Etter operasjonen blir du liggende på overvåkningen ca. et døgn. Deretter kjører vi deg til sengeposten, hvor du blir værende 2 - 5 dager.
Smertelindring
Det er normalt å ha noe smerter etter en operasjon, spesielt ved bevegelse. I tillegg til smertestillende i epiduralkateteret, vil du få smertestillende tabletter. Vi kartlegger smertenivået og smertelindringen din hver 4. time så lenge du har epiduralkateter. For å få til en god smertebehandling er det viktig at du gir oss tilbakemelding.
Mobilisering/ fysisk aktivitet
God smertelindring gjør at det er mulig å være fysisk aktiv hver dag selv om du er nyoperert.
Aktivitet er avgjørende for at du skal komme deg raskt etter operasjonen. Allerede operasjonsdagen skal du ut av senga og evt. sitte oppe. Pleiere og fysioterapeut vil daglig følge opp i forhold til mobilisering.
Hva skjer når du er fysisk aktiv:
- Du puster dypere og forbygger lungebetennelse.
- Matlyst og fordøyelse kommer raskere i gang.
- Sårene gror bedre fordi blodsirkulasjonen øker.
- Bevegelse stimulerer blodsirkulasjonen og forebygger blodpropp.
Kvalme
Etter å ha blitt operert i tarmen kan det forekomme kvalme pga av lav tarmaktivitet i starten. Du vil bli tilbudt kvalmestillende medikamenter om dette skulle gjelde deg.
Munnhygiene
Det er viktig med munnhygiene og tannpuss, da dette kan bidra til å forebygge tørre slimhinner og soppdannelse. Tyggegummi er også bra for aktiviteten i tarmen, samtidig som den fremmer spyttsekresjon i munnhulen. Matinntak er likevel vesentlig for munnhulehygiene.
Ernæring
Har du gått ned i vekt som følge av din sykdom kan avdelingen samarbeide med ernæringsfysiolog, eventuelt henvise deg til ernæringsfysiolog hvis du har behov for det.
Operasjonsdagen på sengepost / recovery
- I tillegg til intravenøs væske blir du oppfordret til å drikke selv.
- På ettermiddagen/ kvelden operasjonsdagen vil du få hjelp til å komme opp av sengen. Flere korte turer og totalt et par timer er bra! Det er viktig for å få kroppen i gang igjen etter operasjonen. Du vil få hjelp til både å stå, gå og sitte.
Første dagen etter operasjonen
- Lege avgjør når du kan begynne å spise normal kost igjen. Det er viktig at du drikker godt, og gjerne drikker ernæringsdrikker i tillegg.
- Du får hjelp til mobilisering av både sykepleier og fysioterapeut. Det anbefales at du er ute av sengen så mye som mulig, avhengig av operasjonsmetode og formen din.
- Det vil bli tatt blodprøver av deg.
- Blærekateteret fjernes 1-5 døgn etter operasjonen avhengig av operasjonsmetode.
- Tidspunktet når tarmen begynner å fungere igjen varierer, men vi vet at aktivitet og mat fremmer tarmfunksjonen.
Andre og tredje dag etter operasjonen
- Det er ikke farlig å kjenne smerte i operasjonssåret. Dersom smertene hindrer deg i å være aktiv, må du si ifra slik at du kan få mer smertestillende.
- Sykepleier og fysioterapeut hjelper deg til mobilisering etter operasjonen.
- Du må beregne liggetid på sykehuset i 2-5 dager etter operasjonen.
Stomisykepleier
Om du har fått utlagt tarm (stomi), vil personalet bidra med opplæring og tilpasning av utstyr ut fra dine behov.
Kreftkoordinator og barn som pårørende
Dersom du har barn som pårørende vil kreftsykepleier/ barneansvarlig hjelpe deg med hvordan du kan informere dem under behandlingen. Det skal finnes en kreftkoordinator i alle landets kommuner. Kreftkoordinator i kommunen er et lavterskeltilbud til deg og dine pårørende.
Ta gjerne kontakt med personalet for koordinering av tjenesten, eller ta selv direkte kontakt med kreftkoordinator i din hjemkommune, hvis ønskelig. Avdelingen kan bistå med telefonnummer, eller du kan få informasjon under kreftforeningens hjemmeside - kreftforeningen.no.
Planlegging av tiden etter utskrivelse
Det kan ta tid å komme seg etter en større operasjon og det er derfor lurt å tenke gjennom hvilke behov og muligheter du har for hjelp etter utskrivelsen.
Dersom det under oppholdet blir behov for hjemmetjenester eller rehabilitering, vil vi være behjelpelig med søknad. Hvis du har hjemmetjenester fra før, bør du gi beskjed om dato for operasjon.
Tidspunkt for hjemreise
Tidspunkt for hjemreise er basert på en medisinsk vurdering, vanligvis 3- 7 dager etter operasjonen. Du vil bli utskrevet når tabletter alene gir tilfredsstillende smertelindring og du er i stand til å komme deg inn og ut av sengen selv. Videre må mat- og drikkeinntak være tilfredsstillende og du skal ha hatt luftavgang eller avføring.
Dersom du har fått stomi (utlagt tarm), skal du være trygg på å håndtere denne før du reiser. Det blir ordnet med blå resept på stomiutstyr og dette blir bestilt hos egenvalgt bandagist eller apotek, før du reiser hjem.
Operasjonssåret skal være vurdert og se fint ut. Det er vanlig å være sykmeldt i 2 - 6 uker, utover dette etter videre avtale med fastlege.
Har du behov for hjelp hjemme etter operasjonen vil sykehuset ta kontakt med hjemmetjenesten før utreise.
Pasientreiser og transport
Avdelingen har postsekretær som er behjelpelig med å bestille transport hjem.
Du må selv fremme krav ved å sende inn reiseregning til helseforetakenes senter for pasientreise.
Trenger du rettledning i forbindelse med reise eller informasjon om dine rettigheter ring pasientreiser på telefon 915 05 515.
Etter hjemkomst
Når du kommer hjem er det viktig at du øker aktiviteten gradvis og ellers prøver å leve så normalt som mulig. Du kan løfte/bære det du orker de første 8 ukene etter operasjonen. Tunge løft og hard trening (f.eks. situps) bør unngås de første 8 ukene. Fysisk aktivitet og næringsrik kost er bra for sårtilhelingen og for å komme tilbake til samme funksjonsnivå som før operasjonen.
Klipsene i operasjonssåret kan du fjerne på fastlegekontoret 10- 14 dager etter operasjonen.
Dersom du har sting etter fjerning av endetarmsåpningen blir disse fjernet på poliklinikken i forbindelse med kontroll, tre uker etter operasjonen.
Skulle du etter hjemkomst fra sykehuset få tegn på infeksjoner (sår, urin- eller luftveier) eller økende plager fra magen (for eksempel oppkast eller fravær av avføring), skal du ta kontakt med fastlegen din.
Kontroll
Det er vanlig med en kontroll på Kirurgisk poliklinikk ca. tre uker etter operasjonen.
Her vil du få informasjon om svar på vevsprøve fra operasjonen og videre behandlingsopplegg dersom det vil bli aktuelt.
Du som har fått stomi vil få kontrolltime på kirurgisk poliklinikk til stomisykepleier 3-4 uker etter utskrivelse, men tidligere dersom det er behov for det. Alt stomiutstyr dekkes på «blå resept» og dette bestilles før utreise.