Behandling
Rusavhengighet - poliklinisk behandling
Poliklinisk behandling ved tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelproblemer (TSB) betyr at du kommer til jevnlige samtaler hos en behandler, enten alene eller i gruppe. Du og din behandler blir enige om mål for behandlingen, hvor ofte dere skal møtes og hvor lenge tilbudet skal vare.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).
Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Før
Det kan være lurt å begynne å tenke over mål for behandlingen allerede når du blir henvist. Om du i tillegg klarer å gjøre noen små endringer i ventetiden er det verdifullt.
For å få behandling for rusavhengighet ved Sykehuset Telemark må du ha henvisning fra lege, psykolog, kommunal sosialtjeneste eller annen spesialisthelsetjeneste som kan henvise pasienter til tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
Henvisning til TSB vurderes av et felles vurderingsteam for både poliklinisk behandling og døgnbehandling, inkludert avrusning.
I henvisningen ønsker vi å få vite hva slags behandling det er behov for.
Henvisning vil bli vurdert i løpet av 10 virkedager. Ved behov for ytterligere opplysninger vil saksbehandler kunne ta kontakt med pasienten og /eller henviser.
Svar på henvisningen vil bli sendt til både pasient og henviser. Der vil det fremgå:
- Om det gis rett til behandling i spesialisthelsetjenesten eller ikke
- På hvilket nivå helsehjelpen vil bli gitt (poliklinikk eller døgnbehandling)
- Frist for oppstart av utredning eller behandling
Under
Et poliklinisk behandlingstilbud består av individuelle samtaler, eventuelt par- og familiesamtaler. Det kan også gis tilbud om gruppesamtaler.
Etter
Det er viktig at du bruker det du har lært i behandling. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema i slutten av en terapi.
Etter avsluttet poliklinisk behandling sender behandlingsstedet en epikrise til pasienten og henviser. Epikrisen oppsummerer innholdet i behandlingen og forslag til videre behandling og/eller andre tilbud.