Avbestilling av time eller om du ikke møter
Når du har fått rett til helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, får du tilbud om time. Dersom du avbestiller timen eller ikke møter, kan ikke sykehuset garantere at du får helsehjelp innen den fristen du har fått.
Du må kontakte avdelingen på telefon for å avbestille.
Les mer om rettigheter og plikter ved avbestilling av time/ikke møtt
Barn som pårørende
Når en i familien er alvorlig syk, rusavhengig eller skadet påvirkes hele familien. Barn er spesielt sårbare og kan ha mange spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Mange barn føler seg redde og alene.
Les mer om barn som pårørende
Egenandel og frikort
Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege, på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste.
Les mer om egenandel og frikortForløpskoordinator og pakkeforløp
Pakkeforløp skal gi deg som pasient eller pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart.
Et sentralt grep for å sikre god oppfølging og unngå unødige avbrudd er bruk av forløpskoordinator både i kommunen og i spesialisthelsetjenesten.
Vi har forløpskoordinatorer på følgende områder:
KreftPsykisk helsevern og rusbehandling
Fristbrudd
Når du har fått en frist for helsehjelp og ikke har mottatt helsehjelpen innen denne fristen, har du rett til å få et annet behandlingstilbud.
Les mer om fristbrudd
Fritt behandlingsvalg - velg behandlingssted
Du har rett til å velge behandlingssted i hele Norge når du har fått en henvisning. Som pasient i spesialisthelsetjenesten kan du sammenligne ventetider og se hvilke behandlingssteder du kan velge.
Les mer om fritt behandlingsvalg
Innsyn i pasientjournal
Du har rett til innsyn i din journal og du har rett til å få forklart faguttrykk og andre forhold av betydning for å forstå innholdet i journalen.
Du kan også søke om innsyn i dine barns eller pårørendes journal, i henhold til gjeldende regler.
I helt spesielle tilfeller kan helsepersonellet nekte pasienten innsyn i hele eller deler av journalen. Pasienten kan klage på denne avgjørelsen til Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.
Opplysningene i journalen er underlagt taushetsplikt. Pasienten kan derfor motsette seg at andre får innsyn i journalen.
Dersom du ønsker utskrift av din pasientjournal må du sende et skjema for å be om utskrift. Dette kan du gjøre elektronisk eller via ordinær post.
Du kan regne med en saksbehandlingstid på opp til tre uker, men eventuelle hastesaker kan vi behandle raskere.
For spørsmål: kontakt Dokumentasjonssenteret på telefon: 35002530.
Elektronisk forespørsel
Du kan sende forespørslen elektronisk ved å logge inn på helsenorge.no - se https://helsenorge.no/pasientjournal/se-pasientjournalen-din-fra-helse-sor-ost.
Forespørsel via ordinær papirpost
Du må fylle ut, underskrive og sende skjema til:
Sykehuset Telemark
Dokumentasjonssenteret
Postboks 2900 Kjørbekk
3710 Skien
Skjema
Forespørsel - kopi av egen, barns eller pårørendes pasientjournal (pdf) Registrering/endring av pårørende i egen pasientjournal (pdf)Samtykkeerklæring ved sperring av journalopplysninger (pdf)Ved besøk på Sykehuset Telemark kan du få utlevert skjema i hovedekspedisjonen, eller du kan laste ned aktuelt skjema via lenkene over.
Klage og erstatning
Du har rett til å klage dersom du mener at du ikke har fått oppfylt dine rettigheter som pasient, eller at du ikke har mottatt de helse- eller omsorgstjenestene du har krav på. Pårørende kan også ha klagerett.
Les mer om klage og erstatningKliniske studier
Hva er kliniske studier?
Deltar du i en klinisk studie, har du blant annet rett til å trekke deg, få innsyn i hvilke opplysninger som er registrert på deg, og bli informert om eventuelle endringer i studien
Les mer om kliniske studierVilkår og rettigheter ved deltakelse i klinisk studie
Kliniske studier, eller utprøvende behandling, er studier som utføres på mennesker for å undersøke virkning av legemidler eller andre behandlingsmetoder.
Les mer om vilkår og rettigheter ved deltakelseEkspertpanel
Ekspertpanelet skal hjelpe de aller sykeste pasientene med kort tid igjen å leve. Disse pasientene kan få en ny og grundig vurdering av behandlingsmulighetene sine, etter at all etablert behandling er prøvd.
Les mer om ekspertpanelKontrollkommisjon - psykisk helsevern
Kontrollkommisjonen er oppnevnt av Helse- og Omsorgsdepartementet ved Fylkesmannen for å være kontrollinstans overfor psykiatriske institusjoner. Kommisjonen skal sikre den enkelte pasients rettsikkerhet i møtet med det psykiske helsevernet.
Les mer om kontrollkommisjonObduksjon - den siste legeundersøkelsen
En obduksjon er en grundig utvendig og innvendig undersøkelse av kroppen etter døden. Formålet med en obduksjon er å få oversikt over dødsårsaken og det hendelsesforløp som førte til døden.
Les mer om obduksjon
Pasientreiser
Reiser du til og fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett til å få dekket reiseutgifter.
Les mer om pasientreiserPasienter og personvern
Et sykehus registrerer, behandler og lagrer en betydelig mengde personopplysninger, både for å gi helsehjelp og for å forske. Pasienten har rettigheter i forhold til personvernet, og sykehuset har forpliktelser i oppfyllelsen av dem.
Les mer om pasienter og personvern
Rett til vurdering og rett til nødvendig helsehjelp
Sykehuset skal vurdere henvisningen din innen 10 virkedager. Ved mistanke om alvorlig sykdom, skal vurderingen skje raskere.
Du skal få skriftlig tilbakemelding om utfallet av vurderingen og hvilke rettigheter du får som pasient.
Les mer om rett til vurdering og nødvendig helsehjelpRett til et møte ved alvorlige hendelser
Helse- og omsorgstjenesten i kommunen og på sykehus har plikt til å tilby deg som pasient, bruker eller pårørende et møte når det har skjedd svært alvorlige hendelser som har involvert pasienten eller brukeren.
Les mer om hva dette innebærerRett til kontaktlege/-psykolog
Hvis du har en alvorlig sykdom som skal behandles eller følges opp over en viss tid, kan du ha rett til å få tildelt en kontaktlege/-psykolog i spesialisthelsetjenesten.
Les mer om kontaktlegeordningen på helsenorge.no
Rett til tolk
Helsetjenesten har et ansvar for å sikre god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Ved behov skal det bestilles kvalifisert tolk.
Les mer om rett til tolkRettigheter ved pasient- og pårørendeopplæring i grupper
Pasienter og pårørende har blant annet rettigheter i forhold til reise- og oppholdsutgifter, kostpenger og opplæringspenger ved opplæringstiltak i grupper. Pasienter og pårørende har også rett til valg av behandlingssted.
Les mer om rettigheter ved pasient- og pårørendeopplæring i grupper
Rettigheter ved spesialisterklæring
Ved spørsmål om erstatning etter ulykke/yrkesskade/yrkessykdom kan du bli henvist til undersøkelse hos spesialist. Spesialisterklæringen blir en del av grunnlaget for vurdering av årsakssammenheng og eventuell varig medisinsk invaliditet.
Les om spesialisterklæring
Taushetsplikt og innsynsrett - barn og ungdom
Det gjelder spesielle lover og regler når pasienten er under 18 år.
Les mer