Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

Hjernekreft

Å være henvist til pakkeforløp for hjernekreft betyr ikke at man har fått påvist sykdommen. Det betyr at medisinsk behandler, i de fleste tilfeller en lege, har mistanke om at det kan være kreftsykdom i hjernen. Ved mistanke om kreftsykdom i hjernen vil du bli henvist til spesialisthelsetjenesten. Det som utløser en slik mistanke kan være symptomer fra sentralnervesystemet og/eller funn ved røntgenundersøkelser av hjernen. 

Det finnes flere typer hjernesvulst (tumor cerebri). Den gir ulike symptomer avhengig av størrelse, beliggenhet og hvor raskt svulsten vokser.

Les mer på helsenorge.no

 
Ved kreftsykdommer i hjernen vil man møte forskjellige behandlere på flere omsorgsnivåer i helsevesenet. Mange ganger vil de forskjellige fasene av behandlingen gis ved ulike avdelinger, og noen ganger også ved forskjellige institusjoner.

Henvisning og vurdering

Når fastlegen har begrunnet mistanke om kreft, skal du bli henvist direkte til et pakkeforløp for kreft. Pakkeforløp er betegnelse på en enhetlig og standardisert organisering av utredning, behandling, kontroller, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.

Pasientinformasjon om pakkeforløp, Helsedirektoratet

Alle pasienter som blir henvist til et pakkeforløp vil bli tilknyttet en forløpskoordinator. Dette er en person som innehar opplysninger om forløpet til alle pasienter som er i et pakkeforløp, og som har oppsyn med at forløpet flyter etter anbefalte tidsfrister. Forløpskoordinatoren sørger for å sette opp timene du skal ha i utredningen.

Forløpskoordinatoren skal kunne kontaktes av deg eller dine pårørende ved praktiske spørsmål og spørsmål om hva som er neste trinn i behandlingen. Koordinatoren vil også kunne videreformidle eller sende henvendelser videre til den aktuelle behandlende lege ved medisinske spørsmål. Forløpskoordinatoren sikrer at de forskjellige fasene i behandlingsforløpet startes og avsluttes innen anbefalte tidsfrister.

Diagnoseveileder ved hjernekreft, Helsedirektoratet     

Henvisningen kan sendes elektronisk, eller per post til:

Avdeling for nevrologi og rehabilitering
Sykehuset Telemark
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien

Spørsmål rettes til kreftkoordinatorene 

Kreftkoordinatorene for Skien/ Porsgrunn/ Kragerø/Notodden/Rjukan:
Anne Lene Watland, kreftsykepleier – mobiltlf. 959 37 707
Morten Holt, kreftsykepleier – mobiltlf. 959 22 396
Mandag – fredag kl. 8-15

Filterfunksjonen ivaretas av fastlegen, nevrologer og andre leger som møter pasienter.

Begrunnet mistanke om svulst i hjernen oppstår når minst ett av følgende kriterier er oppfylt:

  • CT- eller MR-skanning, ofte utført på andre indikasjoner, har påvist romoppfyllende prosess i hjernevevet
  • Nyoppståtte objektive fokale nevrologiske utfallssymptomer som for eksempel halvsidig parese, styringsproblemer eller språkforstyrrelser uten andre sannsynlige forklaringer som for eksempel hjerneslag
  • Nyoppstått epileptisk anfall hos voksne
  • Nyoppståtte, raskt progredierende endringer i adferd, personlighet eller kognisjon. Mindre endringer med langsom progresjon hvor mistanken om hjernesvulst er liten, kan fastlege utrede med MR-diagnostikk utenfor sykehus
  • Nyoppstått, progredierende hodepine eller alvorlig forverring av kronisk hodepine (trykkpreget) uten andre sannsynlige årsaker enn hjernesvulst. Hodepine som ikke virker trykksuspekt og med langsom progresjon hvor mistanken om svulst er liten, kan utredes med MR-diagnostikk av fastlege utenfor sykehus

Kronisk hodepine er svært sjelden forårsaket av hjernesvulst og er ikke indikasjon for utredning i Pakkeforløp for hjernekreft. Angst for å ha hjernesvulst som kan være til stede hos pasienter med hyppig eller kronisk hodepine, er ikke indikasjon for henvisning til Pakkeforløp for hjernekreft.

Alle pasienter med begrunnet mistanke om hjernesvulst skal henvises til Pakkeforløp for hjernekreft.

Ved begrunnet mistanke om hjernesvulst henvises pasienten til nevrologisk eller nevrokirurgisk avdeling via telefonisk kontakt med vakthavende nevrolog eller nevrokirurg. Denne avgjør om pasienten skal legges inn eller tas imot til poliklinisk utredning. Henvisning sendes med pasienten ved akutt innleggelse, elektronisk hvis mulig eller per faks. Henviser/henvisende avdeling har ansvar for at eventuelle CT- og/eller MR-bilder sendes nevrologisk eller nevrokirurgisk avdeling elektronisk eller på CD.

Henvisning til utredning i Pakkeforløp for hjernekreft skal kun skje hvis kriteriene for begrunnet mistanke er oppfylt. Nevrologisk eller nevrokirurgisk avdeling starter Pakkeforløp for hjernekreft og koder for dette.

Ved henvisning til pakkeforløp informeres pasienten og eventuelle pårørende om:

  • Den begrunnede mistanken om hjernekreft
  • Hva henvisning til pakkeforløp innebærer

Fordi noen hjernesvulster påvirker pasienten kognitivt er det spesielt viktig at pårørende involveres og informeres.

Utredning

I løpet av dette tidsrommet blir det gjort undersøkelser av deg for å avklare om du har kreft eller ikke.
 
Ved mistanke om kreft vil du undersøkes av lege, og det tas som oftest MR-undersøkelse av hodet. Påvises det ved MR-undersøkelse mistanke om svulst i hodet, vil det etter eventuelle tilleggsundersøkelser vurderes operasjon eller prøvetaking. Deretter vil endelig diagnose bli stilt.
 
Når utredningen er ferdig vil man være rustet til å beslutte en behandlingsplan, som uten unødvendige forsinkelser vil starte etter utredningen. I noen tilfeller vil det haste så mye å komme i gang med behandling at den startes før utredningen er komplett. 

Hvis du ikke har kreft, avsluttes pakkeforløpet.

Pasientinformasjon - Utredning ved mistanke om hjernekreft, Helsedirektoratet

I noen tilfeller vil det også være nødvendig med tilleggsundersøkelser som elektrofysiologiske undersøkelser (EEG), analyse av ryggmargsvæske, og vevsprøve fra hjernen. I andre tilfeller kan det bli aktuelt med andre bildediagnostiske undersøkelser.

 

 

 

​​Pakkeforløp hjem

Alle pasienter som får en kreftdiagnose, blir inkludert i pakkeforløp hjem for pasienter med kreft. Gjennom pakkeforløpet skal du som pasient få avdekket dine individuelle behov for tjenester og oppfølging utover selve kreftbehandlingen.​

Les mer på helsenorge.no: ​



Behandling

Hvis du har kreft, planlegges nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om din behandling tas i samråd med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig team-møte.
 
Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har. 

 

 
​Samvalg innebærer at du får informasjon om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Så kan du sammen med helsepersonell veie disse opp mot hverandre, ut fra hva som er viktig for deg.
 
 
Her er tre spørsmål du kan stille din behandler:
  • 1. Hvilke alternativer har jeg?
  • 2. Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
  • 3. Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?​
 
Behandlingen består oftest av operasjon hvor svulsten fjernes, etterfulgt av strålebehandling og/eller cellegift. I noen tilfeller består behandlingen av en mindre operasjon for å sikre vev til analyse etterfulgt av kun strålebehandling og/eller cellegift.
 
Behandling av hjernekreft er i Norge sentralisert til universitetssykehusene. Noen ganger kan deler av behandlingen av praktiske grunner gis ved lokalsykehusene. Behandlingen av hjernekreft har flere elementer med ulike formål.

Forbehandling

Svulster i hjernen er ofte ledsaget av hevelse i omkringliggende vev. Noen ganger er denne hevelsen så stor at det oppstår trykk inne i skallen. I slike tilfeller kan det være nødvendig å gi medikamenter for redusere denne hevelsen. Dette gjøres som regel noen dager før kirurgi slik at inngrepet kan gjøres på en tryggere måte.

Svulstrettet behandling

Med dette menes behandling som er rettet mot selve sykdommen og har til formål å bedre prognosen, forbedre livskvaliteten, eller begge deler. Den svulstrettede behandlingen kan bestå av kirurgi, strålebehandling, cellegiftbehandling eller kombinasjoner av disse. Behandlingen vil være avhengig av type svulst, allmenntilstand, utbredelse og lokalisasjon. Noen pasienter vil få cellegift både samtidig med og etter avsluttet strålebehandling.

 

Stråleknivbehandling (gammakniv)

Stråleknivbehandling (gammakniv) er en type strålebehandling der mange stråler fokuseres på et begrenset område. Dette kan være et alternativ til strålefeltbehandling når svulsten har en umiddelbar nærhet til tidligere bestrålte og/eller strålefølsomme friske deler av hjernen. 
 
Gammaknivbehandling er i hovedsak en behandling som gis ved tilbakefall av hjernekreft etter et primært behandlingsforløp. Behandlingen gis ved Haukeland i Bergen.

Lindrende behandling

For noen pasienter vil det bli aktuelt med antiepileptisk behandling og lindrende behandling. Dette er behandling som ikke påvirker prognosen, men som har til formål å fjerne eller dempe symptomer fra sykdommen. Lindrende behandling kan være medikamenter mot smerter, kvalme eller medikamenter for å kupere epileptiske anfall. I noen tilfeller vil også kirurgiske inngrep som ikke er rettet mot selve svulsten være aktuelle, som for eksempel innvendige slangesystemer for å hindre trykk i hjernen. 

 

Antiepileptisk behandling

Epilepsi er et vanlig og tidvis alvorlig symptom ved mange typer hjernekreft. Medikamenter for å forebygge slike anfall er ofte nødvendige, og må vanligvis brukes i lengre tid, også etter at øvrige deler av behandlingen er avsluttet.

Pasienter fra Telemark får strålebehandling ved Oslo universitetssykehus eller ved Sørlandet sykehus.


Oppfølging

For alle som har fått diagnosen hjernekreft, vil en livslang oppfølging være hovedregelen. Oppfølgingen vil bestå av polikliniske konsultasjoner og billeddiagnostiske kontroller ved en nevrokirurgisk, nevrologisk eller onkologisk enhet. 
 
Innen det første året etter diagnose vil det vanligvis gjøres kontroller tre og seks måneder etter den primære behandlingen er avsluttet. Hyppigheten utover dette vil være svært avhengig av krefttype, og behandlingsrespons. Som hovedregel vil årlige kontroller med MR-undersøkelse være et minimum.
 
MR-undersøkelser kan vanligvis utføres ved lokalsykehus, men vil granskes og vurderes ved den oppfølgende enhet.
 
Noen ganger kan vedvarende nevrologiske forstyrrelser, som motoriske og språklige problemer, oppstå som følge av hjernekreft eller som følge av behandlingen som gis. Avhengig av alvorlighetsgraden av disse forstyrrelsene kan opptrening av slike funksjoner være aktuelle, enten ved institusjon eller ved kommunale tilbud som fysioterapeut eller logoped. 

Rehabilitering og mestring ved kreftsykdom

Det finnes en rekke tilbud som kan være en hjelp til å komme tilbake til hverdagen under og etter kreftsykdom. Derfor er det viktig å tenke rehabilitering og mestring av sykdommen helt fra sykdomsstart og begynnelsen av behandlingen. Målet er å kunne fungere og leve med eller etter kreftsykdom, med så god livskvalitet som mulig. 

Vær oppmerksom

Etter kirurgisk behandling kan noen komplikasjoner oppstå opptil flere uker etter behandlingen. Sårbetennelser er viktige å fange opp, da disse i seg selv krever behandling. Symptomer på sårbetennelse kan være:
 
  • Sårproblemer
  • Feber 
  • Frostanfall
  • Epilepsianfall

Det kan oppstå tilbakefall av sykdommen etter behandlingen. Dette vil vanligvis fanges opp gjennom kontrollprogrammet. Likevel kan det noen ganger være aktuelt å fremskynde kontroller hvis symptomer skulle oppstå. 

Ta kontakt med fastlegen dersom du opplever symptomer som:

  • Epilepsianfall
  • Nevrologiske forstyrrelser

Kontakt

  • Kontakt Nevrologisk poliklinikk

    Oppmøtested

    Vi holder til i underetasjen i bygg 6 på sykehusområdet i Skien, nordsiden av Ulefossvegen. Henvend deg i resepsjonen i underetg, i bygg 6.

    Åpningstider

    • I dag 08:00 - 15:00
    • Mandag 08:00 - 15:00
    • Tirsdag 08:00 - 15:00
    • Onsdag 08:00 - 15:00
    • Torsdag 08:00 - 15:00
    • Fredag 08:00 - 15:00
    • Lørdag STENGT
    • Søndag STENGT
    Bygg 6 i Skien, inngang fra forsiden

    Bygg 6 i Skien

    Sykehuset Telemark, Ulefossvegen 56, bygg 6

    3710 Skien

    Transport

    Nettbuss har avganger fra Landmannstorvet i Skien og fra jernbanestasjonen. 

    Nettbuss ved lokal rute M3 stopper i Ulefossvegen, midt mellom somatisk og psykiatrisk side ved sykehuset i Skien.

    Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:

    Farte

    Nor-Way

     Vy

     

    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

    Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

    Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

    Se rutetider på helsenorge.no 

    Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

     

     

    ​For pasienter gjelder spesielle regler for transport.

    Ta kontakt med Kjørekontoret for pasientreiser på telefon 05515, for informasjon om reiser med rekvisisjon.

    Helseekspressen

    Se rutetider for Helseekspressen på helsenorge.no/pasientreiser/om/helseekspressen

    Praktisk informasjon

    I Skien er det kafé og kiosk i vestibylen, inngang via hovedresepsjonen.

    Det er mulig å betale med Vipps.​

    Åpningstid

    ​​Mandag – fredag kl. 08:00 – 19:00, alle hverdager

    Lørdag og søndag:​ kl. 11:00 - 18:00

    Helligdager/røde dager: kl. 09:00 - 16:00​

    Åpningstid på helligdager i mai

    1. mai  9:00-16:00

    9. mai  9:00-16:00

    17.mai 9:00-16:00

    19.mai  9:00-16:00

    20.05.24   9:00-16:00

    Mandag - fredag: kl.08.00 - 14.00.
    Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt.​

    Det er mulig å betale med Vipps.

     

    ​Kartutsnittet er hentet fra google maps og påført byggnummer. Se også kart på google maps.

     

    Kart over sykehusområdet i Skien, nord for Ulefossvegen med byggnr og parkering inntegnet.


    ​Sykehuset Telemark oppfordrer alle besøkende om å lese skiltingen ved parkeringen nøye.

    Det er Aimo Park som driver parkeringsordningen i Skien, i Porsgrunn er det Park nordic. 

    ​Priser i Skien​ og Porsgrunn

    kr 9 per påbegynt halvtime.

    kr 85 per døgn.

    Ved behov for lengre opphold kan du kjøpe parkering for inntil 14 dager. Dette koster 340 kroner.Se mer informasjon 14 dagers parkering lenger ned på siden.

    Du må betale parkeringsavgift på hverdager, mandag til fredag, hele døgnet. Det er gratis parkering i helgene, fra fredag kl. 24.00 til søndag kl. 24.00. Det er også gratis parkering på helligdager og offentlige høytidsdager.​

    ​Betalingsordning i Skien 

    Kjøretøyets registreringsnummer blir registrert av et kamera ved all inn- og utkjøring til sykehusområdet i Skien. Det innebærer at du ikke trenger å registrere kjøretøyets registreringsnummer når du parkerer. 
    ​Det er gebyr for alle kjøretøy med registreringsskilt. Det betyr at det også er gebyr for parkering av motorsykler og mopeder.​
     

    Inntil 14-dagers parkering

    ​I Skien kan du enten henvende deg i hovedresepsjonen og betale der.  Eller du kan benytte EasyPark-appen. Etter å ha startet en parkering i appen kan du velge takstprodukt 486810 i appen.​


    Skilt som viser de ulike betalingsordningene
     
    Betal til betalingsautomat ved avreise
    Ved bruk av parkeringsautomaten må du registrere kjøretøyets​ registreringsnummer når du skal dra fra sykehuset.​ 
     
    Betaling på nett ​

    Betal via nettsiden, Online betaling, innen 48 timer.

     
    Faktura
    Hvis du ikke betaler til automat eller på nett innen 48 timer, vil du få faktura i posten for den tiden du har parkert, samt et fakturagebyr på 49 kroner.
     
    Automatisk betaling  
    Registrer deg og ditt kjøretøy for automatisk trekk​ for raskere og enklere parkering. Påløpt avgift trekkes automatisk på registrert betalingskort ved utkjøring.
     
    Betaling via app
    Benytt app fra Aimo Park eller EasyPark. Husk å aktivere kameraparkering i "appen".
    Mer om Aimo Park
    Se Aimo parks​ nettside​​ om parkeringsordningen ved Sykehuset Telemark i Skien.
     
    ​Ved denne løsningen vil ingen få parkeringsbøter på grunn av manglende betaling. 
     

    ​Betalingsordning i Porsgrunn 

    ​Du må registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten når du parkerer. 

    Ved bruk av kort betaler du kun for tiden du har stått parkert, dersom kortet settes inn i automaten igjen før du drar fra parkeringen. 

    Når du blir bedt om det må du registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten. ​

    Det er også mulig å benytte en parkeringsapp på mobil. ​​​

    ​El-bil

    Det er ladeplasser for el-bil på parkeringsplassen ved Tannklinikken i Skien. Ladestasjonene er eid og drevet av det eksterne firmaet Fortum.

    ​​MC og moped

    MC og moped må benytte samme parkeringstilbud som for bil.

    ​Blodgivere

    Det er gratis parkering for blodgivere på reserverte plasser. Du må registrere bilnummeret når du kommer til blodbanken for å få gratis parkering. 

    ​Forflytningshemmede

    Forflytningshemmede parkerer gratis, med parkeringskort fra kommunen.

    Det er kameraregistrering av bilens registreringsnummer i Skien. Eventuelle parkeringstillatelser for forflytningshemmede (HC-bevis) blir ikke registrert av kamera. Pasienter og besøkende må derfor vise fram HC-kort i hovedekspedisjonen, eller ved annet oppmøtested, for å få fritak for avgift.​

    ​Andre unntak fra avgift i Skien

    Drosjer 

    ​Drosjene skal ikke betale avgift dersom levering og henting av passasjerer skjer i løpet av tjue minutter. Drosjene må betale avgift hvis de er innenfor kamerasonen i mer enn tjue minutter (karenstid).​

    ​​​Vareleveranse til hovedlager 

    Dette skjer utenfor kamerasonen, og de slipper derfor avgift.

    ​Avfallshenting og gassleveranse

    Disse slipper avgift hvis de kjører inn og ut av kamerasonen i løpet av tjue minutter.​

    ​På sykehusområdet i Skien er det flere parkeringsområder.

    Se oversikt over områdene på www.sthf.no/praktisk-informasjon/parkeringsomrader-i-skien

    ​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

    ​Sykehusapoteket i Skien holder til i underetg. i bygg 54.

    Det er egne parkeringsplasser på utsiden.

    Se nettsiden til sykehusapotekene: www.sykehusapotekene.no/steder/skien

    ​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

    På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

    Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
    Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

    • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
    • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
    • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
    • yrkesskade
    • allmennfarlige smittsomme sykdommer

    Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

    ​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. ​

    Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

    Ved manglende oppmøte hvor du ikke har gitt beskjed i god tid i forveien blir du fakturert for et gebyr. 

    Les mer om ege​nandeler, frikort og ev. gebyrer ved manglende oppmøte​



    ​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette. 

    Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

    Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

    Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

    ​Se oversikt over tiltakene

    ​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

    Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

    For tilreisende pasienter som trenger overnatting presenterer vi her en oversikt over hotell i Skien, Porsgrunn og på Notodden.

    Ta kontakt med hotellet for informasjon om pris og bestilling.

     

    Sykehuset Telemark har ikke pasienthotell. 

    Hotelloversikt

    Dersom du ønsker utskrift av din pasientjournal må du sende et skjema for å be om utskrift.

    Elektronisk forespørsel

    Dette kan du gjøre elektronisk ved å logge inn på helsenorge.no - se https://helsenorge.no/pasientjournal

    Send forespørsel som ordinær papirpost 

    , fyll ut skjemaet "Forespørsel - kopi av egen journal".

    Dersom du ønsker å registrere/endre nærmeste pårørende, fyll ut skjemaet "Registrering/endring av pårørende i egen journal".

    Du finner lenke til nedlasting av skjemaene på:
    www.sthf.no/rettigheter under overskriften innsyn i din pasientjournal

    Ved besøk på Sykehuset Telemark kan du få utlevert skjemaene i hovedekspedisjonen.

    Skjemaet fylles ut, underskrives og sendes til:

    Sykehuset Telemark
    Pasientdokumentasjon og arkiv
    Postboks 2900 Kjørbekk
    3710 Skien

    ​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

    Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

    Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
    Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.

  • Kontakt Nevrologi sengepost og slagenhet

    Oppmøtested

    Vi holder til i 1. etasje i bygg 53, Moflata, på sykehusområdet i Skien. Når du kommer inn inngangen ligger sengeposten til venstre. Besøk kan avtales ut over ordinær besøkstid.

    bygg 53 i Skien

    Bygg 53, Moflata, i Skien

    Sykehuset Telemark, Ulefossvegen, Bygg 53, Moflata

    3710 Skien

    Transport

    Nettbuss har avganger fra Landmannstorvet i Skien og fra jernbanestasjonen. 

    Nettbuss ved lokal rute M3 stopper i Ulefossvegen, midt mellom somatisk og psykiatrisk side ved sykehuset i Skien.

    Farte, Nor-Way Bussekspress og Vy har flere avganger som stopper ved sykehuset. For mer informasjon om rutegående tilbud, bruk reiseplanleggeren til:

    Farte

    Nor-Way

     Vy

     

    Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.

    Se informasjon på www.helsenorge.no/pasientreiser om rettigheter og hvordan søke om dekning av reiseutgifter, eventuelt få rekvirert transport dersom du har krav på dette. 

    Helseekspressen er Pasientreisers transporttilbud på strekningen fra Telemark gjennom Vestfold til Oslo, for de pasientene som har helsemessig behov for tilrettelagt transport, og som har rekvisisjon for reisen. 

    Se rutetider på helsenorge.no 

    Les mer om pasientreiser og Helseekspressen på om pasientreisetilbudet

     

     

    ​For pasienter gjelder spesielle regler for transport.

    Ta kontakt med Kjørekontoret for pasientreiser på telefon 05515, for informasjon om reiser med rekvisisjon.

    Helseekspressen

    Se rutetider for Helseekspressen på helsenorge.no/pasientreiser/om/helseekspressen

    Praktisk informasjon

    I Skien er det kafé og kiosk i vestibylen, inngang via hovedresepsjonen.

    Det er mulig å betale med Vipps.​

    Åpningstid

    ​​Mandag – fredag kl. 08:00 – 19:00, alle hverdager

    Lørdag og søndag:​ kl. 11:00 - 18:00

    Helligdager/røde dager: kl. 09:00 - 16:00​

    Åpningstid på helligdager i mai

    1. mai  9:00-16:00

    9. mai  9:00-16:00

    17.mai 9:00-16:00

    19.mai  9:00-16:00

    20.05.24   9:00-16:00

    Mandag - fredag: kl.08.00 - 14.00.
    Lørdag, søndag og helligdager/røde dager: Stengt.​

    Det er mulig å betale med Vipps.

     

    ​Kartutsnittet er hentet fra google maps og påført byggnummer. Se også kart på google maps.

    Kart over sykehusområdet i Skien, sør for Ulefossvegen med byggnr og parkering inntegnet.


    ​Sykehuset Telemark oppfordrer alle besøkende om å lese skiltingen ved parkeringen nøye.

    Det er Aimo Park som driver parkeringsordningen i Skien, i Porsgrunn er det Park nordic. 

    ​Priser i Skien​ og Porsgrunn

    kr 9 per påbegynt halvtime.

    kr 85 per døgn.

    Ved behov for lengre opphold kan du kjøpe parkering for inntil 14 dager. Dette koster 340 kroner.Se mer informasjon 14 dagers parkering lenger ned på siden.

    Du må betale parkeringsavgift på hverdager, mandag til fredag, hele døgnet. Det er gratis parkering i helgene, fra fredag kl. 24.00 til søndag kl. 24.00. Det er også gratis parkering på helligdager og offentlige høytidsdager.​

    ​Betalingsordning i Skien 

    Kjøretøyets registreringsnummer blir registrert av et kamera ved all inn- og utkjøring til sykehusområdet i Skien. Det innebærer at du ikke trenger å registrere kjøretøyets registreringsnummer når du parkerer. 
    ​Det er gebyr for alle kjøretøy med registreringsskilt. Det betyr at det også er gebyr for parkering av motorsykler og mopeder.​
     

    Inntil 14-dagers parkering

    ​I Skien kan du enten henvende deg i hovedresepsjonen og betale der.  Eller du kan benytte EasyPark-appen. Etter å ha startet en parkering i appen kan du velge takstprodukt 486810 i appen.​


    Skilt som viser de ulike betalingsordningene
     
    Betal til betalingsautomat ved avreise
    Ved bruk av parkeringsautomaten må du registrere kjøretøyets​ registreringsnummer når du skal dra fra sykehuset.​ 
     
    Betaling på nett ​

    Betal via nettsiden, Online betaling, innen 48 timer.

     
    Faktura
    Hvis du ikke betaler til automat eller på nett innen 48 timer, vil du få faktura i posten for den tiden du har parkert, samt et fakturagebyr på 49 kroner.
     
    Automatisk betaling  
    Registrer deg og ditt kjøretøy for automatisk trekk​ for raskere og enklere parkering. Påløpt avgift trekkes automatisk på registrert betalingskort ved utkjøring.
     
    Betaling via app
    Benytt app fra Aimo Park eller EasyPark. Husk å aktivere kameraparkering i "appen".
    Mer om Aimo Park
    Se Aimo parks​ nettside​​ om parkeringsordningen ved Sykehuset Telemark i Skien.
     
    ​Ved denne løsningen vil ingen få parkeringsbøter på grunn av manglende betaling. 
     

    ​Betalingsordning i Porsgrunn 

    ​Du må registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten når du parkerer. 

    Ved bruk av kort betaler du kun for tiden du har stått parkert, dersom kortet settes inn i automaten igjen før du drar fra parkeringen. 

    Når du blir bedt om det må du registrere bilens registreringsnummer i betalingsautomaten. ​

    Det er også mulig å benytte en parkeringsapp på mobil. ​​​

    ​El-bil

    Det er ladeplasser for el-bil på parkeringsplassen ved Tannklinikken i Skien. Ladestasjonene er eid og drevet av det eksterne firmaet Fortum.

    ​​MC og moped

    MC og moped må benytte samme parkeringstilbud som for bil.

    ​Blodgivere

    Det er gratis parkering for blodgivere på reserverte plasser. Du må registrere bilnummeret når du kommer til blodbanken for å få gratis parkering. 

    ​Forflytningshemmede

    Forflytningshemmede parkerer gratis, med parkeringskort fra kommunen.

    Det er kameraregistrering av bilens registreringsnummer i Skien. Eventuelle parkeringstillatelser for forflytningshemmede (HC-bevis) blir ikke registrert av kamera. Pasienter og besøkende må derfor vise fram HC-kort i hovedekspedisjonen, eller ved annet oppmøtested, for å få fritak for avgift.​

    ​Andre unntak fra avgift i Skien

    Drosjer 

    ​Drosjene skal ikke betale avgift dersom levering og henting av passasjerer skjer i løpet av tjue minutter. Drosjene må betale avgift hvis de er innenfor kamerasonen i mer enn tjue minutter (karenstid).​

    ​​​Vareleveranse til hovedlager 

    Dette skjer utenfor kamerasonen, og de slipper derfor avgift.

    ​Avfallshenting og gassleveranse

    Disse slipper avgift hvis de kjører inn og ut av kamerasonen i løpet av tjue minutter.​

    ​På sykehusområdet i Skien er det flere parkeringsområder.

    Se oversikt over områdene på www.sthf.no/praktisk-informasjon/parkeringsomrader-i-skien

    ​Tilgang til internett på sykehuset får du via trådløs tilkobling (wifi). Du må velge "SykehusGjest" som nettverk.

    ​Sykehusapoteket i Skien holder til i underetg. i bygg 54.

    Det er egne parkeringsplasser på utsiden.

    Se nettsiden til sykehusapotekene: www.sykehusapotekene.no/steder/skien

    ​Denne informasjonen er til deg som har barn eller unge i familien. Du er kanskje pasient, pårørende eller forelder til et sykt barn som har søsken.

    Les mer om vårt tilbud til barn som pårørende

    Den alminnelige besøkstiden

    Ved de fleste sengeposter i Skien og på Notodden er ​besøkstiden kl.17.30-19.00 alle dager. ​

    ​Besøkstid på barsel

    På barsel er besøkstiden kun kl. 18.00 - 19.00, alle dager.

    ​Det er kun barnets aller nærmeste som kan komme i besøkstiden.

    Ved å  begrense antall personer på barsel begrenser vi også risikoen for infeksjoner. Dette skal bidra til at dere som nybakte foreldre får mest mulig ro, slik at dere kan bruke dagene til å bli godt kjent med barnet deres og komme i gang med ammingen.

    ​​Avdelinger uten fast besøkstid

    ​I psykiatrien er det vanligvis ingen fast besøkstid.​

    ​Ved enkelte sengeposter ber vi deg om å avtale besøkstid med personalet.

    ​Om du er syk må du ikke besøke pasienter ved sykehuset

    Syke mennesker er ekstra sårbare for smittsomme sykdommer, for eksempel forkjølelse eller influensa, og komplikasjoner av disse. Det samme gjelder om du har vært utsatt for vannkoppesmitte. For personer med nedsatt immunforsvar er vannkopper alvorlig. Ta kontakt med aktuell avdeling for nærmere veiledning.​​

    ​Egenandeler kan betales i hovedekspedisjonen, eller du kan få med deg en giro.

    På sykehuset, hos lege og i forbindelse med radiologisk undersøkelse, må du som pasient betale egenandel, opp til frikortgrensen. Med frikort slipper du å betale egenandel ved behandling i inneværende kalenderår.

    Merk: Dersom du blir innlagt samme døgn som konsultasjonen og den radiologiske undersøkelsen, betaler du ikke egenandel(er).
    Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel. Det gjelder blant annet ved:

    • undersøkelse og behandling i forbindelse med graviditet og fødsel
    • Undersøkelse og behandling av barn under 16 år
    • psykiatrisk behandling av barn og ungdom under 18 år
    • yrkesskade
    • allmennfarlige smittsomme sykdommer

    Dersom du blir syk og ikke kan møte til time bes du om å ta kontakt senest dagen før avtalen. Hvis du ikke gjør dette blir du belastet med gebyr for denne timen, også dersom du er fritatt for egenandel.

    ​Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste. ​

    Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. 

    Ved manglende oppmøte hvor du ikke har gitt beskjed i god tid i forveien blir du fakturert for et gebyr. 

    Les mer om ege​nandeler, frikort og ev. gebyrer ved manglende oppmøte​



    Smittesituasjonen i samfunnet påvirker sykehusets drift og råd og retningslinjer til befolkningen.  

    Retningslinjer og tiltak kan endres raskt i tråd med smittesituasjonen. 

    Vi har derfor samlet de til enhver tid gjeldende råd, retningslinjer og tiltak på en egen side. 

    ​Se oversikt over tiltakene

    ​Fotografering og filming på sykehuset er tillatt, men alle må forholde seg til noen retningslinjer.                                    

    Les mer på www.sthf.no/praktisk-informasjon/fotografering-og-filming-pa-sykehuset

    Guidene kan hjelpe deg med å finne fram i Skien og Porsgrunn.

    Sykehuset har inngått en avtale om guidetjeneste med Telemark Røde Kors.

    Guidene holder til i vestibylen ved hovedekspedisjonen alle hverdager fra kl. 09.00 til kl. 14.00.

    Du kan henvende deg til guidene for å få hjelp til å finne fram i sykehuset slik at du kommer dit du skal. 

    Guidene kan ha mye å gjøre, og de vil derfor ikke alltid være på plass.

    Pasienter som har behov for ledsagere, kan ikke benytte guidene som erstatning for disse.

    For tilreisende pasienter som trenger overnatting presenterer vi her en oversikt over hotell i Skien, Porsgrunn og på Notodden.

    Ta kontakt med hotellet for informasjon om pris og bestilling.

     

    Sykehuset Telemark har ikke pasienthotell. 

    Hotelloversikt

    Innleggelse kan være akutt eller planlagt.
    Ved akutt sykdom eller ulykker, dvs øyeblikkelig hjelp - kan du selv eller andre ringe 113.
    Planlagt innleggelse finner sted når du en tid etter en poliklinisk vurdering på grunnlag av en henvisning/søknad fra din fastlege, legges inn for behandlingen ved sykehuset.

    Ved utskrivning fra sykehuset skal du ha en utskrivningssamtale med lege.  

    Les mer om akutt innleggelse, planlagt innleggelse og utskriving på www.sthf.no/praktisk-informasjon/innleggelse-og-utskriving  

    ​Generelt gjelder følgende tidspunkter for måltider ved Sykehuset Telemark.

    Frokost : kl. 08.00 – 09.00
    Lunsj    : kl. 12.00 – 13.00
    Middag: kl. 15.30 – 16.30
    Kvelds  : kl. 19.00 – 21.00
    Senkvelds: tilbud til alle pasienter etter ønske

    Dersom du ønsker utskrift av din pasientjournal må du sende et skjema for å be om utskrift.

    Elektronisk forespørsel

    Dette kan du gjøre elektronisk ved å logge inn på helsenorge.no - se https://helsenorge.no/pasientjournal

    Send forespørsel som ordinær papirpost 

    , fyll ut skjemaet "Forespørsel - kopi av egen journal".

    Dersom du ønsker å registrere/endre nærmeste pårørende, fyll ut skjemaet "Registrering/endring av pårørende i egen journal".

    Du finner lenke til nedlasting av skjemaene på:
    www.sthf.no/rettigheter under overskriften innsyn i din pasientjournal

    Ved besøk på Sykehuset Telemark kan du få utlevert skjemaene i hovedekspedisjonen.

    Skjemaet fylles ut, underskrives og sendes til:

    Sykehuset Telemark
    Pasientdokumentasjon og arkiv
    Postboks 2900 Kjørbekk
    3710 Skien

    ​Dersom du skulle trenge en samtalepartner mens du er innlagt på sykehuset kan sykehuspresten, som har taushetsplikt, være en mulighet.

    Les mer om sykehusprest på www.sthf.no/praktisk-informasjon/sykehusprest

    ​Sykehuset Telemark er et røykfritt sykehus

    Uteområdene har egne røykeplasser som er merket. Det er ikke tillatt  å røyke ved hovedinngangene.

    Det er ikke røykerom for pasienter i den somatiske delen av sykehuset.
    Ved enkelte sengeposter ved Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling er det egne røykerom for pasienter.

    ​​Dersom du skal legges inn på sykehus og du i løpet av siste 12 måneder har vært innlagt sykehus eller helseinstitusjon utenfor Norge, må det gjennomføres endel tester for å unngå smitte på sykehus.

    Les mer om hva og hvorfor: testing-etter-opphold-pa-sykehus-eller-helseinstitusjon-utenfor-norge​

    Ha med minst mulig verdisaker og penger under oppholdet på sykehuset (ringer, ørepynt, halssmykker, klokker, sedler mv).
    Pasienter som ikke kan ivareta seg selv, vil få sine eiendeler oppbevart, og utlevert ved utskriving.
    Hvilke eiendeler som skal oppbevares blir registrert i pasientsystemet, og oversikten signeres av to pleiere og pasienten selv, dersom pasienten er i stand til det.
    Tilsvarende kvitteres det i pasientsystemet at eiendelene er utlevert ved utskriving, og utleveringsskjema signeres av pasient eller pårørende i pasientens sted.

    ​En del pasienter reagerer allergisk på blomster og parfyme. Vi ber om at du tar hensyn til dette.