Behandling
Sikkerhetspsykiatri
Sikkerhetspsykiatri betegner den delen av psykisk helsevern som behandler pasienter med aggresjons- eller voldsproblematikk, eller er i behov av spesielt personalintensiv behandling.
De fleste pasientene i sikkerhetspsykiatrien har psykoseproblematikk. Flere pasienter har tilleggsproblemer i form av rusavhengighet, selvskading, utviklingsforstyrrelser og personlighetsforstyrrelser.
Sikkerhetspsykiatriske enheter er ekstra godt bemannet og har spesiell adgangskontroll med låst dør.
De fleste av pasientene som er innlagt her er underlagt tvunget psykisk helsevern, eller er på dom til behandling. Dom til behandling betyr at personer som har utført voldshandlinger får behandling i psykisk helsevern som særreaksjon, i stedet for fengselsstraff.
Henvisende instans vil i all hovedsak være andre enheter i spesialisthelsetjenesten (akuttpsykiatri) og Tingretten via Statsadvokatembetene ved gyldig dom og overføring til tvunget psykisk helsevern i henhold til paragraf 5 i psykisk helsevernloven.
Årsaken til innleggelse kan også være fengslingskjennelse på paragraf 188 i Straffeprosessloven – varetekts-surrogat.
Før
Det er individuelt hvilke forberedelser som den enkelte kan gjøre før innleggelse i en sikkerhetspsykiatrisk avdeling.
Under
På Sikkerhetspsykiatriske enheter arbeider helsepersonell som for eksempel leger, psykologer, sykepleiere, fysioterapeuter, sosionomer, vernepleiere og hjelpepleiere. Personalet har bred erfaring med pasienter som har vansker med til aggresjon og vold.
Alle pasientene har individuelle behandlingsopplegg. Allerede tidlig etter at pasientene ankommer, tilstrebes det tilpassede aktiviteter slik at alle pasientene skal få en meningsfylt hverdag.
Behandlingen kan bestå av miljøterapi, samtaleterapi, ergoterapi, trening og annen fysisk aktivitet. I tillegg er medisiner en sentral del av behandlingen for mange.
Det vektlegges at pasientene skal rehabiliteres tilbake til samfunnet. Det er derfor viktig å hjelpe pasientene med å ha orden i økonomi, et sted å bo og at pasienten skal kunne ha meningsfulle aktiviteter etter utskrivelse.
I god tid før utskriving, opprettes kontakt med neste behandlingsinstans. For de pasientene som har voldsproblematikk er gode risikovurderinger viktig. Personalet har spesiell kompetanse for voldsrisikovurderinger og strenge rutiner for dette arbeidet.
Tett samarbeid med flere er som regel sentralt, og det avholdes det jevnlig ansvarsgruppemøter, hvor bl.a. DPS, kommune, NAV, fastleger, pårørende m.fl. møtes. For de pasientene som har dom til behandling samarbeides det også med politi og påtalemyndighet.
Pårørende er en viktig ressurs for god rehabilitering, og det er ønskelig med et tett og tidlig samarbeid med de pårørende.
Etter
Hvilke tiltak som skal iverksettes etter et opphold på en sikkerhetspsykiatrisk avdeling, vil bli individuelt vurdert.
Kontakt
Bygg 3 i Skien
Sikkerhetspsykiatri døgn
Oppmøtested
Henvendelse i bygg 3, ved sykehuset i Skien.
Åpent for besøk både på formiddag og kveld helt frem til kl. 21.00.
Besøkstider
Bygg 3 i Skien
Sykehuset Telemark, Ulefossvegen 56, bygg 3
3710 Skien