Diagnose
Alkoholproblemer, rus- og avhengighetsbehandling
Når alkoholbruken har kommet ut av kontroll og du har utviklet en avhengighet, vil det være et viktig mål for behandlingen at du får kontroll over impulsene for å bruke alkohol - uansett årsak. Mange vil ha nytte av poliklinisk behandling, mens andre trenger døgninnleggelse.
Henvisning og vurdering
Du må ha henvisning for å få et tilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
Det er en fordel om du selv deltar når henvisningen skrives, slik at riktige opplysninger om deg, din situasjon og hva du ønsker å oppnå med behandlingen kommer frem. Henvisningen blir vurdert, og du får beskjed innen ti dager om du får et tilbud i TSB. De fleste får først en time på en ruspoliklinikk.
For å få behandling for rusavhengighet ved Sykehuset Telemark må du ha henvisning fra lege, psykolog, kommunal sosialtjeneste eller annen spesialisthelsetjeneste som kan henvise pasienter til tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
Henvisning til TSB vurderes av et felles vurderingsteam for både poliklinisk behandling og døgnbehandling, inkludert avrusning.
I henvisningen ønsker vi å få vite hva slags behandling det er behov for.
Henvisning vil bli vurdert i løpet av 10 virkedager. Ved behov for ytterligere opplysninger vil saksbehandler kunne ta kontakt med pasienten og /eller henviser.
Svar på henvisningen vil bli sendt til både pasient og henviser. Der vil det fremgå:
- Om det gis rett til behandling i spesialisthelsetjenesten eller ikke
- På hvilket nivå helsehjelpen vil bli gitt (poliklinikk eller døgnbehandling)
- Frist for oppstart av utredning eller behandling
Før
Vanligvis vil du bli tatt i mot på en poliklinikk som vil vurdere ditt behandlingsbehov sammen med deg. Ved behov for døgnbehandling vil du bli henvist videre til en døgninstitusjon som tar imot pasienter til behandling for alkoholavhengighet.
Det kan være at du vil ha behov for opphold på en avrusningsenhet i forkant av behandlingen.
Vi samarbeider med Borgestadklinikken om døgnbasert avrusning.
Under
Samvalg
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Poliklinisk behandlingstilbud
Døgninnleggelse
Etter
Etter en behandling ved en poliklinikk eller et opphold i en døgninstitusjon, overtar det lokale hjelpeapparatet, det vil si fastlege og kommune. Før du blir utskrevet fra døgnbehandling, vil det være møter og samtaler mellom sykehuset og ditt lokale hjelpeapparat. Ved utskrivelse mottar du og din behandler et avslutningsbrev som er en oppsummering av oppholdet og en anbefaling av tiltak videre.
Når du er ferdig med oppholdet i døgnavdelingen, overtar poliklinikken og den polikliniske behandleren oppfølgingen hvis du ønsker dette.