Ben- og bløtvevskreft (Sarkom)

Sarkom er svulster som oppstår i ben eller bløtvev (bindevev, fettvev, muskelvev, hud/underhud, sener, blodårer, nerveskjeder og liknende). Disse svulstene er sjeldne og utgjør bare omlag 1 prosent av alle nye krefttilfeller.

Beinkreft (osteosarkom) forekommer hyppigst i perioder med rask benvekst hos unge mennesker. Osteosarkom er kreftsvulst i benvev som utgår fra bendannende celler.

Les mer på helsenorge.no

I motsetning til de vanligste krefttypene som oppstår i spesifikke organ (brystkreft, tarmkreft, prostatakreft) kan sarkomsvulster oppstå overalt i kroppen, og utgjør et bredt spekter av biologiske undertyper og vekstmønster.
I Norge oppstår omlag 40-50 nye tilfelle av bensarkom og omlag 250 nye tilfeller av bløtvevssarkom hvert år.

Bløtvevsarkom kan oppstå i alle typer bindevev som utgjør kroppens støttevev (hud/underhud, muskler, sener/seneskjeder, fettvev, nerveskjeder) samt i bindevevsceller integrerte i ulike organer i kroppen (buk- og bekkenorgan som mage/tarmsystemet, livmor, urinblære, nyrer og lever, samt brystkjertelvev og hode- og halsområdet).
Det finnes over 50 ulike undertyper bløtvevssarkom, oftest oppkalt etter vevstypen cellene likner mest på. De hyppigst forekommende er gastrointestinal stromal tumor (GIST), ondartet fettvevssvulst (liposarkom), udifferensiert pleomorft sarkom, glattmuskel-svulst (leiomyosarkom), og nerveskjedesvulster (malign perifer nerveskjedetumor). Hos yngre pasienter er synovialt sarkom og rhabdomyosarkom vanlige subtyper. Andre typer ondartet bløtvevssvulster kan være fibrosarkom, angiosarkom, epithelioid sarkom, alveolært bløtvevssarkom og klarcella sarkom. Ewing's sarkom og myxoid kondrosarkom kan i sjeldne tilfelle oppstå i bløtvev.
Symptomer/funn ved bløtvevskreft er som oftest en palpabel kul (en kul en kan kjenne med hånda) av varierende størrelse. Det kan også være forekomst av smerte, hevelse, lokal varme og svekket funksjon.

Bensarkom oppstår i skjelettet. Osteosarkom og Ewing's sarkom rammer som oftest barn og unge voksne.
Pasienter som får diagnosen kondrosarkom er oftest middelaldrende. Eksempel på andre kreftsvulster som kan oppstå i benvev er kordom, udifferensiert pleomorft sarkom, fibrosarkom, angiosarkom, leiomyosarkom, liposarkom og adamantinom. Alle disse er svært uvanlige og for å få en pålitelig diagnose, må den stilles ved et sarkomsenter.

De vanligste symptomene ved sarkom i ben er smerte, eventuelt heving og redusert funksjon.

Den klart vanligste svulst som påvises i skjelettet er en metastase fra kreft annet sted i kroppen. Dersom krefttypen er kjent henvises pasienten til den kirurgiske avdeling som behandler krefttypen. Er utgangspunktet ukjent, henvises pasienten til Kreftavdelingenes origo incerta gruppe.

Godartede ben- og bløtvevsvulster oppstår hyppig (minst 200-300 ganger så vanlig som primær ben- eller bløtvevskreft) og kan lett bli forveksla med sarkom.

Eksempel er godartede fettkuler (lipomer), bindevevsknuter (fibromer), karsvulster (hemangiomer), muskelknuter (myomer) og godartede nerveskjedesvulster (nevrofibrom/Schwannom).

I skjelettet er både brusk- og benutvekster, osteoid osteom, enkondrom, fibrom, hemangiom, simpel bencyste, fibrøs dysplasi og aneurysmal bencyste mye vanligere enn sarkom.

Utredning av slike svulster kan også skje i regi av Sarkomsenteret om lokale radiologer eller patologer er i tvil. Dersom en godartet tilstand i bløtvev blir konklusjonen på utredningen, kan pasienten ofte behandles videre ved det lokale sykehuset.

Svulster som innebærer komplisert kirurgi eller spesielle svulster som kjempecelletumor i ben og aggressiv fibromatose (desmoid), bør behandles ved Sarkomsenter fordi både kirurgisk tilnærming og eventuell medikamentell behandling er høyspesialisert.

 

Henvisning og vurdering

Når fastlegen har begrunnet mistanke om kreft skal du bli henvist direkte til et pakkeforløp for kreft. Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.

Ved begrunnet mistanke om sarkom, skal du henvises til pakkeforløp for sarkom ved ett av de fire sarkomsentrene i Norge: Oslo universitetssykehus, Haukeland universitetssykehus, St. Olavs hospital og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Pasientinformasjon om pakkeforløp (helsedirektoratet.no)

Forløpskoordinatoren sørger for å sette opp timene du skal ha i utredningen.

Sjekkliste      

Diagnoseveileder ved sarkomer, Helsedirektoratet      

Utredning

I løpet av utredningen blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke. Det blir tatt blodprøver og røntgenundersøkelser med CT og eventuelt MR.

Dette danner grunnlaget for videre utredning i form av bildediagnostikk hvor flere ulike radiologiske undersøkelser er relevante.

For bensarkom kan vanlig røntgen gi mye informasjon, men CT og MR, ofte med tillegg av PET/CT gir viktig tilleggsinformasjon om hvor svulsten ligger, størrelse, omfang og nærhet til andre organer.

For bløtvevssvulster er MR den mest nyttige undersøkelsen. I mange tilfeller blir det gjennomført radiologisk diagnostikk av for eksempel lunger og skjelett, for å kartlegge eventuell spredning.

Det viktigste verktøyet for å stille diagnosen sarkom er vevsprøve fra selve svulsten. Dette kan utføres i form av en såkalt finnålsprøve, eller at en tar ut en liten vevssylinder (biopsi). Valg av teknikk for vevsprøve/biopsi skal alltid tas i samarbeid med en kvalifisert sarkomkirurg. Vevsprøven gjennomgår en rekke spesialundersøkelser, ofte i flere runder, før diagnosen kan stilles. Det kan derfor ta flere uker før det endelige svaret er klart.

Godartede ben- og bløtvevsvulster forekommer hyppig (minst 200-300 ganger så vanlig som primær ben- eller bløtvevskreft) og kan lett forveksles med sarkom.

Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, kan vi som oftest avklare om du har kreft eller ikke og vi tar beslutning om diagnose. Har du ikke kreft, avslutter vi pakkeforløpet.

 

 

​​Pakkeforløp hjem

Alle pasienter som får en kreftdiagnose, blir inkludert i pakkeforløp hjem for pasienter med kreft. Gjennom pakkeforløpet går vi gjennom dine individuelle behov for tjenester og oppfølging utover selve kreftbehandlingen.​
 



Behandling

Har du kreft, planlegger vi nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandling tar vi i samvalg med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig team-møte.

​Samvalg innebærer at du får informasjon om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Så kan du sammen med helsepersonell veie disse opp mot hverandre, ut fra hva som er viktig for deg.
 
Her er tre spørsmål du kan stille din behandler:
  • Hvilke alternativer har jeg?
  • Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
  • Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?​


For pasienter med sarkom vil som regel behandlingen være operasjon, medikamentell behandling eller strålebehandling – alene eller i kombinasjon.

Oversikt over behandlingstyper

Kirurgisk behandling må planlegges nøye ut fra svulsten og omliggende anatomiske strukturer. En strever etter å fjerne en brem av normalt vev rundt svulsten på alle kanter, og helst en bindevevshinne som er urørt. Vevet som omgir sarkomsvulster vil ofte gi inntrykk av en slags kapsel, men må ikke brukes som margin.
Ved ekstremitetslokaliserte sarkom kan en i de fleste tilfelle unngå amputasjon, og funksjonstapet for pasienten er oftest avgrenset. I mange tilfelle registrerer ikke pasientene funksjonstap selv om muskler er fjernet. I Skandinavia har vi et internettbasert forum der røntgenbilde og operasjonsmetoder blir diskutert. Ved kompleks kirurgi samarbeider kirurgene internasjonalt for å oppnå best mulig resultat.

Cellegiftbehandling/kjemoterapi blir brukt i tillegg til kirurgisk behandling av høggradige (det vil si hurtigvoksende) svulster i både bløtvev og benvev. Kjemoterapi har økt andelen av overlevende betydelig for pasienter med osteosarkom eller Ewing's sarkom hvor alle blir behandlet med cellegift.

For bløtvevssvulster blir det lagt visse risikokriterier til grunn for om cellegift skal anbefales i tillegg til kirurgi ved lokalisert sykdom. Faktorer som virker inn er eksempelvis størrelse på svulsten, infiltrerende vekstmønster, nekrose/celledød, og innvekst i blodårer.

Oftest blir det brukt en kombinasjon av to eller flere cellegifter i form av gjentatte kurer, vanligvis med 3 ukers intervall over flere måneder. Behandlingen kan bli gitt før og/eller etter operasjon. I Norge har vi et tett samarbeid med Skandinavisk Sarkomgruppe (SSG), og internasjonale sarkomspesialister, og oftest blir behandlinga gjennomført i samsvar med internasjonale protokoller.

På grunn av sarkomers sjeldne forekomst og biologiske variasjon er internasjonalt samarbeid avgjørende for å optimalisere det vitenskapelige fundamentet for diagnostikk og behandling.

Strålebehandling blir benyttet i de fleste tilfeller av høygradige bløtvevssarkom som tilleggsbehandling til kirurgi. Strålebehandlingen kan bli gitt både før og etter operasjonen, og reduserer risikoen for lokalt tilbakefall.

Ved Ewing's sarkom er strålebehandling svært effektivt, og blir ofte brukt som supplement til kirurgi, eller kan i spesielle tilfelle helt erstatte den kirurgiske behandlinga. Vanlig behandlingstid er om lag 5 uker med daglig strålebehandling (mandag – fredag).

I en Skandinavisk protokoll for høyrisiko-bløtvevssarkom blir det benyttet såkalt akselerert strålebehandling i form av to strålefraksjoner daglig i en periode på 2 – 2 1/2 uker inn i mellom cellegiftkurer. Ved behov henviser vi pasienter til internasjonale samarbeidspartnere dersom spesielle behandlingsmetoder er å anbefale (for eksempel protonbehandling eller brachyterapi).

Ved avanserte svulster som kan være vanskelige å fjerne kirurgisk, kan pasienter få tilbud om regional varmebehandling i kombinasjon med cellegift og strålebehandling ved Haukeland universitetssykehus.
Varmebehandling (hypertermi) skjer ved at svulstvevet ved hjelp av mikrobølger blir varmet opp til om lag 42 grader i cirka 60 minutter.



Sarkom hos barn

Osteogent sarkom og Ewing's sarkom er de vanligste sarkomformene som oppstår i benvev. Sarkom i bløtvev hos barn blir delt i to hovedgrupper: Rhabdomyosarkom (muskelvevliknende) og non-rhabdomyosarkom - en heterogen gruppe av mer enn 30 undertyper. Det vanligste symptomet er vedvarende smerter, etter hvert mulig redusert funksjon i affisert kroppsdel.

Utredning og behandling skal skje ved spesialiserte barne-/ungdomsavdelinger i nært samarbeid med sarkomsenter. Narkose blir ofte benyttet i forbindelse med røntgenundersøkelser og vevsprøvetaking.

Behandlingen inkluderer kirurgi, strålebehandling og cellegift (oftest i kombinasjon), og blir gitt ifølge gjeldende internasjonale protokoller for de ulike undertypene sarkom hos barn. I tillegg til den kreftrettede behandlingen, blir barnet og familien tatt vare på i et tverrfaglig team som inkluderer fysioterapeut, psykolog, sosionom og ernæringsfysiolog, avhengig av individuelle behov. 

Lindrende behandling

Mange pasienter med livstruende sykdom vil ha behov for lindrende behandling. Lindring vil kunne oppnås ved behandling med ulike typer medikamenter, samtaler og praktisk bistand fra ulike helsearbeidere.

Pasienter  i Telemark med ben- og bløtveveskreft vil vanligvis bli behandlet ved sarkomsenteret ved Oslo universitetssykehus.


Oppfølging

Alle pasienter som er behandlet blir fulgt opp med regelmessige kontroller i vanligvis 10 år etter fullført behandling. Sammen med kontrollene blir eventuelle seneffekter av kreftbehandlingen kartlagt, og det blir utført kliniske og radiologiske undersøkelser for å fange opp et eventuelt tilbakefall, slik at behandling i slike tilfeller kan komme tidlig i gang.

Prognose ved sarkom

Heldigvis blir majoriteten av pasienter som får diagnosen sarkom helt friske.
Det kan være en risiko for tilbakefall etter fullført kurativ behandling, og muligheten for tilbakefall er blant annet relatert til graden av aggressivitet og størrelse på svulsten.

Den kirurgiske marginen (størrelsen og kvaliteten av sikkerhet rundt svulsten som blir tatt med når svulsten blir fjernet kirurgisk) har innvirkning på risikoen for lokalt tilbakefall (svulsten kommer tilbake i samme område den ble fjernet fra).

 Behandling som cellegift og stråling blir ofte brukt i tillegg til kirurgi, for å redusere risikoen for lokalt tilbakefall (strålebehandling) eller fjernspredning (cellegift).

Rehabilitering og mestring ved kreft

Det finnes en rekke tilbud som kan være en hjelp til å komme tilbake til hverdagen under og etter kreftsykdom. Derfor er det viktig å tenke rehabilitering og mestring av sykdommen helt fra sykdomsstart og begynnelsen av behandlingen. Målet er å kunne fungere og leve med eller etter kreftsykdom, med god livskvalitet.


Kontakt

  • Kontakt Kreft og blodsykdommer poliklinikk

    Oppmøtested

    Skien

    Skien, Ulefossveien 55, sykehusområde sør, bygg 53 (Moflata).
    Henvend deg i ekspedisjonen i 1. etasje for ankomstregistrering.

    Tokke

    Tokke Helsesenter, Revahaugvegen 6, 3880 Dalen. Benytt hovedinngang.

    bygg 53 i Skien

    Bygg 53, Moflata, i Skien

    Sykehuset Telemark, Ulefossvegen, Bygg 53, Moflata

    3710 Skien

    Transport

    Nettbuss har avganger fra Landmannstorvet i Skien og fra jernbanestasjonen. 

    Nettbuss ved lokal rute M3 stopper i Ulefossvegen, midt mellom somatisk og psykiatrisk side ved sykehuset i Skien.

    Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:

    Farte

    Nor-Way

     Vy

     

    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

    Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

    Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

    Se rutetider på helsenorge.no 

    Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

     

     

    Praktisk informasjon

    I Skien er det kafé og kiosk i vestibylen, inngang via hovedresepsjonen.

    Det er mulig å betale med Vipps.​

    Når kafeen er stengt kan man benytte en vareautomat. Her finner dere varm og kald drikke, snacks, mat og ikke-spiselige produkter.

    Ordinær åpningstid 

    ​​Mandag – fredag kl. 07:00 – 19:00, alle hverdager

    Lørdag og søndag:​ kl. 10:00 - 18:00

    Helligdager/røde dager: kl. 09:00 - 16:00​

    Avvikende åpningstid jul og nyttår 2024/2025

    Julaften, 24. desember: klokken 09:00 - 13:00

    1.juledag, 25. desember: klokken 09:00 - 15:00

    2.juledag, 26. desember: klokken 09:00 - 15:00

    Romjul, 27. desember - 30. desember: klokken 10:00 - 18:00

    Nyttårsaften, 31. desember: klokken 09:00 - 13:00

    1.nyttårsdag, 1. januar 2025: klokken 09:00 - 15:00

    Mandag - fredag: kl.08.00 - 14.00.
    Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt.​

    Det er mulig å betale med Vipps.

     

    ​Kartutsnittet er hentet fra google maps og påført byggnummer. Se også kart på google maps.

     

    Kart over sykehusområdet i Skien, sør for Ulefossvegen med byggnr og parkering inntegnet.



     

    ​Sykehuset Telemark oppfordrer alle besøkende om å lese skiltingen ved parkeringen nøye.

    Det er Aimo Park som driver parkeringsordningen i Skien, i Porsgrunn er det Park nordic. 

    ​Priser i Skien​ og Porsgrunn

    kr 9 per påbegynt halvtime.

    kr 85 per døgn.

    Ved behov for lengre opphold kan du kjøpe parkering for inntil 14 dager. Dette koster 340 kroner.Se mer informasjon 14 dagers parkering lenger ned på siden.

    Du må betale parkeringsavgift på hverdager, mandag til fredag, hele døgnet. Det er gratis parkering i helgene, fra fredag kl. 24.00 til søndag kl. 24.00. Det er også gratis parkering på helligdager og offentlige høytidsdager.​

    ​Betalingsordning i Skien 

    Kjøretøyets registreringsnummer blir registrert av et kamera ved all inn- og utkjøring til sykehusområdet i Skien. Det innebærer at du ikke trenger å registrere kjøretøyets registreringsnummer når du parkerer. 
    ​Det er gebyr for alle kjøretøy med registreringsskilt. Det betyr at det også er gebyr for parkering av motorsykler og mopeder.​
     

    Inntil 14-dagers parkering

    ​I Skien kan du enten henvende deg i hovedresepsjonen og betale der.  Eller du kan benytte EasyPark-appen. Etter å ha startet en parkering i appen kan du velge takstprodukt 486810 i appen.​


    Skilt som viser de ulike betalingsordningene
     
    Betal til betalingsautomat ved avreise
    Ved bruk av parkeringsautomaten må du registrere kjøretøyets​ registreringsnummer når du skal dra fra sykehuset.​ 
     
    Betaling på nett ​

    Betal via nettsiden, Online betaling, innen 48 timer.

     
    Faktura
    Hvis du ikke betaler til automat eller på nett innen 48 timer, vil du få faktura i posten for den tiden du har parkert, samt et fakturagebyr på 49 kroner.
     
    Automatisk betaling  
    Registrer deg og ditt kjøretøy for automatisk trekk​ for raskere og enklere parkering. Påløpt avgift trekkes automatisk på registrert betalingskort ved utkjøring.
     
    Betaling via app
    Benytt app fra Aimo Park eller EasyPark. Husk å aktivere kameraparkering i "appen".
    Mer om Aimo Park
    Se Aimo parks​ nettside​​ om parkeringsordningen ved Sykehuset Telemark i Skien.
     
    ​Ved denne løsningen vil ingen få parkeringsbøter på grunn av manglende betaling. 
     

    ​Betalingsordning i Porsgrunn 

    ​Du må registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten når du parkerer. 

    Ved bruk av kort betaler du kun for tiden du har stått parkert, dersom kortet settes inn i automaten igjen før du drar fra parkeringen. 

    Når du blir bedt om det må du registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten. ​

    Det er også mulig å benytte en parkeringsapp på mobil. ​​​

    ​El-bil

    Det er ladeplasser for el-bil på parkeringsplassen ved Tannklinikken i Skien. Ladestasjonene er eid og drevet av det eksterne firmaet Fortum.

    ​​MC og moped

    MC og moped må benytte samme parkeringstilbud som for bil.

    ​Blodgivere

    Det er gratis parkering for blodgivere på reserverte plasser. Du må registrere bilnummeret når du kommer til blodbanken for å få gratis parkering. 

    ​Forflytningshemmede

    Forflytningshemmede parkerer gratis, med parkeringskort fra kommunen.

    Det er kameraregistrering av bilens registreringsnummer i Skien. Eventuelle parkeringstillatelser for forflytningshemmede (HC-bevis) blir ikke registrert av kamera. Pasienter og besøkende må derfor vise fram HC-kort i hovedekspedisjonen, eller ved annet oppmøtested, for å få fritak for avgift.​

    ​Andre unntak fra avgift i Skien

    Drosjer 

    ​Drosjene skal ikke betale avgift dersom levering og henting av passasjerer skjer i løpet av tjue minutter. Drosjene må betale avgift hvis de er innenfor kamerasonen i mer enn tjue minutter (karenstid).​

    ​​​Vareleveranse til hovedlager 

    Dette skjer utenfor kamerasonen, og de slipper derfor avgift.

    ​Avfallshenting og gassleveranse

    Disse slipper avgift hvis de kjører inn og ut av kamerasonen i løpet av tjue minutter.​

    ​På sykehusområdet i Skien er det flere parkeringsområder.

    Se oversikt over områdene på www.sthf.no/praktisk-informasjon/parkeringsomrader-i-skien

    ​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

    ​Sykehusapoteket i Skien holder til i underetg. i bygg 54.

    Det er egne parkeringsplasser på utsiden.

    Se nettsiden til sykehusapotekene: www.sykehusapotekene.no/steder/skien

    ​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

    På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

    Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
    Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

    • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
    • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
    • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
    • yrkesskade
    • allmennfarlige smittsomme sykdommer

    Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

    ​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

    Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

    Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

    Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

    ​Se oversikt over tiltakene

    ​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

    Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

    Guidene kan hjelpe deg med å finne fram i Skien og Porsgrunn.

    Sykehuset har inngått en avtale om guidetjeneste med Telemark Røde Kors.

    Guidene holder til i vestibylen ved hovedekspedisjonen alle hverdager fra kl. 09.00 til kl. 14.00.

    Du kan henvende deg til guidene for å få hjelp til å finne fram i sykehuset slik at du kommer dit du skal. 

    Guidene kan ha mye å gjøre, og de vil derfor ikke alltid være på plass.

    Pasienter som har behov for ledsagere, kan ikke benytte guidene som erstatning for disse.

    ​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

    Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

    Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
    Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.

    ​Dersom du skulle trenge en samtalepartner mens du er innlagt på sykehuset kan sykehuspresten, som har taushetsplikt, være en mulighet.

    Les mer om sykehusprest på www.sthf.no/praktisk-informasjon/sykehusprest

  • Kontakt Dialyse og medikamentell kreft og dagbehandling - seksjon

    Oppmøtested

    Dialyse holder til i 3.etasje i bygg B på sykehusområdet på Notodden.  

    Mediamentell kreft og dagbehandling foregår i 3.etg. i bygg A. Henvend deg i hovedekspedisjonen for registrering.

    Henvend deg i hovederesepsjonen dersom du trenger hjelp til å finne fram. 

    Sykehuset Telemark, hovedbygning Notodden

    Notodden

    Henrik Wergelandsgate 9

    3675 Notodden

    Sykehusbygget på Rjukan

    Rjukan

    Sykehusveien 6

    3660 Rjukan

    Transport

    ​Timebussen linje 2 kjører til sykehuset på Notodden.

    Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:
     Vy

     

    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

    Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

    Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

    Se rutetider på helsenorge.no 

    Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

     

     

    ​Telemark bilruter rute 143 kjører til Rjukan.

    For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til Nor-Way.

    Praktisk informasjon

    ​Det er parkering for besøkende ved innkjøringen til hovedinngangen. Se parkeringsområdet på street view på google maps.

    Blodgivere har reserverte parkeringsplasser på parkeringsomådet ved ambulanseinngang - se google maps.

    ​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

    ​​Vær oppmerksom på at i tider med stor pasientpågang og smitte i samfunnet kan det bli innført restriksjoner - se derfor også egen side om råd og retningslinjer om smittevern for pasienter, pårørende og besøkende til sykehuset​

    Den alminnelige besøkstiden

    Ved de fleste sengeposter i Skien og på Notodden er ​besøkstiden kl.17.30-19.00 alle dager. 

    ​Besøkstid på barsel

    På barsel er besøkstiden kun kl. 18.00 - 19.00, alle dager.

    ​Det er kun barnets aller nærmeste som kan komme i besøkstiden.

    Ved å  begrense antall personer på barsel begrenser vi også risikoen for infeksjoner. Dette skal bidra til at dere som nybakte foreldre får mest mulig ro, slik at dere kan bruke dagene til å bli godt kjent med barnet deres og komme i gang med ammingen.

    ​​Avdelinger uten fast besøkstid

    ​I psykiatrien er det vanligvis ingen fast besøkstid.​

    ​Ved enkelte sengeposter ber vi deg om å avtale besøkstid med personalet.

    ​Om du er syk må du ikke besøke pasienter ved sykehuset

    Syke mennesker er ekstra sårbare for smittsomme sykdommer, for eksempel forkjølelse eller influensa, og komplikasjoner av disse. Det samme gjelder om du har vært utsatt for vannkoppesmitte. For personer med nedsatt immunforsvar er vannkopper alvorlig. Ta kontakt med aktuell avdeling for nærmere veiledning.​

    ​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

    På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

    Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
    Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

    • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
    • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
    • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
    • yrkesskade
    • allmennfarlige smittsomme sykdommer

    Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

    ​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

    Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

    Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

    Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

    ​Se oversikt over tiltakene

    ​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

    Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

    ​Kantine i underetasjen på hovedbygget.

    Her serveres varme og kalde retter. Kantinen har youghurtbar og rikholdig salatbar.

    Åpningstid

    Mandag-fredag, alle hverdager kl. 08.00 - 14.00.

    Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt​

    Det er mulig å betale med Vipps.

     

    ​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

    Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

    Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
    Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.