Behandling
Syfilisbehandling, Skien
Syfilis er en seksuelt overførbar infeksjon. Smitte fra mor til barn under svangerskap er også mulig. Smitte ved blodoverføring eller ved forurenset utstyr ved stoffmisbruk kan forekomme.
Syfilis kan gi mange eller ingen symptomer. Ubehandlet syfilis kan føre til alvorlige komplikasjoner, blant annet blindhet, demens og i verste fall død. Som regel er den største utfordringen å diagnostisere syfilis. I vestlige land er infeksjonen mest utbredt blant menn som har sex med menn.
Hvilke symptomer har sykdommen?
Du kan bli smittet med syfilis uten å få noen symptomer.
Primær syfilis/første stadium
Der bakterien kommer i kontakt med enten hud eller slimhinne under sex, kan det oppstå et sår eller et hovent område (sjanker) 2-3 uker (fra 10 dager til 90 dager) etter sex/smitte. Såret oppstår oftest i munnen, anus, skjeden, på penis eller på pungen. Det er som regel ikke smertefullt, og det er derfor ikke uvanlig at en ikke merker noe til det. Såret blir borte uten behandling, men det kan ta flere uker, og det er i denne fasen svært smittsomt for sexpartner.
Sekundær syfilis/andre stadium, er fortsatt svært smittsomt.
Uten behandling fortsetter bakteriene å multiplisere seg og spres i kroppen via blodet. Vanligvis 3-6 uker etter at såret ble synlig kan bakterien begynne å forårsake problemer hvor som helst på kroppen. Det kan gi mange slags symptomer, blant annet utslett, hovne lymfeknuter og hvite forandringer i munnen/pungen. Kun milde symptomer som kan ligne på vanlig "forkjølelse" er også mulig. Andre mer uvanlige og/eller alvorlige symptomer inkluderer hårtap, endring i synet, hørselsforstyrrelse, hodepine, leverbetennelse (hepatitt/gulsott), nyrebetennelse og hjernehinnebetennelse. Uten behandling kan symptomene forsvinne etter noen uker, men det er mulig at de kommer tilbake i løpet av de neste 2 årene eller at de blir verre.
Latent syfilis
Bakteriene roer seg ned, og man har ingen symptomer. Det eneste bevis på fortsatt infeksjon er at syfilisblodprøven er positiv. I dette stadiet smitter bakterien ikke seksuelt.
Tertiær syfilis
I 1 av 10 tilfeller med ubehandlet syfilis vil sykdommen forårsake alvorlige komplikasjoner, hvor bakterien angriper hjerne, skjelett, hud eller hjerte/-kar. Vanligvis skjer det flere år senere. I dette stadiet smitter bakterien ikke seksuelt.
Hva forårsaker sykdommen?
Treponema pallidum er bakterien som forårsaker syfilis. Om partner er smittet, særlig i de første stadier av sykdommen, er risikoen stor for å bli smittet under sex, også ved munnsex eller rimming. Risikoen for å bli smittet med HIV øker om man har ubehandlet syfilis.
Syfilis i svangerskap
Ved behandling før 24. svangerskapsuke er risikoen for smitte til barnet veldig lav. Dersom mor har blitt behandlet for syfilis under svangerskapet, er det viktig at barnet blir vurdert av barnelege etter fødselen.
Har du blitt behandlet for syfilis tidligere, kan ikke fosteret bli smittet i et senere svangerskap selv om blodprøven fortsatt er positiv. Det er viktig at tidligere behandling mot syfilis er godt dokumentert i journalen din. Dersom du er gravid og det ikke foreligger dokumentasjon på at du er ferdig behandlet for syfilis, kan det bli nødvendig med ny behandling for sikkerhets skyld.
Utredning
Vanligvis påvises syfilis ved blodprøve. Det kan ta opp til 12 uker fra smitte til blodprøven blir positiv. Om du tester deg for tidlig, kan du få et falskt negativt prøvesvar.
Ved synlige sår eller hvite lesjoner (kondyloma lata) er det også mulig å ta en penselprøve fra hudforandringen.
Dersom du har hatt sex med noen som har ubehandlet syfilis, bør du snakke med legen for å få tatt blodprøve så fort som mulig. Noen ganger gis behandling "for sikkerhets skyld", særlig om smitterisikoen er stor. Dersom den første blodprøven er negativ, bør den gjentas om noen uker.
Behandling
Syfilis blir behandlet med antibiotika. Førstevalg er behandling med sprøyte med penicillin som settes inn i en muskel.
Behandlingen er kort for pasienter som har tidlig syfilis, det vil si ved sikker smitte i løpet av de siste 12 månedene. Om det er usikkert hvor lenge du har hatt syfilis, er behandlingen lengre (flere uker). For personer som er allergiske mot penicillin finnes det andre effektive medisiner.
Noen timer etter behandlingen får mange en reaksjon med feber og influensalignende plager. Dette er en normal reaksjon på at syfilisbakterien dør, og den opphører som regel i løpet av et døgn. Ved behov går det bra å ta Paracet eller Ibux.
Ved symptomer som kan tyde på at syfilis har rammet nervesystemet, vil det være nødvendig med ryggmargsprøve (spinalpunksjon). Behandlingen er 2 uker penicillin gitt intravenøst.
Oppfølging
Etter behandling er det nødvendig med oppfølging med blodprøver i opp til to år. I blodprøven vil det alltid være tegn på at du har hatt syfilis (et serologisk arr), men dette betyr ikke at du har aktiv sykdom eller er smittsom.
Etter fullført behandling er du ikke smittsom selv om blodprøven viser et serologisk arr. Det er imidlertid mulig å bli smittet flere ganger, og blodprøven vil da endre seg.
Vær oppmerksom
Du må ikke ha sex før du er erklært smittefri av lege.
Sexpartner må alltid få beskjed om smitterisiko slik at vedkommende kan få legeundersøkelse og eventuelt behandling. Dersom du ikke selv vil gi denne beskjeden, kan du be legen om å sende brev hvor det ikke kommer fram hvor informasjonen kommer fra.
Kontakt
Bygg 53, Moflata, i Skien
Infeksjonspoliklinikk
Oppmøtested
Vi holder til på sykehusområdet i Skien i 3.etg. i bygg 53, Moflata.
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:00
Bygg 53, Moflata, i Skien
Sykehuset Telemark, Ulefossvegen, Bygg 53, Moflata
3710 Skien