Komplikasjoner som skyldes for tidlig fødsel er hyppigst hos de mest umodne barna. Nyfødtintensivavdelingen har rutiner for hvor hyppig ulike undersøkelser skal gjøres for å oppdage slike komplikasjoner.
Alle barn født før uke 32 skal undersøkes av øyelege med tanke på en netthinnesykdom som kan ramme premature («retinopathy of prematurity»/ROP). Når ROP oppdages tidlig, kan den behandles slik at barnet får et normalt eller tilnærmet normalt syn.
Retinopati hos premature (ROP)
Retina, eller netthinnen, er den lysfølsomme membranen som dekker innsiden av øyet vårt. Her ligger stavene og tappene som mottar bildet vi ser, som igjen sender signalene via synsnervene til hjernen.
Blodårene i netthinnen begynner å vokse i 15. svangerskapsuke. Veksten i blodårene går parallelt med utviklingen av netthinnen og er ikke ferdig før ved termin. Det vil si at jo tidligere barnet er født, jo lenger vei har blodårene igjen å vokse. Hos premature barn kan veksten av karene først stoppe opp, for så å vokse for fort. Dette kan føre til blødninger og utvikling av arrvev som kan skade netthinnen og synet til barnet.
For å oppdage og behandle sykdommen, følger vi utviklingen av netthinnen hos barn født i 31. svangerskapsuke eller tidligere.
Les mer om for tidlig fødsel - se informasjon fra Helsenorge.no
-
Før
Øynene dryppes med dråper 1 time før undersøkelsen. Dråpene utvider pupillene slik at øyelegen kan se hele netthinnen.
-
Under
For å få sett hele netthinnen må man ofte "dytte" øyet litt. Barnet får bedøvende øyedråper på forhånd. Vi kan også ta et bilde med netthinnekamera.
Første øyeundersøkelse gjøres når barnet er noen uker gammelt. Videre undersøker vi øynene jevnlig frem til termin, eller lenger om det tar tid før blodårene er ferdig utviklet.
I de fleste tilfeller går sykdommen tilbake av seg selv, blodårene retter seg opp og strekker seg videre fremover i netthinnen.
Om blodårene vokser unormalt kan vi laserbehandle netthinnen for å dempe veksten av karene. Noen barn kan også ha nytte av veksthemmende medisin som sprøytes inn i øyet.
Selv med behandling vil sykdommen dessvere føre til blindhet hos noen av barna.
-
Etter
Resultatet av undersøkelsen noteres alltid i barnets journal, slik at pårørende kan få beskjed selv om de ikke er til stede.
Vi undersøker barn ved nyfødtavdelingen hver uke og svarer gjerne på spørsmål.
I tillegg til å følge opp barn som er født i uke 31 eller tidligere, følger vi opp barn som har fødselsvekt under 1500 g.Det er Betanien Hospital som følger opp barnet. Undersøkelsen skjer på nyfødt intensiv mens barnet fortsatt er innlagt. Etter utskrivelse skjer kontrollene på Betanien Hospital.
Vær oppmerksom
Det er de yngste og sykeste barna som har størst risiko for å utvikle alvorlig retinopati. Risikoen øker jo tidligere barnet er født.
Ca. 5% av barna som undersøkes trenger behandling. 1-2 barn blir blinde i Norge hvert år, selv om de får behandling.
Gå til
Retinopati hos premature (ROP)
-
Avdeling
-
Nyfødt intensiv - seksjon
-
Sted
-
Bygg 56 i Skien, hovedinngangen
-
Oppmøte
- Vi holder til i 5. etg i hovedbygget i Skien, vegg-i-vegg med fødeavdelingen. Henvendelse i hovedekspedisjonen.
Alle barn født før uke 32 blir undersøkt med ultralyd av hjernen. Dette er for å oppdage blødninger eller andre tegn til skader i hjernen. Vanligvis er dette skader vi ikke kan gjøre så mye med etter at de er oppstått, men det er viktig å vite om for at foreldre og helsepersonell skal kunne lage en god plan for videre oppfølging.
Ultralyd av hjernen hos for tidlig fødte barn
Undersøkelsen gir detaljert informasjon om hjernens utseende, hulrommene i hjernen og blodårene. Hos for tidlig fødte barn er det spesielt blødninger og skader i hjernevevet som skyldes dårlig blodforsyning, vi ser etter med ultralyd. De fleste hjerneblødningene hos for tidlig fødte barn kommer i løpet av de tre første levedøgnene.
-
Før
Undersøkelsen krever vanligvis ingen spesielle forberedelser, annet enn at det er lurt at barnet er mett og fornøyd før undersøkelsen for å kunne holde seg mest mulig i ro.
-
Under
Barnet ligger i kuvøse, seng eller på foreldrenes bryst under undersøkelsen. Undersøkelsen utføres av en lege som er spesialist på ultralyd av hjernen. Ultralyd utføres ved at en liten probe (lydhode) holdes over den myke delen av barnets hode (fontanellen). For å kunne lage bilder må det være god kontakt mellom huden og proben. Derfor brukes det alltid en kontaktgelé på huden. Den kan ofte føles litt kald med en gang. Bilder registreres på en skjerm som står ved siden av pasienten. Bildene lagres deretter digitalt. Opptakene blir analysert og beskrevet av legen.
Gjør det vondt?
Undersøkelsen er smertefri
Hvor lenge varer undersøkelsen?
Undersøkelsen tar vanligvis 15 - 30 minutter.
-
Etter
Pasienten påvirkes ikke av undersøkelsen, men de aller minste barna kan trenge å hvile etterpå.
Når får vi resultatet?
Skriftlig svar sendes henvisende avdeling. Barnelege informerer foreldre om svaret samme dag eller dagen etter at undersøkelsen er gjort.
Gå til
Ultralyd av hjernen hos for tidlig fødte barn
-
Avdeling
-
Nyfødt intensiv - seksjon
-
Sted
-
Bygg 56 i Skien, hovedinngangen
-
Oppmøte
Nyfødt intensiv holder til i 5.etg., vegg-i-vegg med fødeavdelingen, i hovedbygningen på sykehusområdet i Skien, benytt hovedinngang.
Henvend deg i resepsjonen, hovedinngang, dersom du trenger hjelp til å finne fram.
Ekkokardiografi, eller ultralyd av hjertet, gjøres hvis legen hører en bilyd ved lytting på hjertet, eller barnet har andre symptomer på at noe er galt med hjertet. Noen svært for tidlig fødte barn har det vi kaller en åpenstående ductus arteriosus, som må behandles med medisin eller, i sjeldne tilfeller, med operasjon.
Ultralyd av hjertet hos barn
Behandlingen eller undersøkelsen gjøres flere steder
Informasjon om åpenstående ductus
Tverrfaglig samarbeid mens barnet er innlagt
Nyfødtavdelingen samarbeider med mange faggrupper internt i sykehuset og med det kommunale hjelpeapparatet, som for eksempel fastlege og helsesøster.
Avdelingen har personale som er utdannet som ammeveiledere.
Veiledning og støtte
Foreldre/foresatte kan få tilbud om samtale med psykolog/ psykiater og sosionom.
Psykologen/psykiater gir for eksempel veiledning og støtte omkring mestring av situasjonen når man har fått et alvorlig sykt barn og om samspill med barnet.
Sosionomen kan gi råd og veiledning om rettigheter både for foreldrene og barnet. Som eksempel kan nevnes rettigheter omkring pleiepenger. Alle foreldre som får et for tidlig født barn som innlegges i nyfødtavdeling kan søke om pleiepenger.
Helsesøster og fastlege
Før utreise vil det bli opprettet kontakt med helsesøster. Helsesøster og fastlege mottar skriftlig informasjon om barnet. For barn som har behov for flere tjenester i kommunen kan det være aktuelt å innkalle til samarbeidsmøte med flere faggrupper fra kommunen, for eksempel fysioterapeut og fastlege. Foreldre/foresatte må gi samtykke til slik kontakt.