kjøretøyets  registreringsnummer i Skien. Eventuelle parkeringstillatelser for forflytningshemmede (HC-bevis) blir ikke registrert av kamera. Pasienter og besøkende må derfor vise fram HC-kort i hovedekspedisjonen, eller ved annet oppmø​​tested, for å få fritak for avgift.​

​Andre unntak fra avgift i Skien

Drosjer 

​Drosjene skal ikke betale avgift dersom levering og henting av passasjerer skjer i løpet av tjue minutter. Drosjene må betale avgift hvis de er innenfor kamerasonen i mer enn tjue minutter (karenstid).​

​​​Vareleveranse til hovedlager 

Dette skjer utenfor kamerasonen, og de slipper derfor avgift.

​Avfallshenting og gassleveranse

Disse slipper avgift hvis de kjører inn og ut av kamerasonen i løpet av tjue minutter.​

- Parkeringsområdet i Skien

​På sykehusområdet i Skien er det flere parkeringsområder.

Se oversikt over områdene på www.sthf.no/praktisk-informasjon/parkeringsomrader-i-skien

- Tilgang til internett - wifi

​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

Apotek - Sykehusapoteket i Skien

​Sykehusapoteket i Skien holder til i underetg. i bygg 54.

Det er egne parkeringsplasser på utsiden.

Se nettsiden til sykehusapotekene: www.sykehusapotekene.no/steder/skien

Betaling av egenandel

​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

  • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
  • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
  • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
  • yrkesskade
  • allmennfarlige smittsomme sykdommer

Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

Blomster og parfyme

​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

Ekstraordinære smitteverntiltak

Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

​Se oversikt over tiltakene

Fotografering og filming

​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

Guidetjeneste i Skien og Porsgunn

Guidene kan hjelpe deg med å finne fram i Skien og Porsgrunn.

Sykehuset har inngått en avtale om guidetjeneste med Telemark Røde Kors.

Guidene holder til i vestibylen ved hovedekspedisjonen alle hverdager fra kl. 09.00 til kl. 14.00.

Du kan henvende deg til guidene for å få hjelp til å finne fram i sykehuset slik at du kommer dit du skal. 

Guidene kan ha mye å gjøre, og de vil derfor ikke alltid være på plass.

Pasienter som har behov for ledsagere, kan ikke benytte guidene som erstatning for disse.

Hotelloversikt - Skien, Porsgrunn og Notodden

For tilreisende pasienter som trenger overnatting presenterer vi her en oversikt over hotell i Skien, Porsgrunn og på Notodden.

Ta kontakt med hotellet for informasjon om pris og bestilling.

 

Sykehuset Telemark har ikke pasienthotell. 

Innleggelse og utskriving

Innleggelse kan være akutt eller planlagt.
Ved akutt sykdom eller ulykker, dvs øyeblikkelig hjelp - kan du selv eller andre ringe 113.
Planlagt innleggelse finner sted når du en tid etter en poliklinisk vurdering på grunnlag av en henvisning/søknad fra din fastlege, legges inn for behandlingen ved sykehuset.

Ved utskrivning fra sykehuset skal du ha en utskrivningssamtale med lege.  

Les mer om akutt innleggelse, planlagt innleggelse og utskriving på www.sthf.no/praktisk-informasjon/innleggelse-og-utskriving  

Pasientjournal - bestille utskrift av egen journal

Dersom du ønsker utskrift av din pasientjournal må du sende et skjema for å be om utskrift.

Elektronisk forespørsel

Dette kan du gjøre elektronisk ved å logge inn på helsenorge.no - se https://helsenorge.no/pasientjournal/se-pasientjournalen-din-fra-helse-sor-ost

Send forespørsel som ordinær papirpost 

, fyll ut skjemaet "Forespørsel - kopi av egen journal".

Dersom du ønsker å registrere/endre nærmeste pårørende, fyll ut skjemaet "Registrering/endring av pårørende i egen journal".

Du finner lenke til nedlasting av skjemaene på:
www.sthf.no/rettigheter#innsyn-i-din-pasientjournal

Ved besøk på Sykehuset Telemark kan du få utlevert skjemaene i hovedekspedisjonen.

Skjemaet fylles ut, underskrives og sendes til:

Sykehuset Telemark
Pasientdokumentasjon og arkiv
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien

Røyking

​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.

Testing etter utenlandsopphold i sykehus eller institusjon

​Dersom du skal legges inn på sykehus og du i løpet av siste 12 måneder har vært innlagt sykehus eller helseinstitusjon utenfor Norge, må det gjennomføres endel tester for å unngå smitte på sykehus.

Les mer om hva og hvorfor på www.​sthf.no/praktisk-informasjon/testing-etter-opphold-pa-sykehus-eller-helseinstitusjon-utenfor-norge​

Verdisaker

Ha med minst mulig verdisaker og penger under oppholdet på sykehuset (ringer, ørepynt, halssmykker, klokker, sedler mv).
Pasienter som ikke kan ivareta seg selv, vil få sine eiendeler oppbevart, og utlevert ved utskriving.
Hvilke eiendeler som skal oppbevares blir registrert i pasientsystemet, og oversikten signeres av to pleiere og pasienten selv, dersom pasienten er i stand til det.
Tilsvarende kvitteres det i pasientsystemet at eiendelene er utlevert ved utskriving, og utleveringsskjema signeres av pasient eller pårørende i pasientens sted.

Fant du det du lette etter?